artwork

Tüm zamanların en iyi 10 Olimpiyat logosu

8 yıl önce

0

M. Ö. 8. yüzyıldan M.S. 4. yüzyıla kadar Yunanistan’ın şehri Olympia’da düzenlenen antik yarışmalardan esinlenerek 1894’te başlatılan modern Olimpiyat Oyunları, sporcuların katıldığı dünyanın en büyük töreni.

Tasarımcılar içinse bu belki de gerçekleştirmeleri gereken en zor marka çalışması. Çünkü tasarlanan logo, yarışmanın ruhunu aktarmalı, ev sahipliği yapan ülkenin kültürel değerlerini yansıtmalı, hem kültürel mirası yaşatmalı hem de modern ögeler taşımalı. Ve bunların hepsi yön işaretlerinden basılı malzemeye kadar, devasa reklam panolarından küçük telefon ekranlarına kadar çeşitli ortamlara uygun olmalı.

İşte bu konuda başarılı olmayı ve tasarım dünyasına ilham vermeyi başarmış 10 mükemmel Olimpiyat Oyunları logosu.

Helsinki 1952

O zamana kadar yalnızca tipografik unsurlarla tasarlanan logolar, 1952 yılında değişti ve günümüzde bile modern görünmeyi sürdüren bu logo tasarlandı.

Mexico City 1968

Logoda kesinlikle bir kaktüsün altında yatan bir Meksikalı görmek istemediklerini belirten Olimpiyatlar Heyeti temsilcilerini tatmin eden, hem Meksika halk sanatını hem de 60’lar pop art’ı yansıtan bir tasarımla, tüm klişelerden uzak bir logo hazırlandı.

Munich 1972

Çoğu logoların ülkeye ait unsurlar içermesine rağmen bu logonun özellikle hiçbir ülkeyi çağrıştırmaması düşüncesiyle hazırlandı.

Moscow 1980

Minimal tasarım klasikleri arasında kalmayı başarmış bu logo hem komünist Rusya’nın sembolü, kırmızı yıldızı hem de Olimpiyatlar Halkalarını taşıyor.

Los Angeles 1984

Rusya’nın logosu gibi bu logo da ülkeye özgü unsurların yanında Olimpiyatlar Halkalarını da taşıyor. Kırmızı, beyaz ve mavi yıldızlarıyla oyunların hangi ülkede düzenlendiğini anlamak zor değil.

Nagano 1998

Sporcuları içeren logolar hep çok karışık ve başarısız oldu fakat canlılık ve enerji taşıyan bu logo istisna olmayı başarıyor.

Athens 2004

2004 yılında Olimpiyat Oyunları ilk kez çıktığı topraklara geri döndü ve bunun gururunu taşıyan Yunanlılar kendi ülkelerini sembolize eden mavi fon üzerindeki el çizimi zeytin dalı tacı logosunu tasarladılar.

Beijing 2008

Çin’de şans getirdiğine inanılan kırmızı renkle “jing” kelimesini ve final çizgisine gelmiş bir koşucuyu andıran figürle oldukça yaratıcı bir logo.

Sochi 2014

Diğer Olimpiyat logolarının aksine bu logo çizimler içermiyor. Harflerin hepsi küçük. Oyunların nerede düzenleneceği de sadece URL adresinden anlaşılıyor. Organizatörler tarafından “Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk dijital marka” olarak tanımlanan logo telefon ekranına uygun küçük boyutta olsa dahi açıklığını ve bütünlüğünü koruyor.

 Rio 2016

Rio Olimpiyatları’nın daha yeni başlamasına rağmen logosu en iyi Olimpiyat logoları arasına girmeyi başardı. Zarif ve sade bir tasarımla tüm temaları iletiyor. Güneş, deniz, ve orman renkleri Rio’nun ortamını yansıtırken figür de Rio’nun ünlü Kesmeşeker Dağı’nı anımsatıyor.

 

Kaynak: Creative Bloq

Senin için
Tümünü göster
Castrol ilerlemenin olduğu her yerde

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticisi Castrol, yenilenen marka kimliğinin...