artwork

Arman Acar: Uzun süreli anlaşmalar önümüzdeki dönemin trendi

7 yıl önce

0

Influencer marketing’in 2017’nin yükselen değeri olduğu ortada. “Türkiye’de markalar influencer’larla çalışma fikrini kavradı mı? Marka iş birliklerinde yaşanan zorluklar neler” gibi soruların cevaplarını PR ajansları, influencer ajansları ve önde gelen influencer’larla görüştük.

Arman Acar 

Unite.Ad Kurucusu

Markalar influencer marketing olayının kurallarını çözmeye başladılar hatta kuralları yeniden yazmaya da başladılar. Birçok marka artık hem global hem de başarılı yerli örneklerin yanında influencer dünyasının daha çok içine girmeye, güzel kampanyalar yönetmeye ve yönettirmeye başladılar. Artık parmak hesabıyla değil, analitik verilerle hareket ediyorlar.

Şu an en çok talep gören mecra Türkiye’de Instagram. Instagram’ı da YouTube takip ediyor. Harcama endeksinde YouTube kullanımları Instagram’a göre daha pahalı fakat totale vurduğumuzda influencer açısından Instagram hem daha kazançlı hem daha istikrarlı. Marka da geri dönüşlerini Instagram’dan daha hızlı alabiliyor. YouTube hem süreç olarak hem de yönetim olarak daha zahmetli ve uzun süreli geri dönüş sağlıyor.

Influencer’ları birer banner alanı olarak görmeyi bırakmamız gerekiyor. Nasıl ünlülerin konser ya da etkinlik katılımları birbirinden çok farklı fiyatlara sahipse influencer’larda da işleyiş bu şekilde. Hangi influencer’lara ne kadar para verileceğinden daha çok hangisi ne kadara iş yapmalı kısmında ajans-influencer arasındaki ilişki süreci yönetiyor. Burada influencer’ın gerçek etkileşimi, kampanyanın KPI’ları, influencer’ın hizmetini ne kadar sağlıklı sunabildiği gibi birçok değişken söz konusu.

Sahte influencer’lardan korunma konusuna gelirsek, aslında iyi bir ajans ile çalışan marka sahte influencer’lara parasını kaptırmaz. Bu noktada, analitik veriler gerçekten çok önemli. Bir influencer’ın etkileşime geçtiği insanların konuştukları dil analizinden tutun da bu erişimlere ne kadar sürede ulaşabildiğine kadar birçok rakam hayatımızda. Bu noktada doğru influencer kullanımına ihtiyaç hiçbir zaman azalmaz. Çünkü influencer’ların kullanım amacı değil influencer’larla iş birliğindeki amaç gerçek insanların hayatlarına doğal olarak dokunabilmek. Markanın bu noktada yapması gereken şey teknolojiyi yakından takip eden ama en önemlisi güvenilir bir ajans ile çalışmak.

Globalde çoktan başlamış olan uzun süreli anlaşmalar önümüzdeki dönemin trendi sayılabilir. Artık sürekliliği olan influencer çalışmaları son kullanıcı gözünde hem daha güvenilir hem de inanılırlığı daha yüksek kampanyalar oluyor. Yakın zamanda satışın da detaylı takip edilebilmesi ve programatik ile birleştirilebilir kampanyalar sayesinde yeni trendler hayatımıza giriyor olacak.

Yıllardır içerik kraldır diyoruz fakat içeriğe hala tam olarak yeterli önemi vermiyoruz. Algoritmalar her zaman kaliteli içeriği öne çıkartmak üzerine güncellenecektir. Bu noktada da kendi içeriğini kaliteli üreten influencer süreçten negatif etkilenmez. Aksine diğer influencer’lara göre daha ön plana çıkabilir ve aslında daha az emek harcayarak daha çok kitleye de ulaşabilir.

Ölçümlemede yaşanan sıkıntılar dolayısıyla markaların akıllarında dijitalin güvenilirliğine ve dijitale yaptıkları yatırımların etkililiği konusunda soru işaretleri oluşması aslında influencer’ların daha çok işine yaradı. Çünkü kaliteli hizmet veren influencer’ların ölçümleme ya da rakamları olmadığı gibi sunma gibi bir dertleri olmuyor. Aksine kendini 100-200 saniyede bir yenileyen sitelere göre daha güvenilir oldukları ön plana çıkıyor.

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Eylül 2017 sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Yeni Elektrikli Ford Explorer 30.000 km’lik dünya turunu tamamladı

Tamamen elektrikli yeni Ford Explorer ve Lexie Alford, 30.000 km’lik...

Mercedes-Benz GLB Makyajlandı

Mercedes-Benz, kompakt tasarıma sahip GLB SUV’yi çeşitli yenilik ve daha...