Dünya çapındaki evsizlere yardım için 8 inovasyon

7 yıl önce

0

İnovasyonlar evsizlerin ihtiyaç duyabileceği bazı konularda destek verebilir. İşte buna örnek olabilecek 8 inovasyon.

Türkiye’de olduğu gibi dünyanın diğer ülkelerinde de evsizlik çok yaygın ve çözmesi zor bir sorun. Buna rağmen çeşitli ajanslar ve yardım kuruluşları bu sorunu çözmek için durmadan çalışıyor. Henüz tüm toplumlardaki evsizlere uygun olan bir çözüm bulunmuş olmasa da insanlar teknoloji ve inovasyon aracılığıyla boşlukları doldurmak için ellerinden geleni yapıyorlar.

Küçük aletler, uygulamalar ve prototipler geçici düzenlemeler. Tabii ki ilk başta yoksulluk, düşük maliyetli evlerin olmaması, işsizlik gibi sorunlarla mücadele edilmeli ancak bu esnada inovasyonlar da ihtiyaç duyulan bazı konularda destek verebilir.

Aşağıda buna örnek olabilecek 8 inovasyonu görebilirsiniz.

1. The Empowerment Plan'dan ceket

İşsizlere onları işe alarak destek veren kar amacı gütmeyen The Empowerment Plan kuruluşu, evsizler için uyku tulumuna ve omuz üzeri çantaya dönüşen yaratıcı bir ceket tasarladı.

2. Lava Mae gezici duşlar

Haziran 2014’te kurulan ve kar amacı gütmeyen Lava Mae kuruluşu, ihtiyaç duyan evsizlere gezici duşlar ve sağlık hizmetleri sunuyor. Amaç sadece temizlik değil, aynı zamanda benlik saygısı ve “radikal misafirperverlik” sağlamak.

3. WeatherHYDE çadırı

billionBricks tarafından hazırlanan çift yüzlü WeatherHYDE çadırı bir tarafı soğuk havayı dışarıda, sıcak havayı içeride tutuyor; diğer tarafı da yansıtıcı panelleri ile fazla sıcağı dışarıda tutuyor. Kolay monte edilen bu çadırın amacı insanların hayatını kurtarmak.

4. Helping Heart temassız ödeme ceketi

Amsterdamlı medya şirketi N=5, evsiz insanlara maddi yardım sağlamanın yaratıcı bir yolunu buldu. Bunu da ceket cebi sayesinde wireless ödeme inovasyonu ile yaptı.

5. GiveSafe uygulaması

GiveSafe uygulaması sayesinde yolda yürürken gerçekten yardıma ihtiyaç duyan ve kolunda sinyal verici taşıyan insanların yanından geçtiğinizde bu insanlar hakkında duyuru alacaksınız. Yardım edebilmek için aradaki anlaşmazlıkları ve engelleri kaldırmayı amaçlayan bu uygulama hem iPhone hem de Android telefonlar için uygun.

6. WeCount

Online platform ve uygulama WeCount sayesinde evsiz insanlar güvenli bir şekilde ihtiyaç duydukları şeyleri isteyebilirler. Bu sayede insanlar kendi çevrelerinde doğrudan bağışta bulunabiliyor. İsteyen herkes e-mail adresi veya telefon numarası ile oturum açabiliyor, ardından kullanıcılar bağışta bulunmak veya yardım almak şıklarından birini seçebiliyor.

7. DoNotPay chatbot’u

19 yaşındaki Stanford Üniversitesi öğrencisi Joshua Browder tarafında geliştirilen yapay zekaya sahip DoNotPay chatbot’u insanları park ücretinden kurtarıyor. Ama çok geçmeden Joshua, uygulamanın başka bir kullanışlı tarafını keşfediyor. Bu da evsiz insanlara ve mültecilere ücretsiz yasal yardım sağlamak.

Uygulama kullanıcılara yardım etmenin en iyi yolunu bulmak için onlara bir dizi soru soruyor. Tüm bilgiyi bir araya getiren bot bir talep mektubu hazırlıyor, bu sayede insanları binlerce dolara varabilen yasal harçlardan kurtarıyor.

8. PSINET algoritması

University of Southern California öğrencileri tarafından geliştirilen bir PSINET algoritması evsiz gençler arasında HIV’in yayılmasını engellemeye yardımcı olabilir.

Algoritma, organizasyonlara bir toplulukta HIV’den korunma bilgisini en iyi anlatabilecek kişiyi bulmaya yardım ediyor. Seleksiyon, arkadaşlar arasındaki bağdan yola çıkarak matematik ve veri kullanılarak yapılıyor.

Kaynak: Mashable

Senin için
Tümünü göster
Castrol ilerlemenin olduğu her yerde

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticisi Castrol, yenilenen marka kimliğinin...