artwork

Pazarlamada renklerin önemi

10 yıl önce

19

Görünen o ki, web sitesinde bir butonun rengini değiştirmek kullanıcı davranışının değişmesine ya da kullanıcının ürününüze sempati duymasına sebep olabiliyor. Buffer uygulamasının kurucu ortağı Leo Widrich web site ve marka tasarımında hangi renklerin neye uygun olduğunu anlatıyor.

Facebook logosu neden mavi? The New Yorker’ın haberine göre nedeni çok basit. Mark Zuckerberg renk körü, kırmızı ve yeşil renkleri karıştırıyor ve mavi Mark’ın en iyi görebildiği renk.

Pek bilimsel değil, değil mi? Facebook örneği konumuza uymamış olabilir ama rengin satın alma kararlarımız üzerinde nasıl bir etkisi olduğuna dair şaşırtıcı bir sürü örnek mevcut. Sonuçta görme yeteneği çoğu insanoğlunun en gelişmiş yetisi. Bir ürünü denemeye karar verme aşaması %90 oranında rengine bağlı.

Peki renkler bizi gerçekten nasıl etkiliyor ve pazarlamada renklerin önemi nedir? Logo Company bununla ilgili dikkat çekici bir araştırma paylaştı ve hangi renklerin hangi kategoriler için uygun olabileceğini gösterdi. İşte bu örneklerden 3 tanesi:

Siyah:

Nitelikleri: Kesinlik, güvenilirlik, sağlamlık, güç, açıklık, profesyonellik, direkt, dikkatlilik

En uygun alanlar: İnşaat, kurumsal, petrol, finans, moda, imalat, kozmetik, maden, pazarlama, ticaret

Yeşil:

Nitelikleri: Doğal, organik, genç, besleyici, eğitici, maceracı, ekolojik, rahatlatıcı

En uygun alanlar: İlaç, bilim, hükümet, askeri, ekolojik-işletme, turizm, insan kaynakları, eğitim

Mavi:

Nitelikleri: Güvenilirlik, sakinlik, temizlik, odaklanma, tıbbi, hukuki, güç, sistematiklik

En uygun alanlar: Medikal, bilimsel, kamu hizmetleri, hükümet, sağlık, ileri teknoloji, askeri, ticaret, hukuk, bilgi teknolojisi, diş sağlığı, kurumsal