artwork

Reklam endüstrisinde kadın olmak

11 yıl önce

0

Campaign Türkiye’nin Mart sayısını, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne atıfta bulunarak, tamamına yakınını kadınların oluşturduğu içerikle ve kadınlarla yapılmış röportajlarla hazırladık. Kapak konumuz da yine reklam ve medya endüstrisinde kadının konumunu yakından inceleme amacı taşıyor. Bu amaç doğrultusunda, sektörün önemli kadın reklamcılarından Aytül Özkan, Demet İkiler, Elif Önay, İlkay Gürpınar, Melda Tamtürk, Nesteren Davutoğlu, Şebnem Çamaş ve Yasemin Sümer’le geniş röportajlar yaptık.

Tamamını Mart sayımızda bulabileceğiniz o röportajlardan öne çıkan cümleler:

Aytül Özkan, Ogilvy Türkiye Başkanı: “45 yaş sonrası erkek ve kadının çizdiği grafik değişiyor biraz. Yorgunluk, sorgulama ya da seçim yapma durumu olabilir. Belirli bir yaştan sonra kadınlar daha kolay çekip gidebiliyor…”

Demet İkiler, GroupM CEO’su: “Erkek yöneticilerin olduğu bir ortamdaydım ve beş aylık hamileyken genel müdürlüğe getirildim. Benim hak ettiğimi düşündüler ve güvendiler. Belki de böyle olursa daha çabuk döner diye düşündüler. Doğum iznim üç aydı, ben bir ayın sonunda haftada bir gün toplantılara gitmeye başladım…”

Elif Önay, Draftfcb Ajans Başkanı: “Çocuğunu evde bıraktığı için vicdan azabı çeken bir anneyle çalışmak istemem. Aynı anda mükemmel anne ve çalışan olma tutkusu kadına zarar veriyor…”

İlkay Gürpınar, TBWA\İstanbul Kreatif Direktörü: “Kreatif olmanın yolu kırmaktan, dökmekten geçiyor. Erkeğin doğası buna daha uygun. Ama bu kırma içgüdüsü bazı kadınların da doğalarında var… Tüm kadınları sektöre davet ediyorum, burada kesinlikle bir ayrım yok. Bu sektörde fikir sahibiyseniz her zaman ileri gidersiniz; dış görünüşe, aileye, hiçbir şeye bakılmaz…”

Melda Tamtürk Barkın, Leo Burnett İstanbul CEO’su: “Bizim işimizde karşındakini anlamak önemli, kadınların da empati yeteneği çok yüksek. İçgüdülerimiz de erkeklerden çok daha güçlü. Bu yüzden bu iletişim işini iyi beceriyoruz…”

Nesteren Davutoğlu: “Kadın erkeği idare eder ve yeri gelince bir işi erkeğin kendi yaptığını zannetmesini de sağlar. Ajans koridorlarında daha çok kadın olması daha çok barış, daha çok renk, daha çok sevgi demek…”

Şebnem Çamaş, Grey İstanbul COO’su: “Kişi eğer akıllı, işine hakimse kadın olmuş erkek olmuş, fark etmiyor. Fark yaratan öne çıkıyor, reklamcılık sektörünün cinsiyeti yok…”

Yasemin Sümer, Alametifarika Başkan Yardımcısı: Reklamcılık sonsuz bir merak, yaramazlık gerektiriyor; aynı bir erkek çocuğu gibi. Bu sektördeki erkek egemenliğini açıklayabilir… En büyük yaratıcılık hayat vermekse kadınlar bu içgüdülerini doğumla tatmin ettikleri için diğer alanlarda yaratıcılık peşinde koşmuyorlar…”