artwork

Büyürken yerimizde durmuyoruz

7 yıl önce

0

İstanbul dışındaki ajansların sesine kulak verdiğimiz sayfamızın bu ayki konuğu, fikir ve tasarım ajansı PRA oldu. Konya’da 2009 yılında Mustafa Çiftci tarafından kurulan ajans, ikinci şubesini de 2016 yılında Ankara’da Creatus ismiyle açtı. Ulusal markaların; strateji, kreatif ve medya planlama süreçlerini pazarlama iletişimi çatısı altında yürüten PRA, ayrıca İstanbul’da bir medya planlama ajansının ortağı olarak da faaliyet gösteriyor.

Müjde Bayındır Ajans hangi alanlara yöneliyor, neler yapıyor?

İlk yıllardan bu güne iş bizi, biz işi büyüttük. Şu an markaların ağırlıklı olarak, genel iletişim stratejilerini belirliyoruz. Televizyon, radyo, sinema, dijital ve sosyal mecraların yanı sıra hem indoor hem de outdoor kullanımlarıyla belirlediğimiz mesajı hedef kitlesiyle buluşturuyoruz. Ama şu bir gerçek ki, dijital reklamcılık bizi çok daha fazla heyecanlandırıyor.

Hedefleme ve ölçümleme her şeyi değiştirdi. Biz de, tıklama ve dokunmanın gücüne yatırım yapıyoruz. Kolları sıvadık, yakında bir mobil aplikasyon çıkaracağız ajanstan.

Furkan Çokaslan, Berkhan Parlak, Serdar Acar, Doğukan B. Gedik, Mustafa Çifci, F. Betül Kavaklı, Gamze Ayar, Talha Çelik, Adem Bozkurt, M. Burak Aslan, Ekrem Tiryaki, Abdurrahman Dal, Yunus Emre Baypınar, Ali Akay (Aramızda olmayanlar; Sultan Yıldız, Benati Şekeroğlu, Ayşegül Kelten)

Müjde Bayındır Konya’daki bir ajansın İstanbul’dakilere göre avantajları ve dezavantajları neler?

Biz şunu gördük: Anadolu’da yer alan büyük ölçekli firmalar, İstanbul ajanslarıyla uzun yıllar çalışmış. İlk sunumda her şey çok güzel. O ajansların gerek alt yapıları, gerekse sergilediği işler bu firmaları çok etkiliyor.

Ama devam eden süreçte ilgi, günbegün azalıyor. Firma da bunun farkında, Anadolulu olduğu için üvey evlat muamelesi gördüğüne inanıyor. Tam da bu noktada ibre bize çevriliyor. Emin olun insan kaynağı sıkıntısı da olmasa, dezavantajı yok bile diyebiliriz.

Tabii bu, bütün ajanslar için geçerli değil…

Müjde Bayındır PRA olarak çalışan bulmakta zorlanıyor musunuz, yeni iş arkadaşları alırken kriterleriniz neler?

Konya ya da Ankara’da ikamet eden, motion grafik, animasyon çalışmalarında hem fikir geliştirebilen hem de uygulamasında bilgi sahibi olan, 3D Studio Max, After Effects ve Photoshop programlarına hakim, “Bunu da, şöyle bir denesek sanki daha güzel olur” diyen, ajans içinde fikri mülkiyetin varlığına inanmayan, portfolyo sahibi, tam zamanlı çalışma arkadaşları arıyoruz. Umarım anlatabildik :)

Müjde Bayındır Bundan sonrası için hedefleriniz neler?

2016 yılında ulusal ölçekte, 4 tane medya planlama konkuru kazandık.

Aynı şekilde İstanbul ajanslarıyla kafa kafaya girdiğimiz kreatif konkurlar da oldu. Buradaki galibiyetlerin sayısını
artırmak istiyoruz.

Konsantrasyonumuzun büyük bir kısmını yeni yapılanmanın gelişimine ayırdık. Çalıştığımız markalara, daha farklı nasıl hizmet verebiliriz, geleneksel mecraların dışına çıkarak tüketiciye nasıl ulaşırız gibi sorulara cevap arıyoruz.

Müjde Bayındır Konya’da reklamcılığın başlıca sorunları neler?

Biz artık bu sızlanmalarla vakit kaybetmek istemiyoruz. Hizmet verdiğimiz markaların bölgesel dağılımı geniş. Karadeniz hariç her bölgede en az bir markayla çalışmışız. Şu anda 8 ilde aktif bir şekilde markalara hizmet veriyoruz. Evet, doğum yerimiz Konya ama büyürken yerimizde durmuyoruz. Portfoyümüzün büyük bir kısmı: İstanbul, Ankara ve Antalya’da yer alıyor. Bu bağlamda Türkiye reklamcılığının başlıca sorunları ne ise, bizimki de o. Mesela; adblock kötü bir şey, dizi süreleri çok uzun ya da aylık sabit ödeme bedeliyle hizmet vermek ne kadar mantıklı vs…

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Mart 2017 sayısında yayınlanmıştır.