Dijital öncesi grafik tasarımı belgesele konu oldu

7 yıl önce

0

Graphic Means adındaki belgesel, grafik tasarım üretiminin geçirdiği evrimi konu alıyor.

Belgeselin ilk gösterimi Seattle’daki ByDesign film festivalinde 15 Nisan’da gerçekleşecek. Yönetmenliğini Briar Levit’in üstlendiği film, masaüstü yayıncılığın grafik endüstrisini kökten değiştirdiği 30 yıla dikkat çekiyor ve 1950’den günümüze kadarki gelişimini inceliyor.

Belgeselde grafik tasarım endüstrisinin önemli ve etkili isimleriyle birçok söyleşiye yer verilmiş. Bu isimler arasında Steven Heller, Ellen Lupton, Ken Garland, Malcolm Garrett, Cece Cutsforth, Adrian Shaughnessy, Ian Swift, Frank Romano, Lucille Tenazas, Tobias Frere-Jones ve Art Chantry sayılabilir.

“Masaüstü bilgisayarın grafik tasarım endüstrisinin çalışma şeklini kökten değiştirmesinden bu yana yaklaşık olarak 30 yıl geçti” diyor Briar belgeselin web sitesinde. “Bunun öncesinde on yıllarca bu işlem, yazıcıya göndermeden önce yazıyı ve görseli özenli bir biçimde yapıştırma tahtalarında bir araya getiren çalışkan işçilerin ve farklı yaratıcı makinelerin ve araçların elindeydi.”

Masaüstü bilgisayarların gelmesinden önceki bu üretim hakkında çok az bilgiye sahip olduğunu itiraf eden yönetmen, aynı zamanda Portland State Üniversitesi’nde grafik tasarım profesörü. Bu nedenle öğrencileri de düşünerek ve onların daha da az bilgiye sahip olmasından kaygı duyarak belgesel üzerinde çalışmaya karar veriyor.

Kickstarter tarafından desteklenen film, bu yılın sonunda DVD olarak çıkacak ve internet üzerinden yayınlanacak. Ama bundan önce farklı etkinliklerde ve festivallerde gösterilecek. 2018’e kadar iTunes ve Amazon’a ulaşması hedeflenen film, Netflix’te yayınlanmak için adaylığını koydu.

Kaynak: It's Nice That