artwork

Türkler sık sık evde check-in yapıyor

9 yıl önce

0

 

Foursquare ve yeni geliştirdiği ürünü Swarm’ın marka strateji ve kreatif direktörü olan Swen Graham, platformu geliştiren çekirdek kadroda yer alıyor ve Foursquare kreatif ekibini yönetiyor. Foursquare’den önce Apple’da yaratıcı ve stratejik pozisyonlarda bulunan Swen, 2006 seçimlerinde de ABD’de seçim kampanyasına kaynak sağlama üzerine bir kampanya yönetimi yaptı. Pek çok farklı girişim için çalışmalarda bulunan ve katıldığı etkinliklerde gerçekleştirdiği yaratıcı sunumlarla dikkat çeken Swen Graham ile Kristal Elma Festivali’ne gelmeden önce Foursquare ve Swarm uygulamalarını, bu uygulamaların markalara sunduklarını ve Türkiye’deki kullanım durumunu konuştuk.

 

Didem Öner Apple’da çalıştıktan sonra Foursquare’e katıldınız. Bu kadar güçlü ve köklü bir markayla çalıştıktan sonra yeni bir marka ve dijital bir platformla yeniden başlamak nasıl bir tecrübe sizin için?

Swen Graham Apple’da çalışmak harika bir tecrübeydi ve orada geçirdiğim süreçte tasarıma, iş ve iletişime olan yaklaşımım çok gelişti. Apple’a katılma sürecim ayrıca devasa bir tecrübeydi; Apple’ın 2010 Ocak ayında satın aldığı Quattro Wireless isimli start-up’ın bir parçasıydım. Büyük bir şirkete dahil olmak ve yeni bir iş ünitesi kurmak bana ne yapmam gerektiğiyle, bazen de yeni bir teknoloji platformu oluştururken ne yapmamam gerektiğiyle ilgili çok şey öğretti. Daha küçük bir şirkete geçince tabii ki değişiklikler oldu ama ben teknoloji ve yaratıcılığın sektörü nasıl etkileyebileceğini merak ediyordum ve bu kadar hevesli olduğum bir şeye dair organizasyon oluşturmak için Foursquare çok güzel bir fırsattı. Foursquare çok tanınmış bir marka ama hala şirket olarak nispeten daha küçüğüz. Süreçlerin biraz derme çatma ilerlediği start-up’larda çalışmayı çok seviyorum çünkü şirket yapısı evrim geçiriyor ve gerçekleştirilebilecek iyi fikirler her an her yerden çıkabiliyor.

 

Didem Öner 2006’da ABD’de gerçekleştirilen seçimlere katkıda bulundunuz. Bize kampanyadan ve o süreçte yaptıklarınızdan bahseder misiniz?

Swen Graham Demokratik bir adayın ABD Temsilciler Meclisi’nde yer alması için bir fon kampanyası yürüttüm. Teknolojinin yanı sıra, en iyi tutkularımdan biri de politikadır ve 2006 seçim sürecinde Kongre’nin demokratik devrine katkıda bulunduğum için çok gururluyum. Bu katkı, fon toplamak için yazılan mektupları, model tasarımlarını, basımı, hedef mesajlarını, etkinlik düzenlemelerini ve başarıyı takip etmeyi kapsıyor. Steve Jobs’ın çok sevdiğim bir sözü var: “İleriye bakarak bağlantı kuramazsın, sadece geriye bakarak bağlantı kurabilirsin.” Gerçekten geçmişteki tecrübelerime bakarak bağlantı kurunca, öğrendiğim şeyin reklamcılık ve pazarlama adına bir dayanak olduğunu fark ettim çünkü tek kişilik bir pazarlama operasyonu yürütüyordum. Politikadan reklamcılığa geçtikten sonra bana çok katkıda bulunan bir beceriyi öğreniyordum o sırada.

 

Didem Öner Foursquare’den sonra Swarm’u yaratma ve tüm check-in’leri ona aktarma fikri nasıl ortaya çıktı? Kullanıcıların tepkisi nasıldı ve son durum nedir?

