artwork

Gerçek etki formülü: Hayat, aşk + anlam

10 yıl önce

0

17-19 Eylül’de düzenlenecek 26. Kristal Elma Yaratıcılık Festivali‘ne konuşmacı olarak katılacak önemli isimlerden, Fox International Channels CMO’su Liz Dolan, kreatif çabaların tek başına yeterli olmadığını, anlamlı ve duygusal bir şekilde cezbetmeleri gerektiğini belirtiyor.

FOX International Channels’a (FIC) Chief Marketing Officer olarak Ocak 2011’de katılan Liz Dolan, bu görevinde Asya, Latin Amerika, Avrupa ve Afrika’daki 350’den fazla televizyon kanalının bütün marka gelişimini, tüketici iletişimini, yeni program lansmanlarını ve marka pazarlamasını yönetiyor.

Dolan daha önce The Oprah Winfrey Network’te Chief Marketing Officer ve NIKE’ta Global Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak 10 yıl boyunca çalıştı. Bu süreçte şirketin gelirleri 4,2 milyar dolardan 9,1 milyar dolara yükseldi.

Fox’taki iş hayatının yanı sıra 4 kız kardeşiyle yürüttüğü bir radyo programı olan başarılı CMO ile, Fox’un global stratejilerini, değişen medya çağına nasıl uyum sağladıklarını, ünlü Cosmos belgeselini ve radyo programı Satellite Sisters’ı konuştuk.

 

Didem Öner Neil deGrasse Tyson’ın Cosmos belgeseli tüm dünyadan 135 milyon izleyiciye ulaştı. Bu “bilimsel programı” insanlar için diğer belgesellerden daha ilginç kılan ne oldu sizce? Bu başarının arkasındaki strateji nedir?

Liz Dolan Cosmos büyük, meydan okuyan fikirlerle ilgili çok güzel bir şovdu. Bilimsel bir belgeselden ziyade insanlıkla ilgili bir programdı; bu dünyaya nasıl geldik? Neden buradayız? Bizden başkaları da var mı?… Cosmos’un kitlesel global başarısı, böyle akıllı şovlar için çok büyük bir izleyici kitlesi olduğunu kanıtlıyor. National Geographic Channels’ın stratejisi, beyninizin hoşuna gideceği şovlarla kendimizi farklılaştırmak.

Didem Öner 2014 yılı Fox International Channels için nasıl başladı? İlk iki çeyreği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Liz Dolan Yılın ilk yarısı ana kanal markalarımız için oldukça olumluydu. National Geographic, Fox, Fox Life ve Fox Sports izleyicilerin gözünde büyüdüler. Türkiye’de de Walking Dead, Da Vinci’s Demons ve Cosmos gibi büyük şovlarımız yayınlandı. Lineer olmayan işimizde Fox Play ve Nat Geo Play kanallarımız için yayılmaya devam ediyoruz.

Didem Öner Değişen TV izleme alışkanlıkları Fox’u nasıl etkiliyor? Fox bu duruma uyum sağlamak için neler yapıyor?

Liz Dolan Öncelikli stratejimiz ilk olarak her ülkeye en iyi şovları getirmek, birkaç gün içerisinde ve bazen de ABD’deki ilk yayınından saatler sonra yeni içerikleri iletmek. Bu yaklaşımımız yani günü gününe lansman stratejisi, Walking Dead’i global bir fenomen haline getirdi. İzleyicilerin yeni şovları canlı olarak izlemelerini sağlamak inanılmaz derecede zorlayıcı. Lansmanları her yerde aynı saatte yayınlanan, heyecanlı televizyon etkinliklerine dönüştürerek bütün o global heyecanı yaşamak ve sosyal diyaloğun içinde olmak isteyen izleyicileri kazanma konusunda çok başarılı olduk.

Didem Öner Bu yeni düzende reklamverenlerin TV medyasından beklentileri nasıl?

Liz Dolan Reklamverenler kültürel bir anlam ve izleyici bağlılığı istiyorlar. Bunu onlara sunmak da bizim görevimiz. Fox’ta kültürün bir parçası haline gelen ve reklamverenlerin aradığı son derece bağlı izleyicilerin istediklerini veren heyecan verici yeni içeriklere odaklanıyoruz. Ayrıca reklamverenlere yerel, bölgesel ve global seviyede son derece yaratıcı çözümler sunmak için çok fazla sayıda iş üretiyoruz.

Didem Öner Sosyal medya, yayıncılığı nasıl etkiliyor? Fox sosyal medyayla ilgili neler yapıyor?

