artwork

Doğa ve rengin bir araya geldiği ofis

9 yıl önce

0

Bu ayki ofis tasarım sayfalarımızın konuğu Fox International Channels Turkey. Kamera arkasında yüzlerce kişinin arı gibi çalıştığı, kurumsallık ve eğlence dengesini bir araya getiren bir ofis burası. 

Fox International Channels Turkey… Maçka Residence’ta yer alan ofise girince bizleri ferah bir ortam ve tamamen FIC ekibi tarafından tasarlanarak yapılan devasa ve havalı lamba kaplıyor.

 

Fotoğrafçı arkadaşım Gürkan’la yine yollara düştük; bu sefer hedef Nişantaşı’ndaki Maçka Residence ve Fox International Channels (FIC) idi. Fakat Fox International Channels PR ve İletişim Direktörü Melisa Eyiakkan ile yazışmalarımızda “Görüşmek üzere” demiş fakat yeri netleştirmemiştik. Sonuçta Fox ekibinin “Bizim Esma Sultan Yalımız” diye tanımladığı stüdyoların olduğu bir mekan da Zeytinburnu’ndaydı. Bütün bu endişelerimizden şehrin göbeğine dikilen lüks rezidansa girip Melisa’yı görünce kurtulduk. Ofise girince bizi Fox International logosu ve National Geographic’in simgesi haline gelen sarı çerçevesi karşıladı. Girişte oldukça yüksek bir tavan ve özellikle duvarların sıvalı bırakılması, bazı bölümlerin graffiti ve stencillerle renklendirilmesi rezidans içerisinde bir loft havası yaratıyor.

İç dekorasyonda endüstriyel bir tat var, bunu da kablolar, borular ve diğer unsurlarla sağlıyorlar. İç mimar olarak Kempinski’nin önerdiği Avcı Mimarlık’la çalışılmış ve ağırlıklı olarak zemine yatırım yapılmış. Fox International Pazarlama Müdürü Burçin İçağasıoğlu ise National Geographic’in doğasıyla Fox International’ın eğlencesinin renginin bir araya geldiğini ve bunu ofise aktarmaya çalıştıklarını belirtirken, “Ofiste ağaç var, çim var, ışıklandırma iyi. Soğuk bir ofis olmak istemedik. Çalışılabilir bir mekan yaratıp, ortamı kurumsallıktan uzaklaştırmaya çalıştık” ifadesini kullanıyor.

Şu anda ofiste 120’ye yakın insanın çalıştığını söyleyen İçağasıoğlu, son dönemdeki şirket içi rotasyon dolayısıyla ekibe Zeytinburnu’ndan yeni isimlerin de katıldığını belirtiyor.

“Cave” içerisinde inzivaya çekiliyorlar

Ofis içerisinde gezmeye başladığımızda iki toplantı odası görüyoruz. Bunlardan birincisinin adı The Cave diğeri de The Big Bang. The Cave uzun saatler geçirilebilen ve bir orman teması etrafında şekillenen bir ofis iken The Big Bang daha kurumsal bir çerçevesi olan geleneksel bir toplantı odası tarzında.

Elimizi nereye atsak Homer’a çarpıyor

Yüksek tavanlı olmasının yanı sıra ofis tamamen açık. Yöneticilerin odaları camla kaplıyken bölümler arasındaki geçişi raflar sağlıyor. Bu arada Fox International denince akla The Empire, Walking Dead, The Simpsons ve CSI serileri gibi yapımlar akla geliyordur. Ofiste bu sebeple bütün bunların ve çok daha fazlasının merchandise’ları bulunuyor. Elimizi nereye atsak bir Rick Grimes oyuncağına, Homer Simpson peluşuna denk gelebilir.

Graffitilerde Boyalı Eller imzası

Duvarlarda birçok graffiti ve stencil var fakat en dikkat çekici olanlar fil ve maymunların marka mottolarıyla bir arada olduğu graffitiler. Eyiakkan, bunları Boyalı Eller’in yaptığını söylerken Kreatif Direktör Ömer Meral, bize tavandaki borularda kimsenin göremediği turuncu renkli bir timsah graffitisi gösteriyor.

Komşu komşunun Chanel’ine muhtaçtır

Ofis çalışanlarının hem giyimlerine hem de genel olarak ofis ortamına baktığımızda, Fox International Channels Turkey’de ortalamanın 30 yaş altı olduğunu gözlemliyoruz. Bunu İçağasıoğlu’na sorduğumuzda doğruluyor. Geçen seneye kadar yaş ortalaması 27’ymiş. Fakat bu sene ortalamanın biraz daha artmış olabileceğini ifade ediyor. Ofis içerisinde yemekhane bulunmuyor fakat dışarıdan söylenebiliyor ki bunun için de geniş yemek alanı kullanılabiliyor.

Binaya girdiğimizde, pek şirket göremedik. Komşuları kim peki FIC’ın? Aslında komşular oldukça tanıdık. Bunlardan biri Lowe İstanbul diğeri ise Chanel.

The Walking Kerevit

Son dönemde gezdiğimiz ofislerde evcil hayvan kıtlığı yaşanıyordu. Fakat FIC ekibi bu eksikliği ortadan kaldırmayı başardı. İki evcil hayvana ev sahipliği yapan FIC ekibi bir su kaplumbağası ve bir kerevit besliyor. Kreatif Direktör Ömer Meral, eskiden 3 kerevit olduğunu fakat daha sonra kerevitlerin birbirlerini yediğini ve sonuncu kerevitin de krallığını ilan ettiğini söylüyor.

FIC, kadrosunu dinamik, renkli ve aynı zamanda bir nebze kurumsal bir ofis içerisinde bir araya getirerek başarıya ulaşıyor gibi görünüyor. Her ne kadar resmi ve sessiz bir ofis beklesek de karşımıza gazete ve dergilerde ya da stüdyolarda veya setlerde görmeye alışık olduğumuz bir hareket çıktı.

Marka mottoları renkli graffitilerle duvarlarda yer alıyor.

Mottolar duvarda… Boyalı Eller tarafından hazırlanan graffitilerde FIC’nin mottoları renkli bir biçimde yer alıyor.

Life is a Pitch… Her departmanın farklı bir logosu ve mottosu var. Burada reklam satış ekibininkini görüyoruz.

Welcome to the Jungle… FIC Türkiye Başkanı Adam Theiler’ın odası. Renk cümbüşü… Rengarenk dolaplar oldukça pratik.

Ormanda çalışma keyfi… FIC Turkey’de çalışma ortamına mümkün olduğu kadar yeşil alan eklenmeye çalışılıyor.

Ben senin babanım! FIC Turkey’i zombiler basmış.

Renkli paravan… Departmanlar bazen dolaplarla bazen de paravanlarla ayrılıyor.

Eskiciye nur yağdı… Bazı masalar anlatılamayacak kadar renkliydi… gerçekten! Origami… Mine Hanım’ın odası origami müzesi gibiydi. Güvenlik… Laptoptaki stickerlar, hacklenmeyi engelliyor. Belki üstümüzden… Turuncu bir timsah geçer.

 

 

Bu yazı Campaign Türkiye Mayıs sayısında Yiğit Can Kaytmaz imzasıyla yayınlanmıştır .