artwork

Jüri ödül alacakları nasıl belirledi?

7 yıl önce

0

Cannes Lions’ta inovasyon kategorisindeki jüride yer alan Nadya Powell, jürinin verdiği kararlar doğrultusunda inovasyonu yeniden tanımlıyor.

İnovasyon pek çok biçimde ortaya çıkabiliyor, bu kategoride Altın ve Grand Prix kazananlar da mükemmel bir şekilde bu durumu gözler önüne seriyor. İnovasyon kategorisinde karar vermek son derece zorlu. Dünyayı sürekli değiştirebilen Google veya Baidu veya Intel gibi dev inovasyon örneklerinin yanında, bir ila beş çalışana sahip, sadece iki yıllık geçmişi olan ama son derece tutkulu ve ilham verici bir işin değerlendirilmesi ne kadar mümkün? Tabii ki bu sorunun cevabı yeni bir soruya da odaklanmamıza neden oluyor: İnovasyon nedir?

Bu yıl Altın Aslan ve Grand Prix ile değerlendirdiğimiz işlere bakarak inovasyonu tanımlamaya çalışalım:

Google’ın Tilt Brush’ı, bir altın kazanırken diğer jüri üyelerinin öngördüğü gibi bir sonraki Photoshop ya da Illustrator olma potansiyeline de sahip. Tilt Brush, sanal gerçekliğin yaratıcılığını biraz daha demokratikleştirmiş. Ve herkesin bir fırça ile sanal gerçeklikte 3D imgeler yaratmasını sağlıyor. Güzel bir kullanıcı arayüzüne sahip olan Tilt Brush’a Google daha fazla sosyal ve paylaşım özelliği eklemek için çalışmalarına devam ediyor.
Evet, sizi duyabiliyorum: Sınırsız bir kaynağa ve bütçeye sahip olan Google’ın bu kategoride Altın Aslan kazanması ne kadar adildi? Cevap şüphesiz ki evet, son derece adildi!
Birçok işletmenin sınırsız bir şekilde kullanabileceği bütçesi de kaynağı da var ancak Tilt Brush gibi bir şeyler ortaya çıkararak yaratıcılık dünyasına katkıda bulunamıyorlar.

Bir sonraki galibimize bakarsak Google örneğine son derece zıt bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bence daha mükemmel bir örnek olamaz. Google’ın yanında gururla oturan diğer altının sahibi ise Stockholm Pride’ın Los Santos Pride’ı.


Bu iş, nasıl olduğuna dair en ufak bir fikrim yok ama bütçesi olmayan, başarı beklentisi olmadan ortaya çıkarılmış bir iş. Halbuki Google’ın Tilt Brush’ı hazırlanmış, yönetilmiş bir örnek. Los Santos Pride ise safça, deneysel ve hatta kolayca başarısız olabilecek bir işti. Ama tam anlamıyla harika ve parlak bir kesit olarak karşımıza çıkmayı başardı.

Stockholm Pride, son derece zorlu bir seçim yapıp LGBT+’yi kabul ettirdikleri dahiyane bir fikir buluyorlar. Pride’ı dünyanın en şiddetli şehirlerinden biri olan Grand Theft Auto’daki Los Santos’a götürüyorlar. Ajans, öncelikle bir oyun forumunda bir oyuna ücretsiz bir şekilde yüklenebilecek mod için çalışmak isteyen olup olmadığını soruyor. Yanıtlar gelmeye başladığında ise oyun camiasından sanal bir ekip oluşturuluyor. Ve buluşmak, konuşmak ya da Skype’tan iletişim kurmak yerine yazışmayı tercih eden bir ekip kuruluyor. Şimdiye kadar yapılmış en karmaşık mod, Los Santos’ta gömleklerde yer alan gökkuşağıyla, yüzlerdeki renkli boyalarla dünya çapındaki algıyı değiştirmek için oluşturuluyor.
Dolayısıyla da sadece yeterli oranda finanse edilmiş bir oyun modu inovasyonda altını kapmış oldu.

Grand Prix’nin hiçbir teknoloji barındırmaması ise inovasyon kategorisindeki ödül dağılımını çok daha şaşırtıcı hale getiriyor.

Humanium, parçalanmamış ateşli silahlardan elde edilen yeni bir metal. Metal, çelik ya da alüminyum yerine sanayi mallarında kullanılabilir ve bu metalin satışından elde edilen gelir, silah şiddetinden etkilenen dünyadaki topluluklara aktarılabilir. Humanium projesinin arkasında yer alan organizasyon IM, silah şiddetinden etkilenen topluluklarla uzun süre çalışmış ve böylece Humanium gibi dünyayı etkileyen bir soruna gerçek bir çözüm getirmeyi başaran uzmanlık ve ağlara sahip bir İsveç Kalkınma Örgütü.

Peki inovasyon ne demekti?

Humanium; sorunu gören bir markanın çözümü belirlemesi, çözümü sunacak iş modellerini ve tedarik zincirini oluşturması adına güzel bir inovasyon örneği. IM’nin dünyadaki en değerli metali hayat kurtarabilecek bir proje haline getirmesi gerçekten de çok zor.

İnovasyonun çoğu zaman yeni bir buluş olarak yorumlandığı, bilindik bir ticari değeri veya etkisi olmaksızın sadece PR için kullanılan bir dünyada Humanium, inovasyon adına akla gelebilecek her şeyle kapsullenmiş bir proje. Üstelik bazen bunu başarmak için teknolojiye de ihtiyaç olmayabiliyor.

Hepsinden de önemlisi, 2017’de ödüle layık görülen Grand Prix ve Altın Aslanlar, “inovasyon nedir?” sorusu için verilmiş mükemmel bir sonuç.

Nadya Powell
Utopia Kurucu Ortağı

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Temmuz 2017 sayısında yayımlandı.