artwork

Online itibar yönetimiyle cironuzu nasıl arttırırsınız?

11 yıl önce

4

İnterneti hayatımızın her alanında daha fazla kullanmaya başlamamızla birlikte satın alma davranışlarımız da değişmeye başladı. Daha önceleri bir şey satın almadan araştırma yapabileceğimiz kanallar kısıtlıyken şimdi internette uzun uzun araştırmalar yapıyor, yorumları okuyor, gerekirse videoları bile izliyoruz.

Google kaynaklarına göre Türkiye’de herhangi bir şey satın almadan önce online araştırma yapanların oranı %82 (Kaynak). Offline satın almalarda ise online araştırma oranı %61. Bu kadar yüksek oranlar karşısında satın alma sürecini birebir etkileyen marka değerimizi, ürünlerimizi ya da hizmetlerimizle ilgili online itibarımızı nasıl yönetiyoruz ya da yönetebiliyor muyuz?

Satın alma sürecinde araştırmalarına devam eden bu insanlar karşısında yapılması gereken marka/ürün/hizmet ile ilgili online itibarı yöneterek, sizinle olacak ilk etkileşimlerinin pozitif yönde olmasını sağlamaktır. İlk etkileşimde pozitif bir etki oluşması satışlara da yansıyarak dolaylı olarak cironuzu arttıran önemli bir etken olarak karşınıza çıkacaktır.

Bir örnekle konuyu daha iyi anlatmak gerekirse, televizyonda yaptığınız reklamlar karşısında etkilenen insanların, ürününüz/markanız ile ilgili online olarak yaptıkları araştırmalarda daha önce farklı insanlar tarafından yapılmış onlarca olumsuz yorumu/içeriği ilk araştırmalarında görüyor olmaları onlar üzerinde olumsuz bir etken ve ön yargı oluşturacaktır. Sizin bu kişilerin düşüncelerini değiştirip, onları tekrar geri kazanabilmeniz için daha fazla para harcamanız gerekecektir. Oysa ilk etkileşim için kullanılan kanallarda online itibarınızı yönetiyor olsanız bu harcamanızın oranı çok daha düşük olacaktır.

Online itibar yönetimiyle cironuzu arttırmanızı sağlayacak öneriler;

1. Arama motoru optimizasyonu (SEO) ve arama motoru pazarlaması (SEM) alanlarında yatırım yapın

Satın almadan önce online araştırma yapanların oranının %82 olduğunu belirtmiştik. Bu oranın büyük bir çoğunluğu ise araştırmalarına ilk olarak arama motorlarında arama yaparak başlıyor. Bu süreçte daha önce sizinle ilgili yapılan olumsuz yorumları arama sonuçlarında ilk sayfada görüyor olmaları ilk etkileşim için ciddi anlamda olumsuz bir etken yaratacaktır. Bu nedenle bu kanalların sadece satış amaçlı kullanılmaması, aynı zamanda olumsuz yorumların Google’da ilk sayfada yer almayacak şekilde optimize edilmesi gerekiyor.

2. İnsanların sizinle ilgili internette neler konuştuğunu dinleyin

İster kulak verin, ister vermeyin markanızla ilgili daha önce bir şekilde etkileşim kurmuş insanlar sürekli fikir ve yorumlarını çeşitli platformlarda paylaşıyor. Bu platformlarda markanızla ilgili neler konuşulduğunu, nasıl konuşulduğunu dinleyip, gerekirse o platform altında gerekirse farklı bir iletişim kaynağı üzerinden orada oluşabilecek olumsuz etkileşimlerin önüne geçip, negatif olan algıyı pozitife çevirmelisiniz. Bu durum online itibar yönetiminiz için önemli bir etken olacaktır.

3. Siteniz altında bulunan içeriklerinizi optimize edin

Farklı platformlarda markanızla/ürünlerinizle/hizmetlerinizle ilgili söylenen negatif yorumları, pozitif algıya çevirecek şekilde içerikler oluşturup kendi siteniz altında yayınlayın. Bu sayede olumsuz yorumla ilgili arama yapsalar bile sitenizdeki benzer içeriği görüp algılarının değişmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca ilgili içerikleri oluştururken insanların bu içeriğinizi arama motorlarında nasıl arayacağını düşünüp, yapmış oldukları aramalarda daha önce karşılaştıkları sorulara cevap verici nitelikte, özünü yansıtacak şekilde olmasına özen gösterin.

