artwork

Yeni mecralara yeni bütçe standardı

8 yıl önce

0

Prodüksiyon ve post prodüksiyon şirketi İmaj, 35’inci yılında yeni teknolojilerle yoluna devam ediyor. Müge Kolat ile prodüksiyon sektörünün geleceğini ve yeni teknolojileri konuştuk.

Teknoloji, her alanı olduğu gibi prodüksiyon alanını da baştan aşağı değiştiriyor. Yeni mecralara yeni uygulamalar, yeni cihazlar, yeni tekniklerle iş sürekli gelişiyor. 35 yıldır sektörde hizmet veren İmaj Group da bu teknolojilere ayak uyduran şirketlerin başında geliyor. Prodüksiyon ve post prodüksiyon hizmetlerinin yanı sıra, voice casting, celebrity management, photography&production ve hem sinema hem de TV için dijital medya temini, ev eğlencesi alanlarında hizmetler sunan İmaj Group Yönetim Kurulu Üyesi Müge Kolat ile sektördeki gelişmeleri konuştuk. Kolat’a göre sektördeki en önemli gelişme görsel içerik prodüksiyonuna yönelik farklı mecralardan kaynaklanan farklı bütçe parametreleri. Sektörde yeni mecralara yönelik üretimler için yeni bütçe standartları oluşuyor, daha hızlı, daha kompakt bir ekip ile daha ucuza üretim isteniyor.

 

Yiğit Can Kaytmaz İmaj, reklam sektörü için ne gibi hizmetler sunuyor?

Müge Kolat Müşterilerimiz ile portföyümüzdeki iş sahalarına göre farklı işbirlikleri içerisindeyiz. Prodüksiyon ve post-prodüksiyon olarak en ileri teknolojiler ile full servis sağlayıcısı olarak reklamveren markalarla sözleşmeli olarak direkt çalıştığımız gibi; yaratıcı ajans ve prodüksiyon şirketleri ile de proje bazında da işbirlikleri kuruyoruz. Ayrıca Unilever, Coca-Cola ve Beko ile küresel işbirliği içerisindeyiz. Global işbirliklerimizi de bu ölçekte devam ettirmeyi hedefliyoruz.

Yiğit Can Kaytmaz Son 10 yılda teknoloji çok büyük bir hızla değişti, gelişti. İmaj bu teknolojik adımları nasıl atıyor? Yatırımlarınızdan bahsedebilir misiniz?

Müge Kolat Sektör ve teknoloji sürekli devinim ve gelişim içerisinde. Bu değişimi takip ederken temel parametremiz “ihtiyaç”. Yatırımlarımızı ve kurumsal gelişimimizi  müşterilerimiz ve sektörün ihtiyaçlarına göre kurguluyoruz. 35 yıldır sektörün başrol oyuncularından birisi olarak teknik anlamda prodüksiyon ve post prodüksiyon yatırımlarımızı ileri teknolojiler ile sürekli güncelliyoruz. Teknoloji anlamında birçok ilki Türkiye’ye biz getirdik.

Ancak yatırımlarımız sadece teknolojik altyapı ile sınırlı değil. İşgücü ve insan kaynağı yatırımının da en az teknolojik yatırım kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Sonuçta yeni teknoloji demek, onu kullanacak yeni insan kaynağı demek. Her türlü yeniliği yakından takip ediyor ve ihtiyaçlar dahilinde bünyemize katıyoruz. İş kollarımız ve ekiplerimiz de bu dinamizme paralel olarak sürekli gelişiyor.

Ayrıca yaratıcı ekiplerle aramızda sıkı bir bağ kurmak ve bu bağı sürekli geliştirmek için de yatırım yapıyoruz. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, tek başına üretemez; bir yaratıcıya muhtaçtır ve bir yaratıcı fikirle anlam kazanır. Bu bilinçle yaratıcı ekiplerle yakın ilişkide çalışmak hatta ayrı kurumsal yapılar olduğumuzu unutup tek ekip gibi hareket ederek onların yaratım süreçlerine dahil olmaya çalışıyoruz. Sektörün en büyük teknolojik yatırımlarını gerçekleştiren bir yapı olarak tüm grup şirketlerimizin temel hedeflerinin başında geliyor bu.

Yaratıcı ekiplerle yakın çalışan bir prodüksiyon şirketi olarak müşterilerimizle aynı dili konuşmak, sunduğumuz prodüksiyon ve post-prodüksiyon çözümlerine ek olarak gerektiğinde yaratıcı destek de sağlamak adına İmaj Studio bünyesinde, creative direktörümüz Gökhan Zincir yönetiminde bir yaratıcı ekip kurguladık. Bu ekip hem gerçekleştirdiğimiz tüm prodüksiyonların fikre değer katacak şekilde tasarlanması üzerinde çalışıyor, yaratıcı prodüksiyonel çözümler geliştiriyor; hem de tüm süreci teknik artistlerimiz ile birlikte yaratıcı anlamda müşterilerimiz adına yönetiyor. Bu sayede üretim hızlanıyor, maliyet avantajı yaratacak prodüksiyonel çözümler tasarlanabiliyor, her aşama fikre uygunluğu denetleyen bir başka bakışın süzgecinden geçiyor; dolayısıyla da hem biz hem de müşterilerimiz çıkan sonuçtan çok daha memnun oluyor.

