artwork

Mobil reklamcılıkta Facebook devri

12 yıl önce

0

Facebook, Mart ayı sonunda mobil versiyonuna reklam platformu ekleyerek, online görüntülü reklam pastasından büyük bir pay almaya hazırlanıyor. Şirket gelecek yıl, bütün reklam gelirlerinin %20’sini bu platformdan almayı planlıyor.

Bloomberg’in konuyla ilgili kişilerden aldığı bilgilere göre, zaten hâlihazırda 800 milyon üyesi olan sitenin üst sağ tarafında çalışan reklamları yayınlayan Facebook, mobil versiyonundaki News Feed’e sponsor haber ekleme fikri üzerinde düşünüyor.

Facebook mobil uygulama kullanıcıları bir süredir deneme reklamlarını görmekteydi. Şimdi,  önerilen sponsor haber senaryosunda, reklamlar satır içi ya da mobil kullanıcının durum güncelleme bilgilerinin üzerinde görünür kılınacağı için onları göz ardı etmek imkansız hale gelecek.

Ve “beğen”elim ya da beğenmeyelim, Facebook mobil reklamları 350 milyondan fazla cep telefonu kullanıcısı bulunması nedeniyle şirketler arasında bir kargaşa oluşturması kaçınılmaz görünüyor. Facebook şu anda hazırlık aşamasında olmasına rağmen, 2012’de halka arz edildiğinde,  gelirlerinde olacak olan bir artış, hisse fiyatlarını da arzda büyük oranda garanti altına alacak.

Ayrıca, reklamverenler için mobil seçenekleri sunmayanlara da masanın üzerinde pay bırakacak. Facebook’un gelirlerinin çoğu hâlihazırda çevrimiçi görüntülü reklam işlerinden geliyordu. Şirket bu yıl da 4,27 milyar dolar gelir getirmeyi umuyor. Ve mobile yeni giren bir katılımcı olarak, şirket, Apple deneyimlediği gibi, engellere karşılaşabilir fakat burada çok büyük bir avantajı var. Bu avantaj da Facebook’un, özellikle iPhone ve Android’te, tüm zamanların en popüler ve en çok kullanılan uygulamalarından birinin üreticisi olduğu gerçeği. Bu yüzden de reklamverenlerini kaybetmeyecektir.