artwork

Türkiye’de mobil cihaz ve aplikasyon kullanımı

11 yıl önce

0

Starcom MediaVest Group Türkiye’nin hazırladığı Global Web Index verilerine göre Türkiye’de mobil cihazlar en çok sosyal ağlar için kullanılıyor, en favori aplikasyonlar ise oyun ve müzik.

Türkiye’de ve dünyada mobil cihazların önemi ve kullanımı her geçen gün artıyor. En son yayınlanan BTK raporuna göre Türkiye’deki mobil penetrasyon oranı yüzde 88,5’e, 3G abone sayısı ise 37,7 milyona erişti. Peki Türkiye’deki kullanıcılar mobil interneti ne amaçla kullanıyorlar ve ne tür mobil aplikasyonları indirip, kullanıyorlar?

SMS ve fotoğraf çekimi ilk sırada

Türkiye dahil 36 farklı ülkede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, 130.000’i aşkın katılımcıyı kapsıyor ve her gün internette bir saatten fazla vakit geçiren 16-64 yaş arası aktif kullanıcıları ele alıyor ve online anket yöntemi uygulanıyor. Global Web Index Araştırması’nın Türkiye’deki tek kullanıcısı Starcom MediaVest Group Türkiye’nin Campaign için hazırladığı verilere göre; Türkiye’deki cep telefonu kullanıcısı olan aktif internet kullanıcıları telefonlarını en çok SMS göndermek ve fotoğraf çekmek için kullanıyorlar. Kadınlar erkeklere göre daha fazla SMS gönderip, fotoğraf ve video kaydederken, erkekler ise daha çok oyun oynuyor, internete giriyor ve aplikasyon yüklüyorlar.

QR kod hala düşük seviyelerde

Trendwatching’in 2012 Yılının En Önemli Tüketici Trendleri makalesinde de yer verdiği QR kodların ise hâlâ çok küçük bir kitleye hitap ettiği dikkat çekiyor. Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının sadece yüzde 6’sı QR kodları kullandığını belirtirken, bu oran erkeklerde yüzde 9, kadınlarda ise sadece yüzde 3 seviyelerinde bulunuyor.

Aplikasyon indirme sıklığı

Türkiye’deki aktif internet kullanıcısı olan cep telefonu sahiplerinin yüzde 41’i geçen ay içerisinde bir aplikasyon indirdiğini belirtirken, bu oran erkeklerde yüzde 45 kadınlarda ise yüzde 36 civarında bulunuyor. Mobil cihazlara en çok indirilen aplikasyonlara baktığımızda, oyunlar her yaş grubunda ilk sırada yer alıyor. Oyun ve eğlence aplikasyonları en çok 16-24 yaş grubu tarafından indiriliyor. 25-34 yaş grubu sosyal ağ ve spor aplikasyonlarını en çok indiren yaş grubu iken, 35-44 yaş grubu telefonlarına ek özellikler sağlayacak aplikasyonlar ve e-book indiren yaş grubu olarak dikkat çekiyor. Müzik, haber, gezi ve sağlık ile ilgili aplikasyonlar ise en çok 45-54 yaş grubu tarafından indiriliyor.

10 kişiden 4’ü sosyal ağlarda

Mobil internet kullanım amaçları incelendiğinde ise dünyanın her ülkesinde farklılaşan ihtiyaçlar karşımıza çıkıyor. Türkler mobil interneti genel olarak sosyalleşme amaçlı kullanırken, Çinliler ise içerik üretmek için kullanıyor. Japonya, KPCB 2012 Internet Trend Raporu’na göre en yüksek 3G penetrasyonuna (yüzde 95) sahip ülke konumunda olmasına rağmen Japon mobil internet kullanıcılarının diğer ülkelere göre çok da aktif olmadıkları görülüyor.

Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının yüzde 70’inden fazlası mobil interneti sosyal ağlarına bağlanmak için kullanırken, Japonya’da ise bu oran yüzde 20’lere yakın. Türkler sosyal medya hesaplarına en çok giriş yapıp, güncelleyen ve en çok online video izleyenler olarak dikkat çekiyorlar. Amerikalılar harita kullanımı ve bankacılık işlemlerini mobil internet üzerinden en çok yapanlar, Çinliler ise mobil internet üzerinden en çok haber okuyan, ürün incelemesi yapan ve blog ve mikrobloglarını update edenler olarak karşımıza çıkıyorlar.

Mobil internet genç işi

Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının mobil interneti tercih etmeme sebepleri araştırıldığında PC’den internete bağlanmayı daha çok tercih ettikleri ve bu oranın yaş ilerledikçe daha da yükseldiği görülüyor. 16-24 yaş arasında bu oran yüzde 40’larda iken 45-54 yaş grubunda yüzde 65’lere kadar çıkıyor. Mobil internetin tercih edilmemesinin diğer sebepleri arasında ise sırasıyla pahalılık, ekran boyutu, bağlantının yavaşlığı, ilgilerini çekmemesi ve teknik sebepler (Flash desteklememesi, vs.) yer alıyor. 16-24 yaş grubunun pahalılığı ve ekran boyutunu en az sıkıntı eden grup olduğu dikkat çekerken, bağlantının yavaşlığından en çok şikayet eden de yine bu yaş grubu oluyor.

Tablet PC’ler ne için kullanılıyor?

Türkiye’deki tablet PC’ler en çok haber okumak, sosyal ağlara bağlanmak, video izlemek ve satın alacakları ürünler hakkında araştırma yapmak için kullanılıyor. Kadınlar ve erkekler arasındaki farklılaşmalar incelendiğinde; kadınların tablet PC’leri üzerinden daha fazla video izlediklerini, yakınlarındaki hizmetler hakkında araştırma yaptıklarını ve online bankacılık kullandıklarını, erkeklerin ise tablet PC’lerini daha çok sosyal ağ, harita ve spor skorlarını kontrol etmek amacı ile kullandıklarını görüyoruz.

 Bu araştırma Campaign Türkiye Kasım 2012 sayısında yayınlandı.