artwork

“Türkiye Mis Koksun” için ilk toplantı yapıldı

12 yıl önce

6

Ayhan Sicimoğlu’nun Twitter’da başlattığı ve sosyal medyada ilgiyle karşılanan “Türkiye Mis Koksun” kampanyası (her ne kadar isim üzerinde çalışmalar devam etse de bu isimle anılacağa benziyor) gönüllüleri dün akşam ilk toplantısını yaptı. Nart Center’da yapılan toplantıya yaklaşık 30 kişi katıldı. Kampanyanın öncelikli hedefi kişisel temizlik, deodorant kullanımı gibi toplumsal hayatın olmasa olmazları hakkında bilinç oluşturmak. Lokanta, kafe, toplu taşıma araçları, kuaför salonları gibi “beraber yaşanılan” alanların ‘mis kokması’ da bir diğer hedef.

Bu kalabalığı “Twitter’ın gücü” olarak tanımlayan Ayhan Sicimoğlu, aslında temizliğe çok önem veren toplumda bu konuda yeterli bilincin oluşmadığı düşüncesinden hareketle böyle bir kampanya fikri doğduğunu söylüyor. Sicimoğlu’nun şikayetçi olduğu bir nokta var; “Deodorant şirketi kuracak galiba” diyen -kendi deyimiyle- art niyetli insanlar. Sicimoğlu “Benim sermayem zaten güvenilirliğim” diyor ve en çok üzerinde durduğu nokta da bu kampanya çerçevesinde “çevreye ve insan sağlığına zararlı” kozmetik ürünlerinden durulması.

Toplantıda kimler var?

Katılımcılar geniş bir yelpazeden: Kokulu kozmetik firması sahibi, medya mensubu, iletişim firması sahibi, avukat, marka danışmanı, reklamcı… Yani bir sosyal sorumluluk kampanyasının ucundan tutması gereken hemen herkes gönüllü olarak toplantıda. Maille gelen kurumsal teklifler de var tabii, “Ne gerekiyorsa yapmak isteriz” diyen büyük bir kişisel bakım markasının ilgisi gibi.

Katılanların ortak görüşü bu konunun adeta bir tabu olduğu ve toplum içinde fazla dillendirilmediği üzerine. Bu, bakir bir alan olması ev farkındalık oluşturmanın nispeten kolay olması bakımından bir avantaj. Ama bu ‘tabu’ nedeniyle kampanyanın antipati yaratması tehlikesi de mevcut. Katılımcılar, bunu aşmak için de doğru iletişim tonu ve doğru ekran yüzlerinin bulunması konusunda da hemfikir.

Ön çalışma niteliğinde

İlk toplantı bir ön çalışma niteliğinde. Gönüllülerin hepsi oldukça heyecanlı görünüyor. Herkes neler yapılması gerektiği hakkındaki görüşlerini sıralıyor: Topluluğa bir isim bulmak, web sitesi kurmak, Sağlık Bakanlığı ile koordineli çalışmak, yasal süreçlerin üstesinden gelmek, resmi paydaşlar bulmak, iletişim çalışmaları için sponsor bulmak…

Notlar alınıyor ve ikinci toplantıya kadar bu fikirlerin daha da netleşmesi üzerine sözler veriliyor. Ayhan Sicimoğlu’nun, katılımı teşvik için “grup olarak konsere gitme” gibi teklifleri de yok değil… Bir sonraki buluşma 17 Temmuz’da, yine aynı yerde. Gelişmeler Twitter’dan “TürkiyeMisKoksun” hashtag’i üzerinden takip edilebilir.

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...