Swen Graham Foursquare’i iki ayrı deneyime ayrıştırma kararının temeli, birkaç pazar ve veri içgörüsüne dayalıydı. Birincisi, Foursquare bilindiği üzere sosyal ve kişisel arama olmak üzere iki ana kullanıma sahip. Foursquare’i insanların nasıl kullandığına dair rakamlara baktığımızda, birinin uygulamayı açtığında bu ikisini kullanma oranının sadece %5 olduğunu gördük. Bu bize insanların uygulamayı zaten kafalarındaki belli bir amaç için açtıklarını gösterdi. Biz de sınırlı bir alanda çok daha fazlasını yapmaya uğraşıyorduk.

İkinci içgörü ise, her iki kullanım alanında da iyi birer kullanıcı deneyimi yaşatabileceğimiz gerçeğiydi. Çünkü insanlar uygulamayı kullanmazken bile telefonların check-in yapabileceğini anlamamızı sağlayan bir teknoloji oluşturduk. Uygulamayı, aynı veri temelinde keşif  ve arkadaşlarla iletişim olmak üzere iki ayrı uygulamaya bölüştürmek, kullanıcılarımıza her iki kullanım alanı açısından daha iyi bir versiyon sunuyor ve bizim için de her iki alanda büyüyebilmemiz adına iyi bir fırsat.

 

Didem Öner Türkiye’nin Forsquare ve Swarm’a büyük bir ilgisi olduğunu biliyoruz. Bizi son rakamsal durum hakkında bilgilendirebilir misiniz? Türkiye ve İstanbul’un check-in haritaları ne gösteriyor?

Swen Graham Türkiye önemli bir pazar ve iki uygulama için de devasa bir yoğunluğa sahip. Aslında, Türkiye’nin nüfusunun 10’da 1’i Foursquare veya Swarm hesabına sahip. İnsanların Swarm’u nasıl kullandığına dair birkaç rakam incemelesi yaptığımda, sadece Türk pazarına özel harika bir şey fark ettim; insanlar sık sık evde check-in yapıyor. Yemek ve dış mekan-eğlenceden sonra en büyük üçüncü mekan kategorisi evler.

 

Didem Öner Markalar ve tüketiciler arasındaki iletişim açısından Foursquare’in mantığı, içgörüleri ve hedeflenen pazarlama araçlarının önemi nedir?

Swen Graham Foursquare, Türkiye’deki pazarlamacılara yardım etme konusunda eşsiz bir beceriye ve dünya genelinde de fiziksel ve dijital dünyaları birbirine bağlama yetisine sahip.

Bizim teknolojimiz, marka mesajlarının, kullanıcıların nereye gitmeleri; zamanlarını ve paralarını nasıl harcamaları gerektiği konusundaki kararlarını şekillendirip şekillendirmediğini anlayabiliyor. Ek olarak, biri belirli bir mekandayken doğru mesajı teslim edebiliyoruz. Ve son olarak, insanların gerçek dünyada nereye gittiğini temel alarak mesajları hedefleyebiliyoruz. Gittiğiniz yerlerin kim olduğunuzu en iyi anlatan göstergeler olduğuna inanıyoruz. Pazarlamacılar ve markalar için sunduğumuz araçlar, kullanıcı kitlemizi şirketlerin hedeflerine ulaşması açısından aktifleştirebiliyor.

 

Didem Öner Foursquare için sıradaki hedefleriniz neler? Bizi Swarm gibi yeni bir platform bekliyor mu?

Swen Graham Şu an Foursquare için çok heyecan verici bir süreçteyiz. Teknolojimiz ve verimizle yapabileceğimiz bir sürü olasılık mevcut. Tüketici uygulamalarımız Foursquare ve Swarm, insanları iletişime sokmak ve çevreleriyle olan iletişimlerini değiştirmek adına yeni tecrübeler yaratmamızı sağlıyor.

Yol haritamızdaki her şeyden bahsedemem fakat bizi takip etmeye devam edin çünkü daha yapacağımız çok şey var.

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye dergisinin Eylül 2015 sayısında yayınlanmıştır.

 

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...