artwork

Dünyanın ilk “emoji çevirmeni” ile tanışın

7 yıl önce

0

Geçtiğimiz günlerde BBC Breakfast programına konuk olarak katılan Keith Broni’nin ekranda çıkan “emoji çevirmeni” unvanı sosyal medyada bir anda viral haline geldi. Espri konusu haline gelen bu unvan belki de gelecekte sıklıkla duyacağımız gerçek bir iş.

Irlandalı Keith Broni bu yılın başlarında Londra bazlı dil şirketi Today Translations’da emoji çevirmeni olarak işe başladı. Çalıştığı müşterilerini PR şirketleri ve çokuluslu şirketlerin pazarlama departmanları oluşturuyor. Yaptığı ilk çeviri “no pain, no gain” veya “speak of the devil” ifadelerini anlaşılır emoji versiyonlarına çevirmek olmuş. Emojilerin işletmelere çok yardımcı olabileceğini ve bir metine duygusal bir içerik katabileceğini savunuyor.

Emojiler basit ve eğlenceli gözükse de yanlış kullanımı özellikle markalar için utanç verici veya daha kötü duruma sokabilir. Kurabiye Canavarı Resmi Twitter hesabını ele alalım. 7 Temmuz’da hesaptan dünya çikolata gününü kutlayan kurabiye emojisiyle dolu bir mesaj yayınlandı. Ancak Samsung cihazlarında bu emojiler kraker olarak görüntülendi. İşte bu yüzden markalar Keith Broni gibi emoji çevirmenlerine ihtiyaç duyuyor.

Broni, bu konuda emojilerin platformdan platforma değişkenlik gösterdiğini söylüyor. Cihazın markası ve işletim sistemine bağlı olarak emojinin şekli ve hatta rengi farklılık gösterebiliyor. Broni’nin verdiği bir örneğe göre göz deviren emoji bazı cihazlarda küçümseme anlamı gösterirken bazılarında beklentiye girme anlamı olarak çıkıyor.

1999 yılında Japonya’da mobil operatör DoCoMo için çalışan Shigetaka Kurita tarafından 176 ikon ile geliştirilen emojiler bugün 2.000’i aşkın ikon sayısı, ve ten renginden meslek gruplarına kadar çeşitliliğiyle yeni bir dil haline dönüşmüş durumda. Teknolojinin evrilme hızı göz önüne alındığında emoji çevirmenliğinin yeni bir sektör yaratıp yaratmayacağı merak konusu.

Senin için
Tümünü göster
Castrol ilerlemenin olduğu her yerde

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticisi Castrol, yenilenen marka kimliğinin...