artwork

Gizli kahramanların yer aldığı bir ofis

9 yıl önce

0

3M denince aklınızda bir şey şekillenmemesi muhtemel ama Scotch Brite ve Post-it denince her şey netleşir diye düşünüyoruz. 3M’in ofisini ve İnovasyon Merkezi’ni ziyaret ettik.

 

Her gün kullandığımız post-it’leri, yapıştırıcıları, yara bantlarını kimin ürettiğini sorsak net bir yanıt veremezsiniz belki. Ama bu ve benzeri ürünlerin büyük çoğunluğu 3M isimli geçmişi 1902’ye dayanan çok-uluslu şirketin patenti altında. Maden arama çalışmaları sırasında oluşan ve Minnesota Mining and Manufacturing Company’nin kısaltmasından meydana gelen 3M, Türkiye’de yaklaşık 500 kişilik bir ekiple hizmet veriyor. İstanbul’un haricinde Çerkezköy’de de hizmet veren 3M, 1987 yılında Türkiye’ye giriş yapan bir şirket. Yukarıda da bahsettiğim gibi günlük hayatta çok kullanılan fakat kimsenin üreticisini bilmediği ürünleri piyasaya sürme gibi bir misyonları var. Üstelik merkez binada yer alan İnovasyon Merkezi’ni gezdiğimizde şirketin bunu sadece kar amacıyla yapmadığını, hizmet verdiği sektörde atılım ve inovasyon yapmayı hedeflediğini de görüyoruz.

Dr. House bile kullanıyorsa…

Bir örnek vermek gerekirse, Türkiye’deki plakaların kedi gözü gibi parlamasının arkasında 3M yatıyor. Benzer bir şekilde Türkiye’deki trafik tabelalarının sürücünün dikkatini çekmesi için kullanılan teknolojinin yaklaşık yüzde 90’ından 3M sorumlu. Bunlara güzel bir örnek olarak bulaşık ve çamaşır makinelerindeki yalıtım sistemleri ve kurumsal işlevi olan zımparalama ve tıbbi gereçleri de gösterebiliriz. Zira House dizini izleyenler bilir, başroldeki aksi doktorumuzun kullandığı stetoskop, 3M ürünü ve sektörde oldukça sevilen bir marka.

Bunun haricinde giydirme gibi teknolojileri de ağırlıklı olarak kullanan 3M, İnovasyon Merkezi’nde gösterilen temizleme suyuyla kendine hayran bıraktı. Öyle bir inovasyon yapılmış ki cep telefonu ya da bir defterinizi geliştirilen özel bir suyun içine koyarak yıkayabiliyorsunuz ve sudan çıkardığınız anda telefonunuz veya defteriniz kuruyor. Üstelik ne bir iz bırakıyor ne de kokuyor. Tabii defterinizi neden yıkamak isteyesiniz, onu bize sormayın!

İnovasyon Merkezi, önemli teknolojik gelişmeleri sunuyor. Bir cama yansıtılan ve böylelikle her boyutta görüntü sunan projektörden zımpara kağıtlarının farklı özelliklerine ve otomobillerde kullanılan giydirme ve yalıtım teknolojilerine kadar oldukça geniş bir yelpazede kullanılan ürünler sergileniyor. Üstelik bunları, kullanan kurum ve kuruluşların görüşleri de destekliyor. 3M tarafından yapılan açıklamada bunun amacının müşterilerinin deneyimleri sayesinde onlarla birlikte yeni inovasyon ve kullanım amacı yaratmak olduğu vurgulanıyor.

Her yer post-it

3M, Kavacık’taki ofisine Akmerkez’den taşınmış. İçerisinde yemekhanenin ve bir cafe’nin bulunduğu ofiste her kat başka bir bölüme ait. En renkli ve hareketlisinin pazarlama ve satış – destek katları olduğunu söylemekte fayda var. Duvarlarda post-it’lerden yapılmış “sanat eserleri”ni görmezden gelirsek her masada dikkat çekici bir özellik var. Bu arada her birimin müdürleri ofisin köşelerinde yer alırken, genel olarak açık ve aydınlık bir ofis. Bunda yalıtım ve giydirme teknolojisi olarak 3M know-how’ının alınması büyük bir değer. Zira kullanılan teknolojilerle hem sürdürülebilirlik hem de verim sağlanıyor.

Cumaları yarım gün

Şirket uzak fakat çalışanlar için Bostancı ve Mecidiyeköy’e servis hizmeti bulunuyor. Kurumsal şirketlerde bile görmeye alışık olmadığımız ilginç bir sistem olduğu bilgisini veriyor Kurumsal İletişim Koordinatörü Duygu Ömeroğlu, kurum olarak yaz saati uygulamasına geçileceğini söylüyor. Bunu kendisi şöyle anlatıyor: “Pazartesiden perşembeye kadar 1 saat fazla çalışılacak ve bunun karşılığında Cuma günü 12’den sonra tatil yapacak çalışanlar”.

Bu yöntem ile verimin arttığını ve çalışanların da ufak kaçamaklar yapabileceği vurgulanıyor.

Ferah… Aydınlatma ve yalıtım sayesinde koridorlar ferahlık hissi yaratıyor.
Post-it… Malzemelerden lamba bile yapıldı.
Fütüristik… Ofis koridorları göz yormuyor.
Dolap… Ofis çalışanlarının eşyalarını koyabildiği dolaplar Modigliani tablosunu andırıyor.
Pazarlama Müdürü… Eric Chan köşe odasında pazarlamayı yönetiyor.
Düşünce odası… Çalışanlar yaratıcı fikirleri üzerinde bu odada tartışabiliyor.
3M Innovation Center… İnovasyon merkezinde bütün yenilikler kullanılıyor.
Açık ofis… Ofisin bu durumu sayesinde departmanlar arasında iletişim sağlanıyor.
Kat planı… Dokuz katlı binanın en renkli bölümü pazarlama katı.
3M Innovation Center… Ortak şirketler burada kendi fikirlerini hayata geçiriyor.
Pazarlama… Binanın bu bölümü renkli kağıt ve aksesuarlarla dikkat çekiyor.

Sanat gibi sanat… Çalışanların el emeği göz nuru.

Toplantı salonu… Sunumların ve toplantıların yapıldığı alan.
Langırt keyfi… Çalışanlar yemekhane katındaki langırtta kozlarını paylaşıyor.
Yemekhane… Binada yemekhanenin yanı sıra kafeterya da bulunuyor.
Temizlik ürünleri… Ofisin bir köşesinde temizlik ürünlerini görmek çok doğal.
Islatmayan sıvı… Elektronik cihazlarınızı yıkayabilirsiniz.
Zımpara… Zımparaları karşılaştırabiliyorsunuz.
Ofis halleri… Ofisin muhtelif yerlerinde ürünler var.

 

Bu yazı, Campaign Türkiye’nin Temmuz 2015 sayısında yayımlanmıştır.