artwork

Elveda selfie, hoşgeldin ussie!

10 yıl önce

0

Çok uzaklara gitmenize gerek yok. Belki de bundan 1 yıl önce başlayan ve hayatımıza girip 2013 yılını varlığı ile domine eden selfie kavramı artık kendi yalnızlığından kurtulup kalabalıklaşmaya başlıyor!

Evet, Selfie artık tekil ve yalnız! Oysaki 2013 yılında Oxford Sözlük tarafından yılın kelimesi ilan edilen selfie, popüler internet kültürünün basamaklarında koşar adım merdivenleri hızlıca tırmanmayı başarmıştı. Herkes için telefonun kamerasında, gördüğü ekranda sadece bir yüz ya da tek yüz vardı; o da kendisi!

Tipik akıllı bir telefonun kamerasıyla asansör, araba, yatak, ofis vb. mekanlarda kendinle yüzleştiğin, kendine gülümsediğin ya da kendini çirkin yaptığın en güzel andı Selfie! Peki bu anlarda yanınıza biri gelip, bu ana dahil olmak isterse? Ya bu sayı ikiye, üçe dörde ya da onbire çıkarsa?

Aslında yurt dışında “yeni” ve “trend” olarak tanımlanan bu kavrama Türk internet kullanıcıları olarak hiç de yabancı değiliz. Ellen’ın çektirdiği “dünyanın en kalabalık ve en pahalı” selfiesinden sonra Türkiye’de patlayan bu grup öz çekimi aslında sadece bir hashtag ile Instagram’da yekpare bir vücut haline gelmemişti!

Oysaki daha geçen günlerde Instagram’da like ettiğiniz o kalabalık bayram kahvaltı fotoğraflarında anne baba ikili önde, kuzenler arka dörtlü sıralı, teyze ve halalar sırt sırta anlar tam da benimsediğimizin kanıtı değil mi?

Birkaç long weekend programından çıkıp, bazı uzun ve eğlenceli gecelerin ardından çekilen selfieler şimdi ise Golden Gate University pazarlama profesörü Michal Ann Strahilevitz’in deyimiyle “diğer insanlarla paylaşılan büyüleyici anlar” olarak ussie ya da usie etiketiyle hayat buluyor.

Grouppie etiketinin neden kullanılmayıp ussie’ye geçiş yaptığımızı bilemesek de, popüler kültür gereğince bu etiketi daha çok kullanmaya başlayacağımız kesin!

Bu arada 175 yıl önce dünyanın ilk selfie’sini çeken fotoğrafçı Robert Cornelius’ a buradan selam olsun!

İşte sizlere yazının bonusu olarak iyi bir ussie ya da usie çekmenin ipuçları;

  1. Birlikte ussie çektireceğiniz pozları daha önce çalışmaya özen gösterin. Küçük bir antreman ya da ön giriş fotoğrafın ölümsüzlüğü açısından iyi olabilir.
  2. Geniş omuzlu kişileri ussie’nin en köşelerine koymayı ihmal etmeyin. Uzun boylular önde, kısa boylular arkada havadan çekilen bir ussie iyi fotoğraf getirir!
  3. Stres yapmayın, devamlı hafif gülümseyin. Herkes aynı açılarla fotoğrafa baksın.
  4. Nereye bakıyoruz muhabbetini önceden halledin. Telefonun ön ve arka kamerası nerede belli sonuçta.
  5. Fotojenik insanları ussie’nin merkezine yerleştirin. Altın oran misali diğerlerini arkadaşınız olsa da dahi yanlara serpiştirin ;)
  6. Fotoğrafta evcil hayvan ya da bebek ussie’nin değerini ve hatırasını arttırıyor. Olmadı yan masadan ödünçlük birşeyler alın.

Taner Özçelik

—————————————————————–

Hakkında

2007 yılından beri değişik sektörlerde çalışan Taner Özçelik, şu an bir akaryakıt firmasında dijital pazarlama üzerine çalışıyor.

Geçmişte farklı sektörlerde ve ajanslarda dijital pazarlama ve e-ticaret üzerine deneyimleri bulunan Taner Özçelik aynı zamanda Wikimarketing.org adresinde biriktirmeyi sevdiği yaratıcı çalışmalara yer veriyor.