artwork

Twitter fenomenleri marka oluyor

11 yıl önce

0

Twitter’da gerçekleştirdikleri paylaşımlarla kısa sürede yüksek bir takipçi sayısına ulaşan Taci Kalkavan ve Argostroloji geçtiğimiz günlerde marka tescili yaptırarak markalaşma yolunda adım attılar.

Bu süreci başlatan Dev Patent ve Marka Danışmanlığı’nın yönetim kurulu başkanı Barış Bozkurt, dünyada marka taklidi konusunda ilk 5’ten düşmeyen bir ülke olduğumuzu belirterek konu hakkında şunları söyledi: “Bu sebeple sahte hesap açmanın çok kolay olduğu bir mecrada kişilerin kendilerini güvence altına almaları gerekiyor. Marka tescili; bu isimlerin kendilerini taklit ederek açılan sahte hesaplarla karşı karşıya gelmelerini engellemek veya hali hazırda bu tarz hesaplar açıldıysa bunlarla hukuki süreçte başa çıkabilmelerini sağlıyor. Bildiğiniz gibi Twitter yönetimi ‘verified account’ özelliğini bazı şartlar altında başvuran kişilere veriyor. Fakat bu koruyucu bir önlem değil. Bu önlem kişilerin sadece Twitter hesaplarını bağlar. Diğer sosyal paylaşım siteleri ve sanal ortam dahil olmak üzere tüm mecralarda isminin güvence altında olmasın isteyenler için atılacak en önemli adım marka tescillerini yaptırıyor. Bu adımı atarak sanal mecra dışında da üretilebilecek ve taklit edilebilecek her türlü; ürün, mal, eser gibi unsurların kendi izinleri olmadan yapılabilecek üretim ve yayınlanma risklerini güvence altına almış olacaklardır.”

Eray Efe (Argostroloji)

Bu tür bir adımın neden atıldığına ilişkin soruları yanıtlayan Argostoloji adlı hesabın yaratıcısı sosyal medyadaki boşluktan ve kuralsızlıktan ötürü böyle bir yol izleme gereği duyduklarını anlattı. Argostroloji “Öncelikle amaçsız bir şekilde sadece eğlenmek için yaratılan, samimi, argo konuşan halktan bir karakterdi. Kısa zamanda 447.000 kişi tarafından takip edilmesiyle birçok marka ve kişilerin ilgi odağı haline geldi. Benim Argostroloji’yi markalaştırmamın en büyük sebeplerinden biri benim adıma yüzlerce sahte hesap açılmış olması.  Ayrıca sosyal medyanın yanı sıra gazete ve dergilerde de markamın izinsiz şekilde kullanılmasını engellemek istiyorum” dedi.

Orçun Ortaç (Taci Kalkavan):

Marka tescili yaptıran diğer fenomen Taci Kalkavan ise konuyla ilgili “Twitter üzerinde Taci Kalkavan profilini yaratışım yaklaşık 2.5 yıl gibi bir süre. İlk bu profili açış nedenim, Twitter üzerinde keyifli zamanlar geçirmek ve eğlenmekti. Bir süre sonra yazdıklarım ve paylaşımlarım insanların dikkatini çekmeye başladı ve takipçi sayısı da aynı oranda artmaya başladı. Belli bir süre sonra Taci Kalkavan karakterini on binler hatta yüz binler takip etmeye başladı. Tamamen eğlence amaçlı açılmış olan bir profil ve oluşturulan karakter bir anda sosyal medya da ilgi odağı oldu ve hatırı sayılır bir kitle tarafından konuşulmaya başlandı.  Zamanla bunu gören markalar sosyal medya üzerinden ve çalıştıkları ajanslar aracılığıyla bizimle buluştu. Bazı şirketler ürünlerinde Taci Kalkavan adını kullanmak istediklerini söylediler. Başlarda eğlenmek için açtığım profil artık markalar tarafından tercih edilen bir ‘marka’ haline dönüştü. Bununla birlikte sosyal medya üzerinde onlarca sahte Taci Kalkavan hesapları açılmaya başlandı. Bu boşluğu doldurmak adına Dev Patent’in marka danışmanlığına başvurdum” diyerek sadece sosyal medyada değil sosyal medya dışındaki alanlarda da ismini güvence altına aldığını duyurdu.

 

 

Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...