Yiğit Can Kaytmaz Prodüksiyon endüstrisini yakın gelecekte ne gibi değişiklikler bekliyor?

Müge Kolat Günümüzde bilgi aldığımız neredeyse her şey film ve fotoğraftan oluşuyor. Mesajlarımız, telefon konuşmalarımız dahi görsel içerik. Bu nedenle film ve görsel içeriklerle beslenen mecraların sayısı, dolayısıyla da kurumların görsel içerik ihtiyacı her geçen gün artıyor. Buna paralel olarak da görsel içerik prodüksiyonuna yönelik farklı mecralardan kaynaklanan farklı bütçe paremetreleri oluştu. Son dönemde prodüksiyon endüstrisindeki en önemli değişiklik bu aslında. Yani yeni mecralara yönelik üretimler için yeni bütçe standartları; daha hızlı, daha kompakt bir ekip ile daha ucuza üretim sağlanıyor. Dolayısıyla biz de bir prodüksiyon şirketi olarak müşterilerimizin farklı mecralardaki görsel içerik ihtiyaçlarına ve bütçe stratejilerine uygun üretim olanakları kurguluyoruz. Bahsettiğim gibi İmaj Studio bu değişime karşılık geliştirdiğimiz bir proje aslında.

Ayrıca teknoloji öyle bir noktaya geldi ki, artık her şeyi yapmak mümkün. Dolayısıyla önemli olan fikirlerin en doğru ve en güçlü şekilde filme aktarılması. Bunun için de değişen teknolojik koşullar gereği fikir üreten yaratıcı ekiplerin, o fikri gerçekleştirecek teknik sanatçılarla çok daha yakın çalışmaları, hatta birlikte üretmeye başlamaları gerekiyor. Bu da tabii yeni çalışma metodlarını da beraberinde getiriyor. Dolayısıyla prodüksiyon ya da post prodüksiyon süreçlerinde görev alan sanatçılar artık pre-prodüksiyon sürecinde hatta fikir geliştirme süreçlerinden itibaren yaratıcı ekiplerin yanında oluyor.

Yiğit Can Kaytmaz Türkiye’de çok sık rastlanmayan teknolojik cihazlara sahipsiniz. Bolt High Speed Cinebot olmak üzere farklı cihazları kullanıyorsunuz. Buna benzer hangi cihazlarınız var? Buna benzer üstün teknoloji ürünü cihazlar ne gibi artılar sağlıyor?

Müge Kolat Bu sene kamera parkımıza dahil ettiğimiz en önemli cihazlardan biri Phantom 4K Kamera. Bu teknoloji sayesinde saniyede 4000 kare görselini yakalayabiliyoruz. Bunun dışında çok özel efekt kameralarıyla projeye göre özel çekimler yapabiliyoruz.

Bolt’a gelince… Bu cihaz Phantom ve onun gibi özel kameraları tamamlayan, performansını artıran, bilgisayarla yönetilen, özel efektler için önceden tasarlanmış hareketleri 360 derecede, saniyede 1000 kare uygulayan kamera robotu. Çekime sınırsız vizyon katan çok gelişmiş bir alet. Bolt sayesinde artık hiçbir kamera hareketi imkansız değil. Suyun dökülüşü, bir okun yaydan çıkışı, bir yumurtanın kırılması gibi anlık aksiyonlarda dahi 360 derece hareket edebiliyor. Biz Bolt ile yapılmış işleri takip ederken de, bizzat gerçekleştirdiğimiz denemelerimizde de çok heyecanlandık. Tüm yaratıcı ekiplerin de bu ileri teknoloji ve bu sayede yakalanabilecek görsel estetik ile ilgili heyecanlanacağından eminim.

 

Bu yazı Campaign Türkiye Şubat 2016 sayısında yer almaktadır.

 

Senin için
Tümünü göster
Elektrikli Fiat Topolino Türkiye’de

İki farklı gövde tipi bulunan Topolino’nun kapalı versiyonu (Topolino), 449...

Yeni Elektrikli Ford Explorer 30.000 km’lik dünya turunu tamamladı

Tamamen elektrikli yeni Ford Explorer ve Lexie Alford, 30.000 km’lik...

Mercedes-Benz GLB Makyajlandı

Mercedes-Benz, kompakt tasarıma sahip GLB SUV’yi çeşitli yenilik ve daha...