artwork

Üç grup halinde Facebook reklamverenleri

10 yıl önce

0

Sosyal ağlar arasında markalar için en verimlisi hiç şüphesiz ki Facebook. Bunun birincil nedenini biliyoruz: herkes orada. İkincil nedeni ise Facebook’un markalara bu herkesin rakamlarla da olsa kim olduğunu gösterebilmesi. Facebook bize o kadar detaylı rakamlar veriyor ki, istatistik sanatıyla bu rakamlara sıfatlar giydirebiliyoruz. Facebook’un yeni tanıttığı ”Audience Insights” ile bu kolu biraz daha güçleniyor. Kazanan reklamveren.

Facebook’ta 3 grup reklamveren bulunuyor:

1- Facebook’u düzenli kullanmayanlar; sayfalarını sadece arada güncelleyen, bir ajanstan destek almayan, destek alınsa da hatır gönül işi olduğundan sallamayanlar oluşturuyor bu grubu. Hedefleme, insights filan hak getire…

2- Düzenli kullananlar; Facebook’un potansiyel bir ”tanıtım” mecrası olduğunun farkında olanlar. Facebook hedeflemenin verimliliğini bilen, düzenli içerik girişleri yapılan, Facebook Insights’ta sayfa demografisine bakanlar grubu. Genelde bir ajansla çalışılır. Ajans yoksa içerik girişi yapan, hazırlayan, raporlayan içerde mikro bir ekip barındırır bu markalar.

3- Full-on stratejiye inananlar; Audience Insights ve Connection Analysis gibi araçları kullanarak içgörü çıkarıp strateji hazırlayanlar. Bu raporlar belirli aralıklarla analiz edilir ve reklamlar (hedeflemeler) bu analizlerden çıkan insightlar ile optimize edilir. – Getirin o markayı bana!

Başarılı Facebook reklamvereni nasıl olunur? Buna dirsek dokunduran bir çok parametre bulunuyor. Ajans dünyası reklamveren 2 ve 3 arasında mekik dokuyor. Medya planlama ajansları ise kreativiteden çok operasyona kolları sıvamış durumda. 3 kuruşa 5 impression icabında. Ajansların 2-3 arasında mekik dokunmasının bariz bir nedeni var: strateji departmanın varlığı. Yaşayan strateji yaratmak gerekiyor. Ajans dünyasında strateji departmanı genelde potansiyel reklamverenle flörtleşmeye başlandığında devreye girer. Peki ya sonrası?! Sonrasında strateji’nin s’sini search‘te bulursunuz.

İletişim stratejisi oluştururken ve geliştirirken Audience Insights önemli bir araç konumunda. Mayıs ayının başında Facebook Audience Insights’ın gelişini ve işlevini duyurdu.

Audience Insights ilk bakışta sayfa istatistikleriyle benzeştirilebilir fakat Facebook’un belirttiğine göre sayfa istatistikleri sadece sayfa ile etkileşimde bulunan kişiler hakkında istatistikler sunarken; Audience Insights hedef kitlenin Facebook üzerindeki davranışlarıyla ilgili bilgiler veriyor. Kısacası markanız için doğru platform Facebook ve işe başlangıç noktanız ise Audience Insights oluyor.

Stratejinin ilk adımı dinlemektir.

Dinlemeniz gereken; marka temsilcilerinin verdiği yaftalanmış briefin çıplak, bakire ve dokunulmamış hali ise Audience Insights’ta saklı.

 

Güzide Şeyma Sarıkök kimdir?

Eğitim hayatıma Kütahya, Adıyaman ve Ordu’da başlayarak Kanada’da devam ettim. 17 yaşımdan itibaren ise YMCA, Neighbourhood Watch, Mississauga Gençlik Komitesi, Council of Turkish Canadians gibi sivil toplum kuruluşları ile çalıştım. Annemin dediğine göre 2 yaşımdan beri reklamcıyım. Yaklaşık 4 yıldır dijital pazarlamayla ilgileniyorum ve şu anda İstanbul’un kollarında, Youth Media‘da dijital strateji uzmanı olarak görev yapıyorum. Mobil fotoğrafçılık, teknoloji ve dijital yaşamla ilgili Dijital Canavar adında bir blogum var. Yaratmayı seviyorum.

Twitter: @gseymas