artwork

Yılbaşında mobil satış rekoru

12 yıl önce

0

Yeni yıl zamanı tüm dünyada alışverişin en yüksek olduğu dönemdir. Bu kadar yoğun bir dönemde mobil alışverişin sağladığı kolaylıklar yadsınamaz. Akıllı telefonların artmasıyla mobil satışlar ve uygulama sayılarında da rekor bir artış gözlemlendi.

IBM Coremetrics’in verilerine göre Amerika’da Noel günü online satışlar geçen seneye kıyasla yüzde 16,4 oranında büyüdü.

Şükran gününde görülen trendlere benzer olarak daha fazla tüketici alışverişini tamamlamak için mobil cihaza yöneliyor. IBM’e göre mağazaların tüm online alışveriş sayfalarının yüzde 18,3’ü geçen sene yüzde 8,4 iken yüzde bu sene 117,8’lik bir artışla mobil cihazlar tarafından erişidi.

Mobil cihazlardan yapılan satışlar 2010’da yüzde 5,3 oranında büyürken bu sene yüzde 172,9’luk bir artışla yüzde 14,4 oranında büyüdü. Cihazlara göre karşılaştırıldığında iPad yüzde 7 ile tüm mobil alışveriş kanallarında lider konumunda. Onu yüzde 6,4 ile iPhone, yüzde 5 ile Android takip ediyor.

Noel’den sonraki gün de satışlarda artışın devam ettiği gözleniyor. 26 Aralık için e-ticaret satışları yüzde 10 oranında arttı ve tüm online alışveriş sayfalarının yüzde 18,7’si mobil cihazlar üzerinden erişildi. Ayrıca tüm satışların yüzde 13,8’i mobil cihazlardan geldi.

Diğer yandan Noel zamanı indirilen uygulamalarda da ciddi bir artış gözlendi. Flurry Analytics’in verilerine göre tüketiciler bu yıl uygulama indirmede rekor kırdı.

Tüketiciler noel günü geçen seneye göre yüzde 125’lik bir artışla 242 milyon uygulama indirdi. Bu yıl hem Android hem iOS için güçlü bir kapanış yaptı. Apple’ın App Store’unun 2011 için 10 milyar yüklemeyi aşması beklenirken Android Market bu ay toplamda 10 milyar yüklemeyle baskın çıktı.

Flurry’nin Noel günü verilerine göre ise sabah 9 ve 11 civarında büyük artış kaydedildi. Oran gece yarısına kadar aynı düzeyde devam etti. Flurry’nin tahminlerine göre Noel ve Yılbaşı arasında tüketicilerin 1 milyar uygulama indirmesi bekleniyor.

Tatil sezonu henüz kapanmış değil; pek çok online mağaza yılbaşı indirimi sunmaya, pek çok uygulama geliştirilmeye devam ediyor. Tüm bu veriler ise bu yıl satış rekorları kırıldığının bir göstergesi.

Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...