artwork

Kristal Elma’da biftek olacak kutsal inekleri anlatacak

10 yıl önce

0

Walt Disney Stüdyoları’nın Varlık Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Dan McGraw, 26. Kristal Elma Yaratıcılık Festivali’nde “kutsal ineklerden iyi biftek olur” diyerek yaratıcılığı engelleyen kutsal inekleri anlatacak.

Disney Pictures, Disney Animation, Lucasfilm, Pixar, Marvel ve Disney Music gibi geniş bir alanın medya varlıklarını yöneten Dan McGraw, uzun yıllar medya teknolojileri, iş akışı konularında farklı görevlerde çalıştıktan sonra Walt Disney Stüdyoları’nın Varlık Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. McGraw bu görevinde birçok devasa bütçeli filmi kontrol ediyor. Çocukluğundan beri sinema ve eğlence sektöründe olmak istediğini söyleyen McGraw, Kristal Elma’dan önce sorularımızı yanıtladı.

Teknolojiyle birlikte fırsatların çoğaldığını, artık herkesin özel efekt ve dağıtım olanaklarına ulaşabildiğini söyleyen McGraw, bir adım öne geçmek için saf hikayeler anlamanın önemine değiniyor. Fellini’nin 8 ½ ve geçen yıl Oscar kazanan Gravity gibi filmlerinin hikaye anlatımı çok başarılı bir biçimde yaptıklarını vurgulayan McGraw, “Reklamlar da filmler kadar etkileyici olabilir. Sonuçta her şey yazara bağlı. İyi yazılmış bir Haiku da Dante’nin Inferno’su gibi olabilir” diyor.

 

 

Yiğit Kaytmaz Son yıllarda sinema endüstrisinde neler değişti? Mükemmeliğe biraz daha yaklaşıldığını düşünüyor musunuz?

Dan McGraw Son 15-20 yılda sinema endüstrisi dijital dağıtım, filmlerin yerel versiyonları ve sistem ve salonların daha önce olmadığı kadar ilerlediği bir dönem geçirdi. Bugün yüksek resim karesi oranı (high frame rate – HFR), geniş dinamik açı, 4K ve inanılmaz ses seçeneklerini gözden geçiriyoruz. Fakat her teknolojik ilerlemede olduğu gibi tüketicinin bu inovasyonlardan hangisine yöneleceğini tahmin etmek çok zor. 3-D örneğin, Guardians of the Galaxy için eğlenceli bir form olabilir fakat bunu mükemmelliğe doğru atılan bir adım olarak mı adlandırmalıyız yoksa sadece piyasaya çıkması ertelenen bir Blu-Ray’le rekabet etmek için geçici bir heves olarak mı adlandırmalıyız?  Büyük filmler yine ilgi çekiyor fakat onlar da kâr etmek isteyen aynı VFX şirketleriyle çalışmak zorundalar. Dijital ev içi deneyimi ve Asya bugün büyüyen alanlar – her ikisi de endüstrideki iyi ve küçük oyuncular için sürekli bir rekabet sağlıyor. Mükemmelik? Bunu tanımlamak çok zor fakat biz tüketici olarak istediğimiz şeyi, istediğimiz zaman tamamen izlediğimiz ya da etkileşime geçtiğimiz şeyin içine girerek üstelik bedava deneyimleyene kadar memnun kalmayacağız.

 

Yiğit Kaytmaz Hikaye anlatımı nasıl değişiyor sizce ve geleceği nasıl olacak?

Dan McGraw Biz bugünlerde 100-180 dakikalık upuzun filmler görüyoruz. Bu asırlardır Hollywood modeli. Üyelikle izlenen video (SVOD), internet kanalları ve hatta Vine sayesinde hikaye anlatımı artık uzun formlarda olmak zorunda değil, ne ABD’de ne de diğer pazarlarda. Elbette bunlar ilgi alanında kalıyorlar fakat PES’in Fresh Guacamole için yaptığı içeriğe bakın, Maker Studios’tan çıkan fantastik reklamlar var. Sinemada hikaye anlatımı senaryoya bağlı kalmalı ve “Syd Field Paradigması” gibi eylemin karakter olduğunu mu kabullenmeli yoksa “oynamak” isteyen bir filmi kabul etmeli miyiz? Oculus Rift ve benzeri teknolojilerin kişilerin kendi hikaye deneyimlerini yönlendirme ihtimallerine ne diyeceğiz? Bunlar sadece belli eğlence parklarında mı olacak yoksa evlerde mi? Hikaye anlatımının geleceği genişleyecek, sağlamlaşacak, farklı mecralarda hem ücretli hem de bedava olacak ve anlatacak hikayesi olup bağlantıları ve şansa sahip olanlara geniş olanaklar sağlayacak.

 

Yiğit Kaytmaz Hikaye anlatımı ve içerik arasında nasıl bir ilişki var? Gittikçe yaklaşıyor mu?

Dan McGraw Hikaye anlatımı yapıyoruz çünkü yaratım olarak bunu istiyoruz ya da bunun için para alıyoruz. İçerik bir form ve hikayenin maddi olarak fark edilmesidir. Yaklaşıyorlar mı? 4K kamera ve ucuz VFX’lerle birlikte üstelik bu kadar çok dağıtım kanalı bulunurken sistemlerin olmadığını söylemek haksızlık olur. Hikaye anlatıcılar olarak içeriğimizi dağıtma ve daha olgun bir biçimde para kazanma fırsatımız var. Fakat işin zorluğu şurada; herkesin bunlara erişimi var.

