Duyarlılık konusunda başarısız reklam örnekleri

7 yıl önce

0

Geçtiğimiz hafta Pepsi, yayınladığı reklamla epey gündemde kalmayı başardı. Bu reklam filmi ile beraber sektörün hassas konulara karşı duyarlı olup olmadığı tartışması da başladı.

ABD'de yaşayan Afro Amerikan kökenli halka uygulanan şiddete karşı kurulmuş olan Black Lives Matter hareketine gönderme yapmayı amaçlayan Pepsi’nin aldığı tepkilerden yola çıkarsak bu konuda başarı gösterdiğini söyleyemeyiz. Fakat yalnız Pepsi değil Sony, Gap, Nivea da olumsuz reklam örnekleriyle gündeme gelmiş markalar arasında sayılabilir. Huffington Post editörü Taryn Finley, okuyucular için buna örnek olabilecek 7 reklamı sıraladı. Buyurun aşağıda bu reklamları görebilirsiniz.

Tory Burch “Juju On That Beat”

“Juju On That Beat” şarkısı, siyahi gençler tarafından yaratıldı ve yaygınlaştırıldı. Ancak videoda beyaz modellerin dans ederek yer almasının yanında hiç siyahi model yok.

Nivea “White is Purity”

Nivea, uzun saçlı beyaz bir kadının yer aldığı reklam afişini “Beyazlık temizliktir” yazısıyla paylaştı. Aldığı tepkiler sonrası da reklamı yayından kaldırdı.

Çinli marka Qiaobi’nin ırkçı reklamı

Reklamda Çinli bir kadın siyahi erkek arkadaşını çamaşır makinesine atıyor ve makineyi başlatıyor. Sonra içinde Çinli bir erkek çıkıyor.

Gap’in tartışmalı reklamı

Gap’in bu reklamında beyaz bir kız çocuğu kolunu yanındaki siyahi kız çocuğunu başına koyarak poz vermiş. İşte bu poz markanın eleştiri almasına neden oldu.

Taylandlı kozmetik markasının beyazlatıcı ürün reklamı

Tayland merkezli Seoul Secret, 2016’da korkunç bir reklam yayınladı. Filmde yer alan model açık tene sahip olmanın ‘avantajlarından’ bahsediyor: “Kendime bakmayı bırakırsam eğer çaba gösterdiğim her şey, beyazlığım için yaptığı tüm yatırımlar gidebilir.” Aniden cildi koyulaşmaya başlayan modelin yanında bir başka model beliriyor ve “Beyaz olmak kazanmanı sağlar” diyor.

Nivea “Re-Civilize Yourself

Reklamda temiz tıraşlanmış siyahi bir erkek elindeki sakallı siyahi adam maskesini fırlatmaya hazır. “Görünüşe göre takıyorsunuz… Kendinizi yeniden medenileştirin” yazısı reklamın tepki görmesine neden oldu ve marka bunun için özür diledi.

Sony “White is coming”

Reklamda beyaz bir kadın, siyahi bir kadının yüzünü sertçe tutuyor. “Beyaz geliyor” yazısıyla yayınlanan reklamın amacı, yeni PlayStation konsolunun beyaz renkte geldiğini tanıtmak.

Kaynak: Huffington Post

Senin için
Tümünü göster
Castrol ilerlemenin olduğu her yerde

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticisi Castrol, yenilenen marka kimliğinin...