artwork

Hedefimiz, sektörün üzerinde bir büyüme

7 yıl önce

0

20. yılını kutlayan medya planlama ve satın alma ajansı MG Media’nın CEO’su Özge Akay ile bir araya geldik ve ajansın sektördeki 20 yıllık deneyimini ve gelecek planlarını konuştuk.

Güzel Sanatlar İletişim Grubu’nun bir parçası olan bağımsız medya planlama – satınalma ajansı MG Media, 2016’da 20. yılını kutladı. Ajans, yılın başı itibarıyla mobil alanda faaliyet gösteren markaları letgo ve Getir’in Türkiye lansmanlarını hayata geçirirken yılın ilk yarısında kazandığı 16 müşteri ile büyüme ivmesini devam ettirdi. Ayrıca Mayıs ayı itibarıyla bağımsız ajans network’ü TheNetworkOne’ın üyesi oldu. Biz de ajansın CEO’su Özge Akay ile bir araya gelerek bu 20 yıl içinde değişen trendleri ve müşterileriyle kurdukları ilişkileri dinledik. Akay, hem 2016’nın kendileri için nasıl geçtiğini hem de 2017 planlarını bizlerle paylaştı.

Semiha Ahmed 20. yılınızı kutluyorsunuz, her şeyden önce tebrik ederiz. Bu 20 yılı nasıl değerlendirirsiniz?

Özge Akay Öncelikle bizim 20 yılımız sektör için de bir dönüm noktası çünkü biz Türkiye’deki ilk medya planlama şirketlerinden bir tanesiyiz. Dolayısıyla medya planlama sektörü aslında 20. yaşını kutluyor Türkiye’de bizim ajansımızla beraber. Daha evvel Güzel Sanatlar’ın medya departmanı olarak hayatına başlamış bir şirket MGMedia. Sonra yabancı şirketlerin franchise’ı olarak Türkiye’de faaliyetteydik. 2014 senesindeyse tamamen isim değişikliğine gittik ve markamızı re-brand ettik MGMedia olarak. Şu anda yüzde yüz Türk sermayesi ile yoluna devam eden bir yapı burası. Tabii, bizim içinde bulunduğumuz pazar aslında global şirketlerin çok ağırlıkta olduğu bir pazar.

Semiha Ahmed Bir yandan 20 yıl içinde teknoloji gelişti, trendler sürekli değişti. Bu gelişmeler ve değişimler iş yapış biçiminizi nasıl etkiledi?

Özge Akay Bizim iş yapış biçimimiz tabii ki çok değişti çünkü özellikle tüketicilerin yaşama alışkanlıkları çok değişti. Baktığımızda özellikle genç yaş grubunda artık çok önemli bir dijital transformasyon geçirdiklerini söyleyebiliriz. Eski medya tüketim biçimleri artık günümüz dünyasında geçerli değil, sosyal medya kullanımı çok yaygınlaştı, insanların akıllı telefon kullanım oranları son derece arttı, televizyonu artık istedikleri saate istedikleri içeriği tüketebilecekleri şekilde planlıyorlar. Dolayısıyla bunların hepsi bizim iş yapış biçimlerimizi değiştiriyor.

Semiha Ahmed Müşterilerle ilişkileriniz bu değişimlerden nasıl etkilendi. İlişkilere nasıl yansıdı?

Özge Akay Onların iş yapış biçimleri de pazarlama faaliyetleri de çok değişti. Eskiden bir ürünü üretiyorlardı, onu tüketiciyle buluşturmak için reklamlar veriyorlardı, tüketici de marketlere veya dükkanlara gidiyordu ve onların satın alımını gerçekleştiriyordu. Bugün artık e-ticaret diye bir gerçek var mesela hayatımızda. Tüketici tamamen o ürünle ilgili bilgiye dijitalden ulaşıyor ve son noktada satın alma sürecini bile dijitalden tamamlıyor, ürün ondan sonra kapısına geliyor. Dolayısıyla biz de bütün bu tüketicinin ve markaların değişen yolculuğunu çok iyi anlayıp analiz edip bütün planlama süreçlerimizi buna göre tekrar modellediğimiz bir dönem geçirdik. Biz de iş yapış biçimlerimizi buna göre değiştiriyoruz. Hem kendi içimizdeki sistemleri ve modelleri değiştiriyoruz hem de insan kaynaklarına o anlamda yatırım yapıyoruz. Bir de, sadece tabii dijitale uzmanlaşmış insanlara da yatırım yapıyoruz. Geçen sene dijitalde biz tekrardan bir ekip kurduk. Benian Kurt diye bir arkadaşımız sektöre çok ilgili isimlerden biri, o işin başına geldi. Şu anda onun bünyesinde offline’da hizmet verdiğimiz bütün markalarımıza online tarafta da hizmet verir hale gelmeye çalışıyoruz. Büyük oranda bunu zaten ilerlettik ve başardık diyebilirim.

Semiha Ahmed Bir yandan da son derece zorlu bir yılı geride bırakıyoruz. Sizin için nasıl geçti bu yıl? Hem sektör açısından hem de sizin açınızdan nasıl geçti?

