artwork

İnternette içeriği kim, nasıl, nerede tüketiyor?

11 yıl önce

0

SMG Türkiye’nin hazırladığı Global Web Index verilerine göre internette en çok ücretsiz içerikler tüketiliyor. Satın almayı tetikleyen en önemli faktör ise kalite.

Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının %55’ini erkekler, %61’ini ise 16-34 yaş arası kullanıcılar oluşturuyor. Peki, Türkiye’deki internet kullanıcıları gerçek anlamda hangi tür içeriklere karşı daha ilgililer? Hangi tür içerikleri online olarak tüketiyorlar, hangi içerikleri para ile satın alıyorlar? Tüketimlerinin arkasında yatan esas motivasyonlar neler? Farklı ülkelerde bu tüketim nasıl gerçekleşiyor?

En çok tüketilen içerikler

Türkiye dahil 36 farklı ülkede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, 130.000’i aşkın katılımcıyı kapsıyor ve her gün internete bağlanan ve günde 1 saatten fazla vakit geçiren aktif kullanıcıları ele alıyor. Araştırmada, her gün internete bağlanan 16-64 yaş arası 1.501 kullanıcıya online anket yöntemi uygulanıyor. Global Web Index Araştırması’nın Türkiye’deki tek kullanıcısı Starcom Mediavest Group Türkiye’nin Campaign için hazırladığı verilere göre; Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının en yüksek oranda tüketimlerinin başında radyo dinlemek ve ücretsiz yazılım indirmek geliyor. Türkiye’de internete her gün bağlanan kullanıcıların %66’sı internetten radyo dinlediklerini belirtirken, farklı yaş gruplarına bakıldığında 25-34 yaş arası genç yetişkin kullanıcıların, Türkiye ortalamasına göre daha yoğun olarak radyo dinledikleri görülüyor. Online tüketimin yoğun olarak gerçekleştiği bir diğer içerik ise ücretsiz yazılımlar. Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının içinde %65’lik bir kesim, geride bıraktıkları ay içinde en az bir tane ücretsiz yazılım indirdiklerini belirtiyor. Ücretsiz yazılım indirmede öne çıkan yaş grubu ise 16-24 yaş arası genç kullanıcılar. İnternet üzerinden radyo dinleme ve ücretsiz yazılım indirmenin haricinde online tüketimin en yoğun olarak kullanılan diğer içerikler ise; bilgisayara indirilen ücretsiz film / TV programları, yasal yollardan ücretsiz olarak indirilen müzik parçaları ve internet üzerinden izlenen filmler. 16-24 yaş arası genç kullanıcılar, bu içerikleri de en yoğun olarak tüketen grup olarak dikkat çekiyor.

Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının yaklaşık olarak yarısı, internet üzerinden canlı olarak TV programı izlediklerini belirtiyor. Farklı yaş grupları incelendiğinde ise, en yoğun tüketimin 35-44 yaş arası kullanıcılar olduğu dikkat çekiyor.

En çok mobil uygulamalar satın alınıyor

Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının satın aldıkları içeriklerin başında akıllı telefonları için ücretli olarak indirdikleri uygulamalar geliyor. Türkiye’deki her 4 aktif internet kullanıcısından 1’i, geride bıraktıkları ay içinde en az 1 tane mobil uygulama satın aldığını belirtiyor. %19’luk bir kesim de cep telefonları için oyun satın alıyor.

Türkiye’de internete her gün bağlanan kullanıcılar içinde %19’luk bir kesim, eğitim ile ilgili herhangi bir materyal satın aldığını belirtiyor.

Para ödenen diğer içerikler ise, akıllı telefonlar için harita veya GPS hizmeti, multiplayer online oyunlar, canlı TV izleme servisleri, bilgisayara indirilen filmler-müzikler ve sosyal ağlarda yer alan paralı hizmetler.

ABD müziğe, Çin eğitime para harcıyor

Yurkarıda belirttiğimiz gibi, Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının para ödeyerek tükettikleri içeriklerin başında mobil uygulamalar ve cep telefonları için oyunlar gelirken, ABD’deki internet kullanıcılarının öncelikleri, indirdikleri müzikler. Çinli internet kullanıcıları ise en çok eğitim ile ilgili materyal için para ödüyor.

Satın almayı tetikleyen faktörler

Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının herhangi bir içeriği satın almalarını sağlayacak faktörlerin başında, içeriğin “yüksek kaliteli” olması geliyor. Her 10 kullanıcıdan 6’sı bir içeriği satın alması için yüksek kaliteli olması gerektiğini belirtiyor. Yani, satın alınacak içerik eğer bir film ise “high-definition” olması bekleniyor. Cinsiyet kırılımına bakıldığında ise, erkeklerin daha yüksek oranda bu beklenti içinde olduğu görülüyor.

Yüksek kaliteli içeriğin yanı sıra tüm cihazlardan aynı içeriğe ulaşılması da internet kullanıcılarının içerik satın almasında etkili bir faktör olarak dikkat çekiyor.

Erkekler reklamsız içeriklere daha yakın

Satın almayı tetikleyen bir diğer motivasyon ise içeriğin reklam içermemesi. Özellikle erkek kullanıcılar, reklamsız içerikleri para ile satın almaya daha yatkın olduklarını belirtiyorlar.

Herhangi bir içeriğe para ödenerek sahip olunması için gerekli olan diğer faktörler ise, ürün/hizmet piyasaya sürülmeden önce çevrimiçi ortamda erişim imkanı ve yapımcılara/sanatçılara destek olmak.

Kadınların erkeklere göre daha fazla önem verdiği faktörler, dizi bölümlerine anında erişim imkanı ve offline ortamda yayın / performans için önceliğe sahip olma imkanı.

Gündemi takip etmek için haber siteleri

Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının %39’u, gündemde önemli bir değişiklik olduğunda ilk olarak internetteki haber sitelerine başvuruyor. TV haber kanalları ise %28 oranla, internetin oldukça gerisinde yer alıyor.

Türkiye’de haber sitelerinin haber almada tercih edilen ilk kaynak olmasının yanında, diğer dünya ülkelerine kıyasla daha yüksek oranda tercih edilmesi de dikkat çekiyor. ABD’de ilk haber kaynağı TV’de yayın yapan haber kanalları iken Japonya’da ise TV ana haber bültenleri olarak dikkat çekiyor.

Türkiye’de interneti aktif şekilde kullanan erkeklerin %42’si haber sitelerini tercih ederken, kadınlarda bu oran %35. İlk haber kaynağı olarak haber sitelerini kullanan kadın-erkek kırılımdaki bu farklılık, geleneksel mecralarda ise gözlemlenmiyor. TV ve gazeteyi ilk haber kaynağı olarak kullananlarda erkek ve kadınların oranı eşit olarak dikkat çekiyor.

İlk haber kaynağı olarak internet, TV ve gazete mecralarını tercih etmede yaş kırılımlarına bakıldığında; 25-34 yaş grubu haber sitelerini en yüksek oranda kullanan kullanıcıları oluşturuyor. 55-64 yaş aralığındakilerin ise ilk haber kaynağı TV haber kanalları.

Bu araştırma Campaign Türkiye Ekim sayısında yayınlandı.

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...