Pepsi nerede yanlış yaptı? Endüstri yorumluyor…

7 yıl önce

0

Geçtiğimiz hafta Pepsi, yayınladığı reklamla oldukça eleştiri almıştı. Bunun sonucunda da reklamı yayından kaldırdı. Seyircilerle başarısız bir şekilde bağ kurmaya çalışan Pepsi’nin bu girişimini endüstri şiddetle eleştirdi ve yaptığı eylemlerde daha çok sorumluluk almasını istedi.

Kendall Jenner’ın bir eylemci olarak yer aldığı ve bir kutu Pepsi’yi polise uzatarak barış mesajı vermeye çalıştığı reklam, sosyal medyada epey olumsuz karşılandı. Birkaç gün sonra da marka ,“Görünüşe göre hedefi tutturamadık ve bunun için özür diliyoruz” diyerek reklamı yayından kaldırdı.

Aşağıda endüstrinin bu konu hakkındaki düşüncelerini okuyabilirsiniz.

Remco Graham, Now Yönetici Kreatif Direktörü ve Ortağı

Hayır demenin gücü. Bugünün reklam iş birlikleri manzarasında evet demek kadar önemli.

Now ekibi, Kendall Jenner’ın bir polis memuruna gazlı içecek uzatarak kurumsallaşmış ırkçılık sorununu çözdüğü fikriyle bana gelseydi cevabım hayır olurdu. Bırakın müşteriye gitmesini kapıdan bile çıkmazdı.

Sormamız gereke soru: Kurum içi ajansa sahip olmak müşteriye hayır demeyi zorlaştırıyor mu?

Çünkü bazen her şeye evet demek size dünyanın en kötü reklamını verebilir.

Maarten Van Daele, Creature of London Stratejisti

PepsiCo’nun pazarlama departmanı, en iyi işi yapmak için çalışan ve farklı milliyetlerden gelen insanların olduğu (iyi)bir kreatif ajansa para vermeyi tercih etseydi bu “reklam” bu kadar kötü olmazdı.

Hem kampanya hem de kampanyanın boşa çıkması kreatif şirketler için düşüncelerde olduğu gibi cinsiyetlerde ve etnik yapıdaki çeşitliliğin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Umuyoruz ki PepsiCo, şimdi bunu anlamıştır. Ne yazık ki bunu zor yoldan öğrendiler.

Lilian Sor, Grey London Planlama Başkanı

Tüm dünyada hissedilen bölünme ve huzursuzluk hissinin artması gibi bugünün kültürel duyarlılıklarını sırtlanmak çok kolay. Zamanın kültürel görüşünü gerçekten yaşayan ve hisseden bir ekip, bunu kutlamak yerine bunu oluruna bırakmazdı.

Steve Challouma, Birds Eye Pazarlama Direktörü

Bir reklam ajansı da böyle bir fikirle gelebilirdi, kurum içi yapılmış olması bu riski artırmıyor. Ama bunun çerçevesinde nasıl bir gereken önlem gösterdiklerini merak ediyorum.

Ben Kerr, Somethin’ Else Stratejilerden Sorumlu Üst Yönetici

Pepsi’nin popülist çoğunluğa kendini dahil etme çabası oldukça deneyimsiz bir girişim oldu. Seyircinin kim olduğunu ve ne düşündüğü bize belli etmeyen ve veriden yola çıkan bir uygulama.

Pepsi, gençlerin umursadıkları konular hakkında politik bir duruş aldıkları konusunu anlamış. Buradaki veri doğru.

Burada, reklamı geri çekmek yerine bu konuyu umursadıklarını ve değişimlerin olması için gerçekten yardımcı olmayı istediklerini göstermeliler.

Sadece özür dilemek yetmiyor, bu konuda bir şey yapmak gerekiyor. Bunu yapana kadar da seyircilerin onları affedeceğine inanmıyorum. İnsanlar gazlı içeceklerini almayı bıraktıklarında protestonun gücünü o zaman anlayacaklar. İyisi mi hızlı davran Pepsi.

Seb Hill, BBD Perfect Storm Yönetici Kreatif Direktörü

O kadar kötü ki “Pepsi uzatmak”, argoda doğru olmayan ve utanç verici bir şeyi tarif etmek için kullanılacak.

1971 yılında Coke, “dünyaya şarkı söylemeyi öğrettiğinde” hiç kimsenin bir içeceğin dünya sorunlarını çözeceğini düşündüğüne inanmıyorum. Ama en azından bunu büyüleyici, çekici ve şenlikli bir yolla yaptı. 46 yıl sonra bunu kaba, dayatmacı, orijinal olmayan kazıktan satın almaları daha az olası.

Dünya hiç olmadığı kadar kuşkucu. Bu da içini gösteren ve çevresel sorunlara duyarlı olduğu imajını veren bir göz boyamanın en kötü yanı.

David Billing, Above & Beyond Yönetici Kreatif Direktörü

Pepsi, bu işe aptal bir şekilde balıklama atladı. Bu, dünya çapındaki insanların demokrasi öldü mü diye gerçekten kaygı duyduğu oldukça ciddi bir kültürel eğilim.

Pepsi, bir şey söyleyecekse bunun muhteşem olması gerek. Tartışmayı ortaya atan, onu gösteren ya da bununla iş birliği kuran. Onun yerine bu, alaycı, karışık ve kamu oyunda hakim olan havayı çok yanlış anlamış bir çalışma oldu. Pepsi’yi batının liberal kırıntıları gibi satmaya çalışmak Titanic güvertesindeki 99 adet buz parçasını satmaya çalışmak gibi.

Huib van Bockel, Tenzing Natural Energy Kurucusu ve The Social Brand Yazarı

Reklamın aşikar olan uygunsuzluğunu ve böyle önemli konuların romantik bir şekilde ve basitleştirilerek anlatılmasını yorumlamanın gerekli olduğunu düşünmüyorum. Bunun yerine nerede hata yaptığına kafa yormayı tercih ediyorum.

Her zaman soru ile başlanır. Bu tartışmayla konuyla ilgili ne ekleyebiliriz veya bu konu üzerine ne yapabiliriz sorularını sormak yerine bunu nasıl ifade etmiş olsalar da temelde, güncel olan bir şeyden nasıl yararlanabiliriz sorusunu kendilerine sormuşlar. Ve bu mesajı verebilecek en ünlü yıldız kim?

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...