artwork

Türkiye reklamcılığı yıldız gibi parlayacak

8 yıl önce

0

Son yılların en çok konuşulan kampanyalarından Magic of Flying’in arkasındaki isimlerden Jon Andrews, Türkiye reklamcılığının birkaç yılda yıldızının parlayacağını söylüyor.

Son yıllarda sıklıkla tartışılan online-offline rekabetine, British Airways’in Magic of Flying kampanyası tokat gibi bir cevap olmuştu. Ogilvy imzası taşıyan kampanyanın arkasındaki isimlerden Ogilvy’nin İnovasyondan Sorumlu Yöneticisi ve Yönetici Partneri Jon Andrews da Kristal Elma’da yer alacak. Etkinlik öncesi görüştüğümüz Andrews, online ve offline rekabetini düşünmediğini söyleyerek, internete bağlı cihazların artmasıyla anlamlı kampanyalar yapılabileceğini ve teknolojinin doğru kullanılması durumunda bir avantaj olacağını söylüyor. Türkiye’nin yeni teknoloji ve reklamcılık formlarını benimseme hızının çok yüksek olduğunu da vurgulayan Andrews, birkaç yıl içerisinde Türkiye reklamcılığının adından söz ettireceğine inandığını da ifade ediyor.

Yiğit Can Kaytmaz İnsanların kalbine teknolojiyle dokunmanın sırrı nedir?

Jon Andrews Bunun sırrı, teknolojiyi görünmez yapmakta yatıyor. Eğer teknolojiyi saklarsanız ve insanlarla yaratıcı fikirlerle duygusal bir açıdan etkileşim yaratmaya odaklanırsanız, onlara bir an verebilirsiniz. Teknoloji bunu daha dramatik bir şekilde yapmaya imkan sağlıyor. Fakat teknolojiyi görünmez yaparsanız, illüzyon yaratabilir ve insanları gerçekten harekete geçiren anlar yaratabilirsiniz.

Yiğit Can Kaytmaz İçinde bulunduğunuz en çok konuşulan kampanyalardan biri de British Airways için yaptığınız “Magic of Flying” oldu. Bu projeni içgörüsünü ve sürecini anlatabilir misiniz?

Jon Andrews Fiyat rekabetinin domine ettiği bir endüstride, karşımızdakiyle tamamen etkileşim içinde olan ve uçmanın ne kadar büyülü olduğunu gösteren bir iş yaratmak istedik. Bir gün bahçede otururken, iki küçük kızımın oyunlarını bırakıp gökyüzünde seyreden bir uçağı birbirlerine göstererek merak ve heyecanla baktıklarını fark ettim. Onlar için uçaklar büyülüydü. Arthur C. Clarke’ın bu günlerde sık sık kullanılan en meşhur sözlerinden biri aklıma geldi: “Yeterince ileri her teknoloji sihirden farksızdır.” Çocuklarımın gözünde uçaklar anlamadıkları bir şeydi. Onlara göre uçaklar ejderha ya da uçan tekboynuzlu atlar gibiydi. Yani büyülü. Tek yapmamız gereken, herkese bunu hatırlatmak ve onların uçtukları ilk anda yaşadıkları sihirli anı onlara geri sunmaktı.

Yiğit Can Kaytmaz Bence bugünler, online ile offline arasındaki çizgi bulanıklaşmıyor aksine online öne geçiyor. Siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında?

Jon Andrews Ben artık online ya da offline’ı düşünmüyorum. Her şeyin birbirine bağlantılı olduğu ya da olacağı bir dünyada insanlarla etkileşim içinde olmanın önünü açacak çok sayıda mecra karşımıza çıkacak. İnternete bağlı her kullanıcı temas noktası interaktif bir fikir için fırsat sunuyor. Ben bu duruma bugünlerde böyle yaklaşıyorum.

Yiğit Can Kaytmaz Başarılı bir kampanyanın sırrı nedir?

Jon Andrews Bence, insanların yakınlık gösterebileceği fantastik derecede duygusal bir içgörünüz olmalı. Harika bir fikir olmalı ve bunu kusursuz bir biçimde hayata geçirmelisiniz. Çok bariz bir cevap gibi görünüyor ama günümüzde bu üç adım unutuluyor.

Yiğit Can Kaytmaz Markalar ve pazarlama profesyonelleri tüketicinin ilgisini nasıl yakalamalı? Teknolojinin, insanların dikkatlerini kısalttığı için markalara düşman olduğunu düşünüyor musunuz?

Jon Andrews Biz teknolojiyi kullanarak sorunları çözmede ve insanlar için hizmet ve fırsatlar sunmada çok iyiyiz. Bu elbette harika bir şey fakat konu reklam olunca, teknoloji bir fikir ya da içgörü olmadan kullanılıyor. Bazen markalar teknolojiyi bir fikirle karıştırıyor, özellikle teknoloji yeniyse. Bu da çok sık yapıldığı zaman insanlar QR kodlar, artırılmış gerçeklik, drone’lar, sanal gerçeklik gibi şeylerle yüz yüze geliyorlar. Fakat doğru kullanılırsa teknoloji markalar için asla bir düşman olmaz. Bunlar, harika deneyimler yaratmak için birçok fırsat sunar. Ve bu da müşterilerin dikkatini çekmenin en iyi yollarından biridir.

Yiğit Can Kaytmaz Sizce, reklam sektöründeki en son trendler nedir?

Jon Andrews Herkes, sanal gerçeklikle ilgili havalı bir şeyler yapmaya çalışıyor. Jürisi olduğum dijital ödüllerde, milyonlarca sanal gerçeklik başvurusu var. Ben sanal gerçekliği ve sunduğu şeyleri seviyorum fakat bence herkesin yerinden doğrulup fark edeceği kadar müthiş işleri görmediğimize eminim. Google Cardboard harikaydı ve VR başlığı olmayan insanlara sanal gerçeklik deneyimini kitlelere sunduğu için çok akıllıcaydı. Fakat bence bu alanda olağanüstü bir iş yapanlar, çok başarılı olacaktır.

Yiğit Can Kaytmaz Türkiye’deki reklam sektörü hakkında yorumlarınızı alabilir miyim?

Jon Andrews Dürüst olmak gerekirse Türkiye’deki reklam sektörüne çok hakim değilim fakat gördüğüm kadarıyla çok ilerlemeci bir yaklaşımı var. Reklamcılığın ve medyanın yeni formlarını benimseme konusunda çok ciddi bir iştahınız var ve bence Avrupa’nın geri kalanı bu durumu fark etti. Bence, Türkiye reklam kalitesiyle birkaç yıl içerisinde insanları şaşırtmaya başlayacak.

Kristal Elma’da Jon Andrews

“Az önce konuştuğumuz British Airways’in “Magic of Flying” kampanyasından bahsedeceğim ve fikrin ortaya çıktığı başlangıçtan işin Londra’nın göbeğinde gerçekleştiğini gördüğümüz andaki bitişe kadar bütün hikayeyi ve karşılaştığımız zorlukları anlatacağım. Benim için gerçekten büyülü bir olaydı. Bu hikayeyi daha  önce anlattığımızı düşünmüyorum ve umarım bu hikayeyi birileri ilginç bulur!”

 

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...