artwork

Kevin Kelly, Turkcell Teknoloji Zirvesi’nin konuğu oldu

10 yıl önce

0

Bugün ikinci gününü tamamlayan Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde, iki gün boyunca 10 bin konuğun katılımıyla 120 oturum gerçekleşti. Oturumlarda “Teknolojik dönüşüm ve bunun iş dünyasına yansımaları” Turkcell’in İş’Te Teknoloji Hamlesi’ne paralel olarak incelendi.

İlk gün Microsoft Başkan Yardımcısı ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv zirveye ana konuşmacı olarak katıldı, ikinci gün ise ana sahnede efsanevi teknolog Kevin Kelly ve Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş vardı.

Yiğit Kulabaş konuşmasında “İş’Te Teknoloji Hareketi“nin önemli bir uzantısı olarak gelişen yeni vizyonu “İleri Görüş”ü lanse etti:

“Turkcell olarak hedefimiz, sektör liderleri ve teknoloji dünyasını buluşturarak Türkiye’nin geleceğini teknoloji ile şekillendirmek. İleri Görüş’ün oluşumunda insan odaklı işler, geleceği birlikte yaratma ve global teknoloji/ yerel gerçekler prensipleri yatıyor. Önümüzdeki 10 senede teknolojinin iş hayatını ve sektörleri nasıl değiştireceğini şimdiden görmek şirketlerin başarısı için hayati bir önem taşıyor. Teknoloji Zirvemiz’le bu yöndeki çalışmalarımıza start verdik.  “Önümüzdeki 10 Yıl” başlıklı toplantılarda perakendeden sağlığa, spordan enerjiye, sektörlere teknolojik dönüşüm merceğinden bakıyor,  işin uzmanlarıyla net bir gelecek resmi çizmeye çalışıyoruz. Çalışmalarımız 2014’te de yoğun bir biçimde devam edecek”

Dünyanın önde gelen teknoloji dergisi Wired’ın kurucu editörü ve eski yayın yönetmeni Kevin Kelly, konuşmasında “Geleceğin interneti için 6 anahtar kelime nedir?”, “İnternet ağından daha büyük ne var?” ve “İnternetten sonra ne gelecek?” sorularına yanıtlar aradı.

Ünlü teknolog Kelly, “Türkiye’ye her geldiğimde olan bitenlerden, gelişmelerden çok etkileniyorum” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“1800’lerde en ileri teknolojiyi yelkenliler temsil ediyordu. Bunlara sahip olan şirketler, ilk küresel şirketlerdi. O zaman teknoloji standardı buydu. Sonra buharlı gemiler çıktı; bunlar yelkenlilere göre küçük, kısa, pahalı ve dayanıksızdı. Ancak buharlı gemilerin yapabildiği tek bir şey vardı: Nehirlerden yukarı doğru gidebiliyorlardı. Yelkenliler bunu yapamıyordu. Şirketler bunu çok önemsemediler, ufak bir detay olarak gördüler. Ama 1850’lere gelindiğinde yelkenli diye bir şey kalmamıştı. İşte teknoloji dünyasında yaşadığımız şey bu. Küçük, çok ciddiye alınmayan, dayanıksız, küçük ya da pahalı diye görülen yenilikler ve başlangıçta kar oranları düşük olan bir ürün, pazarı domine edebiliyor. Yeni teknolojiler daima merkezden değil çevreden çıkar. Dünya çapındaki bir sonraki “büyük şey” için belki de yüzümüzü buraya çevirmeliyiz. Hayatımızı değiştirecek şirket Turkcell olabilir” dedi.

Türkiye’nin bu bakımdan büyük önem taşıdığını belirten Kelly, “İmkansızın gerçekleşeceğine inanmamız gerek. Henüz geç kalmadınız. Bu daha başlangıç. Sizin de o muhteşem icadı yapmak için fırsatınız var” sözlerini sarf etti.