artwork

CES 2016: Markalar neden konuşan ayakkabıları önemsemeli?

8 yıl önce

0

CES 2016’ya katılan WPP Gain Theory CEO’su Jason Harrison yılın en önemli teknoloji etkinliği ile ilgili görüşlerini paylaştı. Ve CES 2016’dan birkaç dikkat çeken teknolojiyi aktardı.

Tüm dünyanın her yıl heyecanla beklediği CES, bu yıl da tüm heyecanıyla devam ediyor. CES’te yer alan her teknoloji heyecanla karşılansa da tüketici üstünde gerçek bir etki yaratacak çok az teknoloji ve cihaz var. Her yıl olduğu gibi bu yıl da CES’e katılıp hangi ürünler tutunacak ve hangi teknolojiler markalar için fırsat sağlayacak belirlemeye çalışıyorum. Bu yıl gözüme çarpanlar ilk olarak şunlar oldu:

Otomobil teknolojisi

CES’te her zaman dikkat çekmeyi başaran bir kategori olsa da teknolojik gelişmeler sayesinde bu yıl otomobil teknolojisinde çok daha büyük gelişmeler yaşanıyor. Hatta “Otomobil, mobil teknolojinin esas bir parçası olmak için hazırlanıyor.” desek yanlış olmaz.

Artık Amerika’daki yeni arabaların çoğu mobil hot spot seçenekleriyle geliyor. Temel olarak arabadayken IP ile içerik tüketimine olanak sağlıyor. Ve aslında bu teknoloji; çocuğu arabaya binerken iPad taşıyan herkesi ilgilendiriyor. İçerik akışının devamının beklendiği, kaliteli bir bağlantıyla içeriğe ulaşılabildiği, evinizdeki nesnelerle iletişime geçebilen ve hatta otonom sürüş yapan otomobillerden bahsediliyor. Burada otomobillerin birbirleriyle olan iletişiminin yanı sıra elde ettikleri bilgileri doğru şekilde işleyebilmeleri de önem kazanıyor.

Ayrıca sürücüsüz arabalar, içerikle meşgul olacak yepyeni bir kitleyi de reklamcıların karşısına çıkarıyor.

Giyilebilir ve fitness teknolojisi

Bu alan, özellikle son birkaç yıldır gerçek bir evrim geçirdi. Özellikle Fitbit ve Jawbone gibileri uygulamaları sayesinde gece uykunuzun yeterince dinlendirici olup olmadığından, attığınız adımlarınıza kadar datalarınızın analizini yaparak size spor yapma alışkanlığınızla ilgili uyarılar gönderiyor. Şu anda her hareketinizi raporlama teknolojisine sahip cihaz ve uygulamalar zaten kullanılıyor, bu yüzden ilerleyen zamanlarda artık beklentiler algılayıcı teknolojisini de içinde bulunduran giyilebilirler üzerine olacak.

Bu alanda markalar için fırsatlar çok fazla. Eskidiğinde sinyal veren kıyafetler olduğunu hayal edin? Tenis ayakkabılarınızın çok ince bir çorap giydiğinizde alarmının çalması?

Ev teknolojileri

Daha önce Şeylerin İnterneti’ni de referans olarak vererek ev teknolojisi ve cihazlarının yaptıkları data paylaşımından bahsetmiştim. Bu yıl, otomatik altyapıya sahip cihazlarda ciddi bir hızlanma göreceğiz (ısıtma, soğutma, ışıklandırma, güvenlik sistemleri gibi) ve tabii ev robotlarında.

Teknolojik ekosistem, pazarlama paydaşlarına yararlı olacak veri akışını yaratacak. Reklamcılar daha kesin, ölçülebilir davranışlara ulaşabilecekler. Bu da daha iyi ve amaca daha uygun içeriklerin olduğu reklamlara yol açacak.

Perakendeciler için ise son derece büyük bir alan açılıyor. Süt azaldığında haber veren buz dolabı bu geniş alan için ufak bir örnek olabilir.

Çevrimiçi multimedya sistemleri

Roku, Tivo, Apple, Slingbox gibi cihazların Netflix, Hulu, Amazon ve hatta HBO gibi içerik sunan kanallarla kesişmesi çok ilgimi çekiyor. Çünkü kullanıcıların bu sistemleri kullanmasıyla beraber reklam yayıncılığı da büyüyen kitlesiyle, hedeflediği fırsatlarla ve anlamlı ölçümlemesiyle dijital reklamcılığa daha çok benzemeye başlıyor.

Kullanıcılar artık devam eden ekosistemin bir parçası olmaktan çıkıp kendi ekosistemlerini yaratıyor. Ne zaman, nerede isterlerse takip ettikleri diziyi ya da bekledikleri filmi izleyebiliyor. Oluşan bu yeni ekosistem tamamen bireysel ilerliyor. Burada hizmet sunan firmalara düşen en büyük sorumluluk ise kullanıcıların isteklerine ne kadar cevap verebildikleri. Yani kullanıcının izleme alışkanlıklarını, sevdiği tarzları belirleyip ona önerilerde bulunmak kullanıcılar için o sistemi daha güçlü hale getirecektir.

CES tüketiciler için olduğu kadar reklamcılık için de önemli bir etkinlik. Yeni teknolojiler; tüketici etkileşimini değiştiriyor, markalara izleyicilerinin günlük hayatlarına değer katabilmeleri için uçsuz bucaksız fırsatlar sunuyor. Bu yüzden de her sektör gibi reklamcılık sektörünü de çok fazla etkiliyor ve ilgilendiriyor.

Her zaman olduğu gibi CES maceramda beni yine sürprizler karşılayacak. