artwork

“Reklam Olimpiyatları”

7 yıl önce

0

Yapı Kredi Marka Yönetimi Müdürü Özge Bakırçalı, Cannes Lions’ın bu yılki en etkileyici oturumlarını ve konularını paylaşıyor.

Reklam endüstrisindeki gelişmelerin ve üretimlerin yıllık değerlendirmesinin yapıldığı, sektörün en prestijli organizasyonuna katılınca haliyle beklentiniz çok yüksek oluyor. Her şeye yetişebilmek için büyük mesai harcıyorsunuz ve sürekli aynı soruyu sorarken buluyorsunuz kendinizi: “Şu an daha iyi bir oturumu kaçırıyor muyum acaba?” Orada olmanın en etkileyici yanı dünyanın dört bir yanından gelen meslektaşlarınızla tanışma fırsatı yakaladığınız müthiş bir ortam sunması. En beğendiğim marka aktivitesi ise Cannes’da gezilecek, görülecek, yemek yenebilecek yerleri minik aktivite kartları şeklinde askılara taktıkları ve sizin seçip alabildiğiniz, Pinterest’in “Cannes-do ideas” panosuydu.

Yaratıcılığa dair oturum ve atölyelerin bolca yer almasının yanı sıra kendinizi çoğu zaman teknoloji konferansına katılmış gibi hissetmeniz kaçınılmaz oluyor. Data, robotlar, VR, AR, AI ve IoT elbette bu yılın en çok altı çizilen konu başlıklarındandı. Bunun yanında içerik üretmek ve içerik üreticilerden en popüler kişilerin katıldığı konuşmalara, festivaldeki YouTube hakimiyetini de pas geçmemek gerekli.

Pinterest … Cannes-do Ideas ile katılımcılara yol gösterdi.

Hayal kırıklığı da yaşadım elbette. En büyük salonlarda gerçekleşen, popüler konuşmacıların oturumlarının birçoğu beklentimin altında kaldı. Festivalin mobil uygulaması takvim oluşturmak gibi bazı özellikleri çok iyi çalışmadığı için yeterli olmadı. Bu festivalin hem daha kreatif hem de daha fonksiyonel bir uygulamayı hakettiğini düşünüyorum.

Son 10 yıldan beri dijital ajansların geleneksel ajanslardan çizgi üstü işleri çalmaya başladığı söylenirken, geleneksel ajanslar bu durumu nasıl ustalıkla lehlerine çevirdiklerini birçok güzel işle kanıtladılar. Teknolojiyi sonunakadar kullanan sosyal sorumluluk projeleri yine en etkileyici işlerin başında geliyordu.

Matter Limitted’in VR projelerinden Inside Impact ve PUSH göz atmaya değer. Dünyada anne ölümlerinin önüne geçmeyi hedefleyen Merck for Mothers için hayata geçirilen PUSH projesi, Davos 2017’de ilk kez lanse edilen ve VR ile sizi evrensel annelik yolculuğuna taşıyan sanal gerçeklik deneyimini anlatıyor.

VR’ın sadece teknolojik oyuncak olmaktan öteye geçerek, güvenilir bir hikaye anlatıcı ve empati kurabileceğiniz güçlü bir araca dönüştüğünü görmek oldukça etkileyici.

Ansell’in sunduğu Smart=Sexy projesi ise sosyal mecraların skip ad ve sessiz video özelliklerini yaratıcı bir şekilde nasıl kullanılabildiğinizi gösteren güzel örneklerden biri. En favori oturumlardan biri olan, pazarlama profesörü Scott Galloway’in “Winners and Losers in Digital 2017” sunumu ise dört büyüklerin (Apple, Amazon, Facebook, Google) markalardan, medya şirketlerinden, perakendecilerden hala nasıl pay topladıklarını çok çarpıcı rakamlarla gözler önüne serdi. Ama içlerinden Amazon’un yakın gelecekte farklı sektörler özelinde kuracağı hakimiyeti de haykırmadan geçemedi. Sunumun tamamına festival ID’niz ile player.canneslions.com adresinden ulaşabiliyorsunuz.

Simple is the best…

Ödülleri izlerken hala en basit işlerin en iyileri olduğuna bir kez daha şahit oldum. Ürün tasarım kategorisinde ödülleri toplayan ve benim de en çok etkilendiğim işlerin başında “Immunity Charm” geliyor. Büyük prodüksiyonlara veya büyük bütçelere ihtiyaç duymadan nasıl büyük farklar yaratılabildiğini bize hatırlattı. Afganistan’daki bebeklerin kollarına aşılama takvimlerinin takip edilebilmesi için takılan, renkli boncuklardan oluşan bağışıklık bilekliklerinin iç görüsü, bu kültürdeki batıl inanç geleneklerinden elde edilmiş. Böylece kem gözlerden korunacaklarına inanan aileler, bileklikleri hiç çıkarmıyor ve doktorlar aşıları takip edebiliyor. Yine favorilerimden biri ve büyük ödülün sahibi olan “Fearless Girl” de cinsiyet eşitliğinin altını çizerek kadınların kurumsal hayatta yönetici rollerinde ne kadar güçlü olabileceklerini göstermeyi amaçlıyor. “Fearless Girl”  adlı küçük kız heykeli, kadınlar gününde Wall Street’te boğa heykelinin karşısına koyuluyor. Basit, geleneksel ama etkileyici bir outdoor çalışması. Bu yıl ikinci kez açılan digital craft kategorisinde altın aslan sahibi olan G-Active’in sudan hayat bulan 3D karakteri çok çarpıcı bir prodüksiyon. Sudan oluşmuş 3D bir adamın koştuğunu, zıpladığını ve tekme attığını görüyorsunuz. VR’ın baskın kaldığı bu kategoride farklılığıyla sıyrılan işlerden. IBM Watson’ın datalarla yarattığı ve Alex Da Kid’in seslendirdiği “Not Easy” şarkısı ile IBM diyor ki; “AI dünyayı ele geçirmiyor, daha iyi bir yer olmasına yardım ediyor”. AI’ın dünyayı, insanlığı, hayatı nasıl etkileyeceği önümüzdeki günlerde çok tartışılacağa benziyor.

Tüm projeleri incelerken ve sunumları dinlerken gururla fark ettim ki Türkiye’de de benzer kalitede ve vizyonda birçok proje ve bunları düşünen, üzerinde çok çalışan, yaratan çok değerli insanlar var. Bu yıl ödül kazanan işlerimizi tebrik ediyorum, önümüzdeki yıl yolumuz açık olsun.

Özge Bakırçalı
Yapı Kredi Marka Yönetimi Müdürü

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Temmuz 2017 sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
BOM Karting Takımı Yeni Genç Pilotlarını Tanıttı

Borusan Otomotiv Motorsport (BOM) Karting Takımı, 2024 Türkiye Karting Şampiyonası...

Yeni Volkswagen Tiguan Satışa Sunuldu

2007’den bu yana 7.6 milyonun üzerindeki satış adediyle 2018’den günümüze...

Yeni Renault Captur’un Dünya Lansmanı Gerçekleşti

İçten yanmalı ve hibrit motor seçenekleriyle tanıtılan yeni Renault Captur...