artwork

Reklam dünyasında insan kaynakları ne durumda?

8 yıl önce

0

Kristal Elma’da üçüncü gün Eli Acıman Sahnesi’nde sektörün briefler, konkurlar arasında zaman bulamadığı bir başka konu oturumun konusu oluyor.

Estee Lauder İK Direktörü Revna Besler, Mc Cann İstanbul İK Yöneticisi Canten Akdağ ve Hay Group’tan Sezai Kayaoğlu insan kaynaklarının bu sektördeki yerini, jenerasyornlar arasındaki farkın çalışma ortamına nasıl yansıdığını anlatıyor.

Revna Besler:

“Benim bu jenerasyonda gördüğüm en büyük özellik farklı farklı deneyimler edinmek istemeleri. Bu yüzden de turn-over çok fazla oluyor. X kuşağı da bu kuşağı ellerinde tutmak istiyor. Y kuşağını elde tutmanın tek yolu ise farklı deneyimler kazandırmaya devam etmek. Bu jenerasyonda almaktan ziyade ‘kısa sürede neyi kazanabilirim’ var. Bana kalırsa artık şirketler de buna alıştı. Kurumsal şirketler de aslında buna göre hareket etmeli.”

 “Y jenerasyonu diğer tüm jenerasyonlardan farklı olrak açıklık, şeffaflık istiyor. ‘Ben asistan oldum. Nereye, ne kadar zamanda gidebilirim’i görmek istiyorlar. ‘2 yıl sonra uzman olursun’ denildiğinde 1,5 yıl sonra kapıyı yine çalıyor.”

 “Y jenerasyonu kendi gibi olmayı seviyor. ‘Aynı ortamda benim kültürümde olan var mı’ diye bakıyor. Halbuki X kuşağı farklı olmayı seviyordu.” 

 Canten Akdağ: 

“Birçok ajansta Türkiye’de insan kaynakları yapısı yok. Ağırlıklı network ajanslarında var insan kaynakları danışmanı. Üstelik bu kesimde çok fazla mülakat yapmanız gerekiyor. Çünkü çok fazla turn-over var. Girmeden önce her şeyi yapabileceklerini söylerlerken girdikten sonra inanılmaz talepkar bir hale geliyorlar.”

“Reklamcılığın şöyle bir handikapı var: genelde sektörlerde bir ücret skalası vardır. Ama reklamcılıkta bu yok. O yüzden ne kadar talep ederlerse o kadarı kar oluyor. Yetenekleriyle iş yapanlar; kreatifler yetenekleriyle çalıştıkları için çok hızlı yükseliyorlar. Fakat 30 yaş döneminde kariyerlerini dondurmaya başlıyorlar. Mesela Bozcaada’da ekmek yapmak için işi bırakan da oldu, Gökçeada’da arıcılık yapmaya başlayan da… Multi-tasking çok fazla, çok fazla mesai yapıyorlar ve haliyle 25 yaşında 30 yaşında gibi hissediyorlar ve kariyer kırılması yaşıyorlar.”

Sezai Kayaoğlu: 

“Bilgiye ulaşma ile ilgili kasınızın çok kuvvetli olması lazım. Bilgiyi araştırma, bulma çok önemli. Sonuç odaklı olmak üstüne gidin ve hangi şirkete giriyorsanız girin hedef kitlesini ve ne sattığını bilin. Kariyerinizi bir A4’te yazıp özetleyemiyorsanız, anlatamıyorsanız o işi alamazsınız.

Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...