4. Sosyal medya online itibar yönetimi için önemli bir kanaldır

İnsanlar neredeyse sizin de bir şekilde onların içinde, hayatlarına dokunuyor olmanız gerekiyor. Bu kadar yakın temas söz konusu iken sizinle ilgili olumsuz şeylerin konuşulmaması imkansız. Satın alma yapmadan önce markanızla ya da ürününüzle ilgili bu platformlardaki yorumları okuyan insanlar olduğunu unutmayın. Sosyal medya üzerinde oluşan negatif algıları pozitife çevirmek online itibarınızı yükselten bir unsur olacaktır. Her iletişim kanalının kendine ait dinamiklerinin olduğunu unutmadan bu süreci devamlı olarak sürdürmek gerektiğini de unutmamalıyız.

5. Markanız/ürünleriniz/hizmetlerinizle ilgili OİP (online itibar puanı) oluşturun

Online itibar yönetimini sadece markanız için değil, daha spesifik olarak alt ürün ve hizmetleriniz için de ayrı ayrı ölçmenizi sağlayacak puan sistemi geliştirin. Oluşturduğunuz bu puan sistemine göre periyodik olarak online itibarınızı ölçün ve düşüş eğiliminde olan gruplar için neler yapılabileceği konusunu gözden geçirin ve aksiyon almak için hızlıca harekete geçin.

6. Yeni ürünlerinizi lanse etmeden önce online itibar yönetimi stratejilerinizi belirleyin

Online, offline büyük bütçeler harcayarak lanse ettiğiniz ürününüzle ilgili insanların ilk etkileşimlerinde olumsuz içeriklerle karşı karşıya kalıp fikirlerinin değişmesini ve ön yargılarının oluşmasını istemezsiniz değil mi? Bu nedenle ürününüzün konuşulabileceği hemen her platformlarda daha öncesinden hazırlık yapın, onlara ürününüzle ilgili göstermek istediğiniz yönlerini öne çıkarın, gelebilecek negatif yorumlara karşı daha öncesinden içerikler oluşturun, soru işaretlerinin oluşmasını engelleyin.

7. Kriz anında online itibarınızı yönetecek planlarınızı önceden hazırlayın:

Kriz anlarında online itibar yönetimi daha önce hiç olmadığı kadar daha fazla değer taşır. Bu süreçler için önceden planlanmış stratejileriniz-kurgularınız olmalı ve belirli dönemlerde bu senaryoları test edip, güncel etkileşim ve iletişime uygunluğunu kontrol etmelisiniz. Yıllarca koruduğunuz online itibarınız hiç düşünmediğiniz şekilde bir anda ciddi zarar görür ve bu durum satışlarınızı bile etkiler.

Sonuç: Online ortamdaki itibarınızı yöneterek markanızla ya da ürünlerinizle daha önce etkileşim kurmamış insanların karşılaşabileceği olumsuz tüm etkenler karşısında negatif algılarının oluşmasını engelleyerek satın alma süreçlerinde etkili olabilirsiniz. Yapılacak bu çalışmalar marka/ürün/hizmet ile ilgili olumsuz yorumları kullanıcıların kolaylıkla bulmasını engelleyeceğinden satın alma kararından vazgeçiren olumsuz durumlardan uzak kalacağı için ilgili ürünü/hizmeti satın alması kolaylaşacaktır ve dolaylı olarak online itibar yönetimi ile cironuzu da arttırmış olacaksınız.

İlyas Teker / ilyasteker.com

——————————————————————————————————————

İlyas Teker kimdir?

40 ülkede 50’den fazla ofisiyle faaliyet gösteren search ajansı iProspect Türkiye’de SEO Manager olarak çalışan İlyas, aylık 40 milyon tekil ziyaretçi sayısı ile 45’ten fazla farklı servisi bünyesinde barındıran Mynet’te SEO
çalışmalarını koordine etti. Siberalem.com, idefix.com gibi büyük siteleri bünyesinde barındıran EBI grubu’nda SEO, SEM çalışmalarını yürüttü.

Online pazarlama ile ilgili verdiği eğitim ve seminerlerin yanı sıra, sektörün yakından takip ettiği bir çok sitede online pazarlama ile ilgili makaleler yazıyor ve birçok kuruma online pazarlama ile ilgili danışmanlık veriyor.

Twitter @ilyasteker

 

 

 

Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...