artwork

Çocuklar internette nasıl zaman geçiriyor?

8 yıl önce

0

Kaspersky Lab’ın dünya genelinde yaptığı son araştırmaya göre çocuklar, internette zamanlarının %67’sini sosyal medya, e-posta servisleri, online yazışma servisleri vb gibi mecralarda geçiriyorlar. Zamanlarının %11’ini ise oyun oynayarak ve %9’unu ise alkol, narkotik nitelikli maddeler ve tütün ürünleri hakkında bilgi alabilecekleri sitelerde geçiriyorlar. Ayrıca, ülkeler arasında çocukların ilgi alanları çeşitli farklılıklar gösteriyor.

12 ayı mercek altına alan rapor; Kaspersky Lab’ın hem Windows hem de Mac için oluşturduğu ebeveyn kontrolünün açık olduğu bilgisayarlar arasında, kişisel bilgiler gizli tutularak ve 14 yaş ve altındaki çocukların internette zararlı olabilecek sitelere yaptıkları ziyaret girişimlerinin kaydı tutularak oluşturuldu.

Internet üzerinden iletişim ve sosyal ağlar %86 oranıyla en çok Meksika’da popülerdi. Bu kategoride 2. ülkeler ise Rusya, Brezilya ve İtalya (her biri %70’in biraz üzerinde bir dilime sahip). Gözlem dönemi boyunca internet üzerinden iletişim ve sosyal ağları en az kullanan çocuklar ise, Çin (%30), Almanya (%31) ve Birleşik Krallık (%32). İlginç bir şekilde iletişim odaklı bu kategorinin yüzde diliminin düşük olduğu bu ve diğer ülkelerde “bilgisayar oyunları”kategorisinin yüzdelik dilimi diğerlerinden daha fazla. Online oyunlar kategorisinde İngiltere %28, Almanya %26 ve Avustralya %21’lik dilimlere sahipken, bu oran Meksika’da 54, İtalya’da %6 ve Japonya’da %7’lere geriliyor.

İnternet üzerinden video izleme, müzik dinleme ve yazılım indirme konusunda %12’lik dilimle Japonya’daki çocuklar bu kategoride lider konumundalar. Ayrıca Japon çocuklar %17’lik dilim ile daha çok online alışveriş yapıyorlar. Çin’de ise çocuk ve gençler arasında online alışveriş oranı %20. Alkol, narkotik nitelikli maddeler ile tütün ve tütün ürünleri kategorisi ise en çok Almanya (%23) ve İngiltere’de (%25) ilgi gördü. Buna karşın, yetişkin içerikli siteler en Çin’de (%23) ve Japonya’da (%5) ziyaret edildi. İngiltere ve Amerika’da ise yetişkin içerikli sitelerin ziyareti %1’I geçmedi.

Kaspersky Lab’da Kıdemli Web İçerik Analisti olarak çalışan Anna Larkina konuyla ilgili şöyle konuştu; ”Farklı ülkelerdeki çocukların internet kullanımındaki farklılıklar, yaşadıkları ülkenin kültürel ve ekonomik koşullarıyla açıklanabilir. Online dünyada çocuklar gittikçe özgürleşiyorlar: istedikleri müziği dinleyebilir, istedikleri film ya da çizgi filmi izleyebilir ve diledikleri yazılımı indirebilirler. Bu özgürlük aslında güzel bir şey, ama gerçek hayatta olduğu gibi online dünyada da çocuklara ve gençlere nasıl dikkatli ve sorumluluk sahibi bir şekilde davranılacağını öğretmek gerekiyor. Kaspersky Lab’da biz şuna inanırız:çocuklarımızı zararlı web içeriklerinden korumak için ebeveynler olarak kapsamlı bir güvenlik çözümü üretmeli ve çözümü devamlı iletişim ile desteklemeliyiz. Güvenlik çözümleri, bu konunun aile içinde konuşulmasına ve doğru internet kullanımı ve online tehlikeler hakkında çocuğa bilgi verilmesini sağlar, bu da aile içindeki güven ortamını destekler niteliktedir.”

Kaspersky Total Security çoklu cihaz ürünlerinin içerdikleri Ebeveyn Denetimi modülü sayesinde ebeveynler, uygunsuz buldukları siteleri bloklayarak çocuklarını internetteki tehditlerden ve zararlı içeriklerden koruyabilirler.

Kaspersky Lab aynı zamanda ebeveynlere, çocuklarının internette ne yaptığını bütün online cihazlar üzerinden gözlemleme ve çocuğu internetin doğru ve yanlışları hakkında eğitme şansı veren Safe Kids ürününü de önermektedir.

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...