 

Yiğit Kaytmaz Hikaye anlatımında teknolojinin avantajlarından çok dezavantajları olduğunu düşünüyor musunuz?

Dan McGraw Teknolojinin avantajları var fakat aynı zamanda dezavantajları da var. Yeni Yıldız Savaşları filmleri daha pratik efektler kullanacak, CGI gibi. Elbette bugün izleyicilerde CGI yorgunluğu var ve bu daha saf bir hikaye sunuyor. Teknoloji, güzel bir özel efekt gibi mesela, görünmez bir hikaye sunmalı. Hikaye ihtişamdan ziyade dürüstlüğün olduğu bir yerden gelirse daha az zorlama görünür. Ben ileride daha dürüst hikaye anlatımı göreceğimizi düşünüyorum fakat her şeyden biraz fazla göreceğimizden de şüphe duymuyor değilim.

 

Yiğit Kaytmaz Süre farkı haricinde reklam ve filmler arasındaki farklılıklar ve benzerlikler neler?

Dan McGraw Dünyadaki en yetenekli reklam yapımcıları, yönetmenleriyle birlikte en iyi sinema profesyonelleriyle çalışma zevkine eriştim. Bence kapsam ve amaç haricinde çok az fark var. Film çekmek insanlık tarihinin en karmaşık sanat formu. Reklamlara gelirsek, güzel olanları rafine biçimde ikna edicilikle eğlenceyi ya da rekabeti ya da mizahı bir araya getiriyor. Benzerlik tamamen yazara bağlı. Mesela Haiku, Dante’nin Inferno’su kadar kuvvetli ve etkileyici bir epik şiir olabilir.

 

Yiğit Kaytmaz Sinemada ve endüstride müthiş hikaye anlatımının örneklerini verebilir misin?

Dan McGraw Her zaman sinema tarihi öğrencisi oldum ve içimde filmlere dair bitmek tükenmek bilmeyen bir aşk var. Eğer sinemadaki tarihi hikaye anlatımından bahsediyorsak, Fellini’nin 8 ½, Lamorisse’in Red Balloon’u ya da Carol Reed’in The Third Man’ini gösterebilirim. Stanley Donen gibi, Hitchcock’u, Charade’le sürklase etmeye çalışan isimler de var. Bugün Gravity, The Great Beauty ve hatta Saving Mr. Banks benim favorilerim arasında. Bunlar yaklaşımda orijinal ve hikaye paradigmasında biricik.

 

Yiğit Kaytmaz Teknoloji sayesinde, hıza ayak uydurmak ve aynı anda eşsiz olmak daha zor değil mi?

Dan McGraw Gravity mesela teknoloji, muhteşem özel efekt, çekim ve edit kombinasyonuydu. Planlama, film yaparken teknolojinin etkisini artırma ve maksimuma çıkarmasında kilit rolde. Planlamada benim düsturum, prodüksiyon öncesinde harcanan her bir saat, prodüksiyonda 2 saat ve post prodüksiyonda 3 saat kazandıracaktır. Düzgün planlama özellikle sinemada teknolojiyi kullanırken başarıya ulaşma ve para kaybetme arasındaki çizgiyi belirliyor.

 

Yiğit Kaytmaz Başarılı hikaye anlatımının sırları nelerdir?

Dan McGraw Dürüstlük. Keşif. Oynama. Sürpriz. Hikaye içinde hikaye. İnsanların daha fazlasını istemesini sağlama. İzleyiciyi önemsemek.

 

Yiğit Kaytmaz Kristal Elma Yaratıcılık Festivali hakkında ne düşünüyorsunuz?

Dan McGraw Kristal Elma Yaratıcılık Festivali, görsel mecralarda hikaye anlatımının bir şöleni konumunda. Çok küçük yaşlardan beri bu endüstride çalışmak istediğimi biliyordum. Hem kreatif yapımcı oldum hem de teknolojinin “şerpa”sı oldum ve yaratıcı bir biçimde karmaşıklığı ve karışıklığı çözebildiğim zamanlarda en mutlu ve en verimli olabiliyorum. Kristal Elma’ya öğrenmek ve bildiklerimi unutmak için katılacağım.

Kristal Elma’da Dan McGraw

“En sevdiğim laflardan biri, ‘Kutsal ineklerden güzel biftek olur’dur. Bugün kreatif teknolojide çok seçenek var. Yaratıcı insanlar teknolojik seçeneklerle, yeni standartlar ve dağıtım mecralarıyla sarılmış vaziyette. Amaç para kazanırken yaratıcı bütünlüğü sağlamaktır. Konuşmamda yaratıcılıktan ve geliri sınırlayan kutsal ineklerden bahsetmeyi planlıyorum; umut ederim eğlenceli bir biçimde yapabilirim.”

 

CV  Dan McGraw

Kasım 2013   Walt Disney Studios – Varlık Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı

2006-2013    Seven Dials Media – Başkan

2000-2006    Whitehouse Post Productions Stratejik Gelişim Ve Teknoloji Direktörü

2003-2006    G-SAM – Başkan Yardımcısı

1999-2000    LP Media – COO

1994-1999    Avid Technology – Kıdemli Müdür

1991-1994    WCFC-TV – Kıdemli Yapımcı-Editör

1990-1991    Palmetto Broadcasters -Yapım Müdürü

 

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...