artwork

İnternette alışveriş alışkanlıkları

12 yıl önce

0

DORinsight tarafından yapılan İnternette Alışveriş Alışkanlıkları Araştırması tamamlandı. Araştırmada 18 yaş üzeri tüketicilerin alışveriş sitelerini kullanımları soruldu. Online anket tekniğiyle 13-16 Nisan tarihleri arasında yapılan araştırmaya 74 ilden 18 yaş üstü, %50’si erkek, %50’si kadın 764 kişi katıldı.

Katılımcıların %85’i cinsiyet farkı gözetmeksizin internet üzerinden alışveriş yapıyor. Araştırmada 45+ yaş grubunun, %73 ile diğer yaş gruplarına göre internet üzerinden daha az alışveriş yaptığı gözlemleniyor.

İnternetten yapılan alışverişte en sık satın alınan ürünlerde, kadınlarda %70 ile giyim eşyaları, erkeklerde ise %64 ile elektronik eşyalar başta geliyor. İkinci sırada yer alan ayakkabının erkeklerde %37, kadınlarda ise %52 düzeyinde olduğu görülüyor. Satın alınan diğer ürünlerde ise, kadın erkek arasında daha dengeli bir dağılım olduğu gözleniyor.

İnternet üzerinden en çok alışveriş yapılan sitelerde ise Gittigidiyor (%47) ve Hepsiburada (%45) yakın oranlarla ilk sıralarda yer alıyor. Sıralamanın devamında ise %35 ile Trendyol, %28 ile Markafoni, %20 ile Limango ve %16 ile Morhipo geliyor.

Araştırma sonuçlarına göre internet üzerinden hizmet veren alışveriş siteleri kadınlar tarafından daha fazla hatırlanıyor. Piyasaya yeni giren Morhipo’nun kadınlar tarafından %32, erkekler tarafından %15 oranında hatırlandığı dikkat çekiyor. İkinci sıradaki Trendyol ise kadınların %31’i, erkeklerin ise %10’u tarafından belirtiliyor. Üçüncü sırayı ise kadınlar tarafından %22, erkekler tarafından %10 oranında hatırlanan Limango’nun aldığı görülüyor.