Özge Akay Aslında çok şaşırtıcı bir şey… Ben bunu sektördeki arkadaşlarımla da konuştuğumda, onlar da aynı şekilde şaşkınlıkla karşıladıklarını belirtiyorlar. Mecralar tarafında, özellikle televizyon tarafında ve dijital tarafta iyi bir büyüme gördük biz. Bu kadar zor bir senede böyle bir büyümenin çıkıyor olması aslında hepimiz için sürpriz oldu. Reklamcılar Derneği, bütün mecralar tarafında ilk 6 ayda %10’un üzerinde bir büyüme açıkladı. İkinci 6 ayda muhtemelen ilk 6 ay temposunda o kadar yüksek bir büyümede çıkmayacak ama sene sonunda muhtemelen %10 civarında bir büyümeyle sektörü kapattığını görüyor olacağız. Biz ajans olarak sektörün iki katı büyüdük bu sene. Bu da, ilk 10 medya ajansı diye bakarsak bizim için önemli bir gösterge. Tabii bunda bizim hem var olan, çok uzun yıllardır çalıştığımız, göz bebeğimiz olan ETİ gibi, Burger King Grubu, Filli Boya, Mavi Jeans, Deniz Bank gibi markalarımızın aslında yatırımlarının eskisi gibi devam ediyor ve işlerini de büyütüyor olmalarının etkisi var. Ama öbür taraftan da biz ajans olarak new business tarafına çok ağırlık verdik Türkiye pazarında.

Semiha Ahmed Üstelik bu yılı önemli isimlerin lansmanlarıyla geçirdiniz. Bu süreçler nasıl geçti, nasıl hazırlandınız?

Özge Akay letgo bizim için hakikaten bir case study oldu. Biraz evvel de bahsettiğimiz gibi tüketicinin değişen dünyası ve dijital transformasyon vs. bunları birebir yaşama fırsatını içinde barındıran bir case oldu letgo. Getir ve BiTaksi gibi, önümüzdeki sene lansmanını yapacağımız e-ticaret üzerine yoğunlaşmış pek çok markamız var. letgo case’i de hakikaten bizim çok keyif aldığımız bir işti. Orada tabii en önemli bariyer, Türk tüketicisinde ikinci el eşya satma kültürü olmaması. Aslında orada kültürel bir bariyeri ilk önce aşmaya çalıştı letgo. Öbür taraftan da bütün seneye yayılan bir televizyon yoğunluklu bir strateji üzerinde ilerledik ve dijitalle beraber televizyonda yaptığımız işin birebir günlük takibini orada gerçekleştirdik. Hangi programlarda, hangi kanallarda nasıl aksiyonlar alıyoruz ve bunlar bizim hem letgo’nun yüklenmesini hem oradaki ürün listelenmesini nasıl etkiliyor, bunları birebir takip edip optimize ettiğimiz bir süreçten geçtik. Dolayısıyla da bizim için de çok öğretici oldu. An itibarı ile de letgo dünyada birkaç pazarda var. En iyi sonuç aldıkları pazar Türkiye görünüyor.

Semiha Ahmed 2017 planlarınız neler?

Özge Akay 2017’nin planlarını biraz erken yapmaya başladık. Biz yine sektörün üzerinde bir büyümeyi kendimize hedef koyduk. Bu sene iki katını yaptığımıza göre önümüzdeki sene de iki katını yaparız diye hareket ediyoruz. Zaten seneye başlarken iki tane de yeni markamız oldu. Onların 2017’deki işlerine hazırlanıyoruz. Onun dışında içinde bulunduğumuz konkurlar ve sunumlar var, en temel önceliğimiz bunları olumlu bir şekilde sonuçlandırmak. Bunun dışında portfolyomuzda çok uzun zamandan beri var olan markalarımıza iyi hizmet vermeye devam etmek istiyoruz. Dijital taraftaki yatırımlarımız artarak devam edecek. Özellikle programatik tarafında yeni bir yapılanmamız söz konusu, bunun üzerine çalışıyoruz. Onun dışında da özellikle reklamverenler tarafında iki tane konunun çok gündemde olduğunu görüyorum ben. Bunlardan bir tanesi, tabii ki daralan bir ekonomi, aslında Türkiye’nin değil biraz da dünyanın gerçeği. Bizim daha fazla yaptığımız işlerin verimliliğine odaklandığımız bir sene olacak 2017.  “Türkiye’nin Değişen Tüketici Profili” diye bir çalışma yaptık ve bunu yayınladık. Bütün Türkiye’yi 12 tane segmente böldüğümüz ve bu segmentleri markaların kullanımları, rakip markaların kullanımları, mecra tüketimleri bazında nasıl birbirlerinden farklılaştıklarını analiz ettiğimiz çok detaylı bir çalışmamız var. Bu çalışma ile markalarımız aslında hedef tüketicilerini daha net tanıyabilecekler. Aslında bütün reklamverenlerde olan verimlilik sorununa da bu aşamada biraz daha net yanıtlar getirip, daha fazla ilgili oldukları segmentlere daha birebir nasıl ulaşabileceklerini, metotlarını ve yöntemlerini ortaya koyabileceğimiz bir süreçten geçiyoruz şu anda.

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Ocak 2017 sayısında yayımlanmıştır.