artwork

Türkiye’nin yıldızı parlayan markaları

12 yıl önce

0

M.A.R.K.A reklam ajansı tarafından hazırlanan ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye’de kent kesimini temsil eden 16 ilde, A-B-C1-C2 sosyo ekonomik gruplarına mensup 18 yaş ve üzeri 1000 tüketici ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen Yıldızölçer araştırması, Türk markaları adına yapılmış olan en kapsamlı araştırma özelliğini taşıyor.

Model, marka değeri kavramını sadeleştirerek iki boyuta indirgemiş: Yıldızın Büyüklüğü bir markanın tanınma oranı ile ölçülüyor. Yıldızın Parlaklığı ise tüketicilerin bir markayı değerli algılamalarına yol açan duygular, yargılar, kavramlarla ne kadar özdeşleştiğine bakılarak bulunuyor.

Modelin kökeni, M.A.R.K.A. reklam ajansının başkanı Hulusi Derici’nin markalama ve pazarlama felsefesi olan “Yıldız Stratejileri”ne dayanıyor. Ajansın araştırma direktörü Feray Şansal bu felsefeyi bir araştırma modeline dönüştürmüş ve araştırmanın veri toplama aşamasını uzman profesyonellerle işbirliği yaparak gerçekleştirmiş. Kalitatif bölümün verileri KALİTA’nın İstanbul’da gerçekleştirdiği 10 grup toplantısından, kantitatif bölümün verileri SAM araştırma şirketinin gerçekleştirdiği 1000 anketten alınan araştırmanın datadan bilgiye geçiş aşamasının sorumluluğunu ise Serkan Ceran üstlenmiş.

Kantitatif görüşmelerin ilk yarısı Haziran, ikinci yarısı ise Aralık 2011’de yapıldı.  Bu rapor iki saha çalışmasının entegre edilmiş sonuçlarını yansıtıyor. Araştırma raporunda 14 kategoride 87 markanın CHECK-UP sonuçları var:

En büyük ve en parlak yıldızlar

Araştırma sonuçlarına göre yıldızı en büyük ve en parlak ilk 10 listesindeki markalar (BİM dışında) herhangi bir sürpriz içermiyor. İlk beş markadan sonra puan farkları oldukça azalsa da kapsanan kategorilerin önde giden markaları ilk 10 marka listesinde yerlerini alıyorlar.

Dev yıldızlar neden bu kadar parlak?

Büyüklük ve parlaklık açısından piramidin en tepesine oturmuş olan bu markaların yenilik yapma, kendini aşma, gündemde kalma ve fanatiklerini yaşatma konusunda ciddi emek harcadıklarını ve yatırımlarını sürekli kıldıklarını görüyoruz.  Diğer bir deyişle yıldızı parlak bir marka olarak kalmak ve geriden gelenlerin önünü kesmek için gereken çaba, henüz küçükken parlak bir yıldıza sahip olmak için harcanması gereken çabadan çok daha fazla.

Geleceği parlak markalar

Potansiyeli yüksek olan markalar listesinde Teknoloji marketleri kategorisinden 4 markanın birden yer alması, bir yandan en zorlu savaşlardan birinin bu kategoride yaşandığını gösterirken diğer yandan da dev yıldızlar liginde kategorisinin tek markası olan Teknosa’nın bir süre sonra artık tek olamayacağına yönelik işaretler veriyor… Öte yandan konumlandırma platformunun sol üst köşesinde yer alan markalar, hem ismen tanınma ve hem de tüketicilere olumlu deneyimler yaşatma konusunda kendilerini biraz daha zorlayıp potansiyeli olan markalar alanına ilerlemeli. Sol alt köşede, niche bir kategoride faaliyet gösteren Limango, faaliyet gösterdiği alanın yapısı gereği platformun sağ tarafına uzun bir süreçle geçecek olsa bile, kendi kategorisinin en iyi durumdaki markası olarak yıldızını daha da parlatmaya aday.