artwork

Öncü fikirler nereden geliyor?

10 yıl önce

0

Kristal Elma Yaratıcılık Festivali’nin en ilgi gören konuşmacılarından biri de JWT Worldwide ve Asya Pasifik Yaratıcı Kurulu’un Başkanı Lo Sheung Yan’dı. Çin’in ilk Cannes’da ilk Grand Prix’sini kazandıran isim olmasıyla da öne çıkan Lo Sheung Yan, öncü fikirlerden ve nereden geldiklerinden bahsetti:

– Öncüler sayesinde dünya değişime uğruyor. Öncüler olmazsa dünya hep aynı kalır. Tarih boyunca öncülük kavramının anlamı sürekli değişti. 16.yy’da askerlerin hendek kazmaları bile öncülük olarak nitelendirilirken 19.yy’da bu yeni alanlar keşfetmek oldu. 20yy.’da icat etmek öncülük kavramı olarak kullanıldı. Şu anda ise öncülük kavramı tamamen girişimci olmakla, şirket kurmakla eşdeğer.

– Bu konuda Steve Jobs en önemli örnek ve herkesin saygı duyduğu bir isim. Apple teknolojiyi öyle kullandı ki, herkesin bildiği teknoloji artık günlük hayatımıza girdi ve kullanılabilir hale geldi. Yani şunu anlıyoruz ki, önemli olan artık ilk olmak değil, bir şeyi  geçerli hale getirmek günlük hayatta farklılık yaratabilmektir. Öncü olmak da budur.

– Örneğin, GPRS teknolojisini hepimiz biliyoruz ama Google Maps Brezilya’daki favela’ları harita olarak ilk defa gösterdi. Burada gecekonduda yaşayan insanların yerleri belirlenmiş oldu. Bu hem onlar için çok büyük bir saygı, hem de genel anlamda insanlara yardım etmenin, hayatlarında fark yaratmanın göstergesi oldu.

– Öncülük etmek olasılıkları keşfetmektir. Biri çıkacak ve diğerleri onu takip edecek. Bu sistemi doğru şekilde uyguladığınızda kazanım ve fayda kesinlikle çok fazla olur. Örneğin, Hintli bir girişimci, doğduğu Dharavi şehrinde, yerel tur hizmeti vermeye başlıyor ve orayı önemli bir turistik mekan haline getiriyor. Böylece hem kendini ödüllendiriyor hem de oradaki insanlara yardım ediyor.

– Öncü insanlar her zaman merak sahibidirler: “Fikirleri paraya dönüşür mü?” bunu merak ederler. Bir yandan işbirlikçi ve cesurdurlar. Eğer öncü olmak istiyorsanız bu özellikler kendinizde var mı diye sormanız gerekiyor.

– Öncü olmak insanlar ve markalar arasında yeni bağlantılar keşfetmeye dayanıyor.

– Öncü fikirler nereden gelir? Önce etrafa bakarız. Etrafımızda bir sürü insan ve konu vardır. Bunlar arasında farklı olanlara bakarak ve odaklanarak bu fikirleri bulabiliriz.

3 şeye odaklanmamız lazım:

  • İnsanların neye ihtiyacı var?
  • Ne istiyor ?
  • Neyi arzu ediyor?

 

– Arzu edilenler kısmında insanların kalplerine dokunursunuz. Örneğin, önceleri elmas ve benzeri takılar, kadınlara sadece erkekler tarafından verilir algısı vardı. Ancak şimdi kadınların neyi arzu ettikleri konusunda, sağ el yüzüğü diye bir kavram ortaya atıldı. Burada parasını kendi kazanan güçlü kadınların, partnerlerinin aldıkları sol el yüzüklerine karşılık, kendi kendilerine, sağ el yüzüğü alabilecekleri ortaya çıktı. Yani burada her zaman bildiğimiz elmas ve benzeri takılar farklı bir anlam kazanmış oldu. Bu öncü fikir kadınlarda yeni bir arzu simgesi oluşturdu.

– Markanızın amacı ne? Dünyada kıtlık yok herkes temel ihtiyaçlara sahip bu nedenle insanlar artık ihtiyaçları dışında isteklere sahip olmaya başladı. Markalar olarak sorulması gereken soru insanlara ihtiyaçlarından fazla neyi sunuyoruz olmalı.

– Dünya genelinde KitKat’ın sloganı; “Bir ara verin bir kitkat yapın” ama sadece Japonya’da farklı bir anlamı var. Rekabetin fazla olduğu Japonya’da gündelik atıştırmalıkdan farklı, size şans getirecek bir ürün olma özelliği taşıyor. Asya’da sınav sistemi çok zor. 9 kişiyi ekarte etmeli insanlar o nedenle şans getirecek bir şey vermeniz lazım çocuklarınıza bu nedenle Kitto Kattsu şeklinde okunan ve “kesinlikle kazanacaksınız” anlamına geliyor.

– Basit sorulara odaklanın:

1-Kadınların isteği ne? Singapur’da Guardian Angel giyilebilir teknoloji sayesinde kadınlara kaçındıkları durumlarda yardım eli uzatıyor. Cihaza bir kere basılırsa, size ortamdan uzaklaşacak bir telefon geliyor. 3 saniye basılı tutulunca birine hem mesaj gönderiyor hem de Google Maps’den konum gönderiyor.

Giyilebilir teknolojiler öncü değil, daha önce yapıldı ama faydalı bir şey yaratmak öncü. Burada öncülük kadınların neyi arzu ettiğini anlıyor.

2-Markanız size nasıl yardım ediyor? Best Buy’ın Çinli eşdeğeri Gome insanlara, Çin’de çok zor söylenen “Seni Seviyorum” kalıbını söyletiyor ve ailelere posta yoluyla iletiyor.

3- Markalar ve insanlar bir şeyleri farklı şekilde birlikte yapabilir mi? Burada da Kit Kat ve Android’in birlikte yaptıkları çalışmayla, Android şeklinde KitKat’lar üretildi ve Twitter vs. Mecralar üzerinden insanlara sunuldu. Bu da markaların işbirliğiyle farklı bir şeyler sunmalarına örnek.

Bu sorulara verdiğimiz cevaplar sonrasında ortaya çıkan şeyler, öncü çözümlerdir. Ve öncü çözümler marka ve işletmeleri uzun ömürlü.

– İyi bir çözüm tek seferlik değil, kalıcı olması lazım. Öncü çözümler şirket ve marka değerini hep arttırır. Özellikle KitKat gibi uzun süredir hayatımızda olan bir marka 1980’den beri aynı mola verme fikrini koruyor.