artwork

IKEA Türkiye ve UNICEF Türkiye “Çocuk Dostu Şehirler” için el ele

10 yıl önce

0

IKEA Türkiye ve UNICEF TürkiyeUNICEF Türkiye Milli Komitesi’yle birlikte, ülkenin dört bir yanında şehirlerin “çocuk dostu” olmasını desteklemek üzere, geleceğe umut katmayı amaçlayan bir projeyi hayata geçiriyor. IKEA, “Çocuk Dostu Şehirler” projesiyle, çocukların kentsel alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamayı ve onlara daha iyi bir ortam sunmayı hedefliyor.

    

UNICEF Türkiye Ülke Ofisi ve projeye ortak belediyeler tarafından yürütülen çalışma kapsamında, çocukların ihtiyaç ve beklentilerine yönelik programlar tasarlanması, oyun ve gelişim haklarından faydalanması amaçlanıyor. Projeye ulusal düzeyde İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı, Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı ile Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi (WALD) katkıda bulunuyor. Yerel düzeyde ise çalışmalar Uluslararası Genç Liderler Akademisi tarafından destekleniyor.

Projenin ilk adımında, çocukların ihtiyaçları gözetilerek Türkiye’nin farklı coğrafi bölgelerinden iller saptanıyor. Başvuru ve mülakatla seçilerek özel eğitimden geçirilen genç gönüllüler, her ilde, “yetişkin”, “ergen” ,“hizmet sağlayıcı” ve “çocuk” olarak segmente edilen gruplardan oluşan, toplam 1.200 kişiye anket uygulanıyor. Analiz edilen sonuçlar doğrultusunda, önce çocuk dostu program tasarımı için eğitimler başlatılıyor.

Daha sonra saptanan öncelikli ihtiyaçlar doğrultusunda; kütüphane, oyun alanı, erken çocukluk merkezi ya da çocuk meclisi gibi alanların yapımına geçilmesi hedefleniyor. Şu ana kadar; İzmir Bornova, Ankara Mamak, Adana Yüreğir, Şanlıurfa Eyyübiye, Kırklareli Lüleburgaz ile Bitlis ve Giresun Belediyeleri’yle ortak çalışmalar başlatıldı. 2 yıl içinde, toplam 10 belediyeyle anlaşma yapılması hedefleniyor.

IKEA Türkiye CEO’su Fuat Atalay projeyle ilgili; “IKEA , evlerde daha iyi bir günlük yaşam yaratmak felsefesiyle, binlerce çeşit güzel tasarımlı, kaliteli, kullanışlı mobilya ve ev aksesuarını düşük fiyata sunarak tüketicilere ilham kaynağı oluyor. Bununla birlikte IKEA olarak evlerimizin, hayatımızın en önemli mekânı, çocuklarımızın ise dünyamızın en önemli varlığı olduğunu düşünüyoruz. Onların güvenliği, rahatını ve mutluluğunu sağlamak için evlerdeki her ayrıntıyı hesaba katıyor, mağazalarımızı da ‘çocuk dostu’ olarak tasarlıyoruz. Aynı yaklaşımla, toplum yararına bir proje gerçekleştirmek üzere UNICEF Türkiye’nin kapısını çaldık. Projeyle, çocuklara kentsel alanlarda daha iyi şartlarda yaşama olanağı vermeyi amaçlıyoruz. Yerel yönetimlerle en güzel şekilde el ele verdiğimiz, birlik ve desteğin toplumsal uzlaşıyı ne denli güçlendirdiğini gösteren bu değerli projede yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Projenin tüm çocuklara hayırlı olmasını diliyor, önümüzdeki süreçte yaşanacak güzel gelişmeleri sabırsızlıkla bekliyoruz” şeklinde konuştu.

UNICEF Türkiye Milli Komitesi Başkası Prof. Talât Halman ise; “IKEA ve UNICEF’in işbirliği mükemmel bir izdivaç gibidir. Bu izdivaçın nurtopu gibi çocukları doğacaktır. Çocuklar bizim geleceğimiz, bu doğru ama biz sadece onların yarını için değil, şu an yaşadıkları çocuklukları için de çalışmalıyız. Çocuk dostu şehir bunun için en güzel fırsatlardan biri. Gelin bu fırsatı birlikte değerlendirelim” dedi.