artwork

Dijital Dönüşüm’ün bu yıl parçası olduk

8 yıl önce

0

Vodafone Türkiye tarafından düzenlenen Dijital Dönüşüm Zirvesi, yerli ve yabancı birçok konuşmacının katılımıyla gerçekleşti ve açılış seremonisi nefes kesti. Yiğit Can Kaytmaz

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, 15 Mart’ta dünyanın önde gelen 16 uzman konuşmacısına evsahipliği yaptı. Vodafone’un bu yıl ikincisini düzenlediği Dijital Dönüşüm Zirvesi’nin bu yılki teması “Dijital Dönüşüm’ün parçası ol” şeklinde bütün konuşmalara yansıdı. 11 farklı oturumda 16 konuşmacının sektörün önde gelenleri ve teknoloji meraklılarının bir araya geldiği etkinlikte reklam, pazarlama, gazetecilik, müzik, finans, sağlık, şehircilik, otomotiv, spor ve eğitim gibi alanlarda dijitalleşmenin hayatı nasıl değiştirdiği anlatıldı.
Mercan Dede ve Arzu Kaprol yönetiminde sahneye konulan açılış seremonisiyle başlayan etkinlikte sahneye çıkan Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, “Türkiye’yi 2023 ve ötesine taşıyacak ana unsur dijitalleşme olacak. Bu konuda en yakın fırsat 4.5G teknolojisi. Dijital Dönüşüm’ü gerçekleştirecek olanların bireyler ve kurumlar olduğuna inanıyoruz” dedi. “Gelecek Burada”, “Keşfedin”, “Yarını Tasarlayın” ve “Fark Yaratın” ana başlıkları altında 11 farklı oturumda, 16 uzman konuşmacıyı ağırlayan zirveyi, 4 bini aşkın kişi yerinde ve yaklaşık 50 bin kişi de online olarak takip etti. Öğüt, “7’den 70’e herkesi Dijital Dönüşüm’ün bir parçası olmaya davet ediyoruz. Türkiye’yi 2023 ve ötesine taşıyacak ana unsur, gücünü dijitalleşmeden alan ezberbozan teknolojiler olacak. Daha iyi bir gelecek için herkesin Dijital Dönüşüm’ün lideri olması gerekiyor” diyerek, 4.5 teknolojisinin önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi.
Zirvenin açılışında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan da bir konuşma yaptı. Sayan, “Günümüzde her şey hızla dijitalleşiyor. Bugün artık, Endüstri 4.0 dönemindeyiz. Gelecekte, gücünü dijitalleşmeden alan iş modelleri başarılı olacak. Teknoloji; önce insanları, ardından makineleri birbirine bağladı. Yakın gelecekte de nesneleri birbirine bağlayacak. Bu dönüşüm ise sadece hayallerimizle sınırlı olacak” dedi.