Liz Dolan Biz sosyal medya patlamasını çok seviyoruz çünkü televizyon şovları sosyal medyada insanların en çok konuştukları konular arasında. Bir şov için, tüm ağına o programı ne kadar sevdiğini söyleyen bir süperfandan daha iyi bir sözcü olamaz. Bizim, süperfanları duyurduğumuz Facebook, Twitter ve Instagram uygulamalarımız var. Örneğin, Facebook uygulamamız “Dead Yourself” piyasaya çıktığından beri 10,5 milyon kez indirildi. Nat Geo için 50 milyondan fazla fan var. Dolayısıyla bizim “beynini eğlendir” kampanyamızın tüm oyunları ve şovları için sosyal medya heyecan verici bir platform.

Didem Öner İçinde bulunduğumuz dijital medya çağında Fox International Channels’ın global stratejisi nedir?

Liz Dolan Her izleyicimizin bizim lineer olmayan kanallarımıza da lineer kanallarımız kadar kolayca ulaşmasını istiyoruz çünkü her yerde ve her zaman istediğin her şeyi izleyebilmelisin. Fox içeriğinin Fox Play’de, Nat Geo içeriğinin Nat Geo Play’de ve Live Sports içeriğinin Fox Sports Play’de nasıl talep gördüğünü, bu lineer olmayan ürünler daha da geliştirildikçe göreceksiniz.

Didem Öner Fox Türkiye operasyonlarını nasıl buluyorsunuz?

Liz Dolan Türkiye’yi ziyaret etmeye bayılıyorum! İki yıl içinde bu benim üçüncü ziyaretim çünkü çok dinamik ve kreatif bir ekibimiz var Türkiye’de; yayında, dijital ve sosyalde ezber bozan yaratıcı işler yapıyorlar. Geçtiğimiz yıl, Fox International Channels içinde bir video yarışması düzenledik. Her ülke, şirketinin girişimci ve yaratıcı ruhunu yansıtan 2 dakikalık bir video hazırlamakla yükümlüydü. Birinci ülke Türkiye oldu!

Didem Öner Fox’tan önce Nike’ta pazarlama grubunun başındaydınız. Farklı alanlarda iki büyük marka… Bir pazarlama direktörü olarak bu markalarla çalışırken yaşadığınız farklılıklar, zorluklar ve avantajlar/dezavantajlar neler oldu?

Liz Dolan Nike ve Fox farklı olmaktan ziyade benzerler. İki marka da ilkleri gerçekleştiriyor, yenilikçi ürünler yaratıyor ve şiddetli bir sadakate sahip fanlar elde ediyor. İnsanlar favori sporları ve favori TV şovları konusunda çok tutkulular, dolayısıyla Air Jordan’larını sevdikleri kadar Simpsons’ı da ve Walking Dead’i de seviyorlar. Ama çamaşır deterjanları ya da araba sigortaları için aynı tutkuya sahip değiller. İnsanların gerçekten güçlü hisler besleyebildiği kategorilerde çalışmayı seviyorum. Nike ve Fox arasındaki en büyük farklılıklardan biri şu; Nike’ta bir ürün satmazsa, bir şekilde kurtulmamız gereken 500 bin çift ayakkabıyla dolu bir depo olurdu. Ama eğer bir televizyon şovu işe yaramazsa, sadece “sil” tuşuna basıyorsunuz. Eğer gerçekten sevdiğiniz bir şovsa bunu yapmak zor ama en azından onu alması için bir outlet mağazası bulmanız gerekmiyor.

Didem Öner Fox’un yanı sıra kendinize ait, internette hazırladığınız, kız kardeşlerinizle birlikte konuştuğunuz bir radyo programınız var: Satellite Sisters. Bu fikir nasıl doğdu? Gerçek kız kardeşler olmanız ve belki bazen ailevi sorunlar yaşamanız böyle bir programı sürdürmeyi zorlaştırıyor mu?

Liz Dolan Satellite Sisters bir aşk markası. Bu program fikrini buldum çünkü radyoda normalde kadınların birbirleriyle konuştukları şeyler hakkında – büyük ana haberlerden eski sevgilinin düğününde ne giyeceğine kadar – konuşan pek kadın sesi duymadım. Genelde ailevi problemler yaşamıyoruz ama yaşarsak da gülüp geçmeye çalışıyoruz.

 

Kristal Elma’da Liz Dolan

“Kreatif çabalarınızla gerçek duygusal etki nasıl yaratılır konusuna odaklanacağım. Güzel ya da yeni olan bir sürü şey olabilir ama eğer beni anlamlı ve duygusal bir şekilde cezbetmiyorsa ya da kendi hayatımla bir alaka kuramıyorsam izledikten bir saat sonra onu hatırlamayacağım. Bu hem sanat hem pazarlama için geçerli. Bu sebeple konuşmamın başlığını ‘Hayat, aşk + anlam’ olarak belirledim.”

CV  LIZ DOLAN

Ocak 2011     Fox International Channels – CMO

2008-2010   The Oprah Winfrey Network – CMO

2000-2010   Mudbath Productions – Başkan / Yapımcı

1988-1998    Nike – Global Pazarlama Kurumsal Başkan Yardımcısı

 

 

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...