artwork

Efsane interaktif deneyim

7 yıl önce

0

SXSW, Ömer Erdem’in bir sene evvel  “kaçırma” tavsiyesi ile gitme kararı aldığım bir ??.. seminer, panel, festival, eğitim, kongre… Tam olarak ne olduğunu bilmiyorum çünkü daha evvel gittiklerime benzemiyor.

İnternette araştırdığımda ön plana daha çok müzikle çıkmıştı. 2. hafta başlayan müzik kısmından önce “interaktif” kısmı var. İnteraktifin bitişi ile müziğin başlaması arasında clientele tamamıyla değişiyor, sokaklarda müzisyenler dolaşmaya başlıyor. Bizim de kaçış zamanımız başlıyor.

Filmi en başa sarıyorum. Austin, Avrupa başkentlerini andıran, çok düzenli, Texas’a yakışmayacak kadar yeşil bir şehir. Bir teknoloji şehri olmaya başlamış. University of Texas, Austin teknoloji mezunları ile ünlü bir üniversite. Bu sebeple DELL, Apple ve birçok dev buraya taşınmış. 1 milyon nüfuslu şehir SXSW sebebiyle 1,5 katına çıkmış. Downton “compact” diye tanımlanabilir. 5-6 büyük otel zinciri en büyük binalar ve hepsi SXSW’e ev sahipliği yapıyor. Her bir otel, bir gün bir konunun merkezi olacak şekilde dağıtılmış. Bot, içerik, yazılım, AI, blockchain, UX gibi bölüşülüyor konular.

Günde yaklaşık 200 panel oluyor ve bunların sadece 5-6’sına girebiliyorsunuz. Çok iyi planlama, çalışma, birçok seçim ve maalesef feragat var. Hemen hepsinde en az yarım saat önceden gidip sıra beklemek gerekiyor. Keynote speaker salonunun 1000 kişi üzerinde olduğunu tahmin ediyorum, iki kez, bir o kadar büyük salonu daha açıp paralel video yayın yapmak zorunda kaldılar. Her bir oturum 45 dakika sürüyor. Son 10 dakika muhakkak soru cevap oluyor. Sergi alanında cep telefonu, laptop bulunmuyor. 3D baskı, VR, intelligent byceycle, drone, super audio veya video aletleri bulunuyor.

1997: Internet – 2017: Bots

Bot konusu yeni dünyada çok yer tutuyor. İnternet kadar önemli bir gelişme olarak görülüyor. Aplikasyonun yerini almaya başladığı söyleniyor. Aplikasyon indirme sayılarının azalması da bunu gösteriyor. UX avantajları, indirilmek zorunda olmaması, ufaktan başlanıp sonradan geliştirilebilmesi gibi birçok avantajı var. Platforma ve müşteri kitlesine göre botun bir kişiliği olması gerekiyor. Pek yakında herkesin kendi kişisel botu olması gerekecek.

Bu da bizi IoT dünyasına getiriyor. IoT dünyası, buzdolabının süt bitince sipariş etmesinden çok daha fazlasını vadediyor. Birçok gelecek dizayn ediliyor ama herhalde self driving cars bunu en iyi anlatan örnek. Ayrıca her şey değişti, evimiz henüz yeterince değişmedi diyerek evler, işyerleri yeniden dizayn ediliyor. Makinelerle konuşarak anlaşmak yeni UX. Göründüğünden çok daha zor ve üzerine çalışılması gereken bir konu. Alexa üzerinden yapılan tartışmalar, Alexa’nın aslında yolun ne kadar başı olduğunu anlatıyor bize. Ama platform sahibi olmanın önemli bir rekabet avantajı yaratacağı kesin.

Bütün ürünlerin altında olan gerçek ürün, asıl oğlan tabii ki yapay zeka. Yapay zeka deyince tabii “data” öne fırlıyor. Datanın bu yeni dünyanın kralı olduğu, iyi korunması gerektiği konuşuluyor. Privacy standardı ne olmalı, kimin neye hakkı olmalı, nereye kadar hakkı olmalı gibi konular önem kazanıyor.

Yeni dünyanın kralı içerik mi, platform mu tartışması tabii bitmeyen kavga. Netflix, Amazon, YouTube mu yoksa içerik üreticileri mi gücü elinde tutuyor? Cory Richards’ın Everest macerasını dinlemek için saatlerce binler bekledi. Yeni macerasını ise milyonlar bekliyor. Story-telling’in markalar için bambaşka bir yeri var. National Geographic’in Instagram’daki milyonlarca takipçisi gibi. O içerik hangi platformda olsa satar. Ama Jet Blue havayollarında önünüzdeki ekranda Amazon Prime şifrenizi girin yazıyor.

Aklımı alan bir diğer uygulama Google Day Dream. VR’ı takıp başka dünyalara gittiğim bu deneyim, resmin içinde kayboluşum, hakikaten korkutucu güzellikteydi.

Ve son olarak belki de en enteresan tartışma, devlet görevlisi hanımefendi ile Facebook üst düzey yöneticisinin, tüm bu yukarıdaki dünyaların kanundaki yerini tartıştığı, bu konuda nasıl işbirliği yaparak, kanunun önden gitmesinin sağlanacağı tartışmasıydı. Devlerin bu konularda hem oyuncu hem kural koyucu olarak çalıştığını görmek çok ama çok etkileyiciydi. Üstelik hükümet görevlisi hanımefendinin, iki başarılı startup deneyimi olan, saygıdeğer ve tecrübeli biri olması belki de bizim neden bazı şeylerde geri kaldığımızın net resmiydi.

Burak Göçer
Garanti Emeklilik, Genel Müdür