Mobil bir yaşam biçimi
Zirvenin öğleden önceki bölümünde, Dijital Dönüşüm’ün öncü isimlerinden WPP’nin Kurucusu ve CEO’su Sir Martin Sorrell de bir oturumda sahneye çıktı. Pazarlama ve iletişim gurusu Sorrell, “Pazarlama Dijitalleşti” başlıklı sunumunda, hızla dijitalleşen pazarlama dünyasında iletişimin yeni kodlarına dikkat çekerek, “Her şeyi farklılaştırmaya çalıştığımız bir dönemdeyiz. Ürüne talep, üretimden düşük; yeteneğe talep, mevcut yetenekten fazla. Bu yeni dönemde ezberbozucu olmak gerekiyor. Bunu gerçekleştiren şirketler, yeni yeteneğin çekim merkezini oluşturuyor. Örneğin, bugün artık e-perakendeden bahsediyoruz. İlk kez üretici, müşterileri ile doğrudan bağ kurabiliyor. Bu, farklı bir üretici-müşteri ilişkisi demek. Küçük mağazalar ile müşterinin yaşadığı yere yakın olmayı veya elektronik alışveriş ile ürünlere ulaşmayı tercih ediyoruz. Mobil, artık bir araç değil; farklı bir yaşam biçimini ifade ediyor. Bununla birlikte, mobilin artış hızına uygun hızda pazarlama ve reklam faaliyeti görmüyoruz. Dolayısıyla, burada büyük bir fırsat yatıyor” dedi.
Türkiye pazarının büyümeye devam ettiğini belirten Sorrell, “Türkiye; Endonezya, Filipinler, Vietnam, Kolombiya, Arjantin gibi büyüyen ülkeler içinde önemli bir konumda. Türkiye’de işinizi iki katına büyütme olasılığınız hep var” yorumunu yaptı.
Etkinlikte 30’dan fazla dilde 1.5 milyon kopya satan Undercover Economist kitabının yazarı ve Financial Times’ta çalışan Tim Harford gazeteciliğin nasıl değiştiğini örnekleriyle anlatarak, “Eski teknolojiyi atıp yerine dijitali koymuyoruz. Her şey değişiyor. Karşınıza çıkan zorluklarla mücadele ederek değişime adapte olmalısınız” diyerek konforlu ortamların gelişmeyi engellediğinin altını çizdi. Harford, Buzzfeed’in kısa sürede üretilen ve çok çabuk bir biçimde paylaşılabilen içeriklerin farkına vardığı için bu denli yükseldiğini de sözlerine ekledi. Singularity Üniversitesi Kürsü Başkanı Daniel Kraft ise katıldığı oturumda sağlık sektörünün teknolojiyle birlikte nasıl dönüştüğünü anlattı. Kraft, “Eskiden doktorlar tanrıydı fakat artık siz de akıllı cihazınızla bütün bilgilere sahip olabiliyor ve sağlığınızı takip edebiliyorsunuz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık kendi vücudunuzun CEO’su ve doktoru sizsiniz” diyerek, dijitalleşmenin yaşamın her anını etkilediğini sözlerine ekledi.
Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi’nde ziyaretçilere Dijital Deneyim Alanı’nda 4.5G, Yarına Hazır Cafe, 360 Selfie, Gelecek Testi, Vodafone Arena, Social Wall gibi farklı dijital deneyimler de yaşatılırken, ziyaretçiler, “Arzu Kaprol Dome” alanında üç boyutlu yazıcıdan basılarak yaratılan kadın ve erkek kıyafetlerini dijital ortamda deneyerek dijital perakende deneyimi yaşayabildi.
Zirvenin kapanışında da Mercan Dede, FikirbazZenger ve Ouchhh’un üstlendiği bir performans sahnelendi. Performansta dinleyiciler ses dalgalarının farklı formlarda gözle görülebilir hale geldiğine gerçek zamanlı olarak tanıklık etti.
Etkinliğin en ilginç anlarından biri de yapay zekaya sahip müzik yapan Shimon Robotları’nın sahneye çıkması oldu. Marimba adı verilen vurmalı müzik aleti çalan Shimon Robotları seyircilerden tam not aldı. Gerçek müzisyenlerle birlikte doğaçlama çalan robotlara daha sonra tek kolu olmayan ve geliştirilen özel biyonik kolla davul çalan Jason Barnes eşlik etti.

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Nisan 2016 sayısında yayınlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
BOM Karting Takımı Yeni Genç Pilotlarını Tanıttı

Borusan Otomotiv Motorsport (BOM) Karting Takımı, 2024 Türkiye Karting Şampiyonası...

Yeni Volkswagen Tiguan Satışa Sunuldu

2007’den bu yana 7.6 milyonun üzerindeki satış adediyle 2018’den günümüze...

Yeni Renault Captur’un Dünya Lansmanı Gerçekleşti

İçten yanmalı ve hibrit motor seçenekleriyle tanıtılan yeni Renault Captur...