artwork

Tasarım Bienali markalara ne kattı?

9 yıl önce

0

İKSV tarafından ikincisi düzenlenen Tasarım Bienali Pazar günü maalesef sona eriyor. Binlerce sanat ve tasarım meraklısının ziyaret ettiği Tasarım Bienali’ni bir de eş sponsorlarından dinleyelim dedik ve Arçelik, ENKA Vakfı ve Vitra’nın üst düzey yöneticilerine sorularımızı yönelttik.

İşte Tasarım Bienali’nin sponsorlarından yorumlar:

Türkiye’de kültür ve sanat sponsorluğu geri planda kalıyor

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu adına Tasarım Bienali hakkında yorum yapan Vitra Banyo Pazarlama Direktörü Arzu Uludağ Elazığ, “Türkiye’den ve dünyadan farklı kültür ve bakış açılarına sahip tasarımcılar ile kurumumuzun bünyesindeki tasarım ekipleriyle işbirliği yaparak, hayranlık uyandıran yaşam alanları yaratmayı hedefliyoruz. Bütünselliğe odaklanan tasarım yaklaşımımızla, her segmentten tüketicinin ihtiyacını karşılamayı amaçlıyoruz. Bunun yolunun da tasarım, estetik, fonksiyon, teknoloji ve tasarruf gibi değerlerden geçtiğine inanıyoruz” dedi.

Vitra, Antrepo7’de yerini aldı.

Vitra’nın inovasyon ve sürdürülebilirlik akvramlarını esas alan bir tasarım kültürüne sahip olduğunu vurgulayan Elazığ, “Mimarlık ve tasarımla böylesine iç içe bir sektörde faaliyet gösterirken, bu alanların zenginleşmesini sağlayacak çalışmalara destek vermemiz kaçınılmaz… İstanbul Tasarım Bienali de bunlardan biri. VitrA, bu çalışmalara katkı sağlamanın kurumsal sorumluluğu olduğunu düşünüyor” yorumunu yaptı. Elazığ, kültür ve sanatın yaygınlaşamsında ve gelişmesinde sponsorların katkısının çok büyük olduğunu belirtirken, “Türkiye’de özellikle spor sponsorluğuna ağırlık verildiğini düşünüyoruz. Sanat ve kültür sponsorluğu genelde ikinci plana atılıyor. Buna rağmen, son yıllarda özellikle mimarlık ve tasarım alanındaki sponsorluklarda gelişme olduğunu gözlemliyoruz.

 

140journos tasarımı da görücülere açık.

Vitra’nın sektörün tüm aktörleriyle işbirliği ve paylaşım süreçleri geliştirdiğine değinen Elazığ, “Eğitimci ve tasarımcıdan yatırımcıya, işverenden malzeme üreticisine ve kullanıcıya kadar ilgili tüm grupların sürece dahil olduğu, odağında mimarlık ve tasarım bulunan çalışmalar yürütüyoruz. Tasarım Bienali’ni bu kitlelerle buluşmamızın, yeni fikir ve projeler geliştirmemizin vesilelerinden biri olarak görüyoruz. Ayrıca inovasyondan tasarım ve pazarlamaya, kurumumuzun çalışanlarının da bienali görmesini, anlamasını, içselleştirmesini önemsiyoruz, onlar için özel programlar düzenliyoruz” ifadesini kullanıyor ve bu yıl Antrepo 7’de sponsorlara sağlanan alanda looLab adlı çalışmada İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ve Sheffield Hallam Üniversitesi Lab4Living ile işbirliği yaptıkları projede banyodaki kullanım alışkanlıklarını ve insan davranışlarını daha iyi anlayarak, gelecek için daha iyi banyo ürünleri geliştirebilmeyi amaçladıklarını da vurguluyor.

Tüketicilere dokunmak için sanatın rolü kritik

Tasarım Bienali’nin sponsorlarından Arçelik’in Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tülin Karabük ise tasarımın marka için çok önemli olduğunu belirterek teknoloji ile buluşturduğumuz tasarım fikirlerini uygulamaya geçirmeyi amaçladığını vurguluyor. Bu sebeple Tasarım Bienali’ne eş sponsor olduklarını ve Antrepo 7’de VUX ankastre serisini tasarım ve teknoloji tutkunlarıyla tanıştırdıklarını belirten Karabük, “Şirketlerin sanatı desteklemeye ve sanat alanındaki sponsorluklara verdiği önem gittikçe artıyor. Tüketicilere dokunmak ve toplumun gelişimi ve bilinçlenmesi için sanatın rolü oldukça kritik. Sanatın bu görevlerini hakkıyla yerine getirebilmesi için şirketlerin her zaman bu konuya inanç ve desteklerini göstermesi gerekiyor” diyor. Arçelik’in bu sponsorluk hikayesi hakkında ise Karabük şunları söylüyor: “Tasarıma ilgi duyan tasarımcı, öğrenci, akademisyen ve etkinliği ziyaret eden tüm kişilerle markamızı buluşturmayı planlıyor, tasarıma ve tasarımcıya verilen değerin artmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Bu kapsamda  dünyanın en iyi tasarımcılarından Zuzanna Skalska’yı 15 Kasım’da bienale Arçelik bünyesinde konuk ettik.  5-6 Aralık’ta Karaköy Antrepo 7’de yine ünlü tasarımcı Prof. Dr. Hartmut Esslinger’i tasarım severlerle buluşturuyoruz. Sanatın gelişimine vereceğimiz her katkının topluma ve yaptığımız işe daha büyük bir katkıyla döneceğine inanıyoruz.”

Genç bir etkinlik ama devamlılığını sağlayacağız

Enka Kültür Sanat Direktörü Gül Mimaroğlu, ENKA Vakfı’nın 1983’ten beri eğitim, kültür ve sporun ilerlemesine katkı sağlamış bir kurum olduğunu vurgularken, “Vakfımız Türkiye’de kültür ve sanatın kalbi olan İKSV’ye tüm desteğini bu amaç doğrultusunda vermektedir. İkincisi düzenlenen Tasarım Bienali çok genç bir etkinlik olup, bu  etkinliğin devamlılığının sağlanmasında İKSV‘ye ENKA Vakfı olarak tüm desteğimizi vermek bize mutluluk vermektedir” açıklamasını yaptı.

 

 

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...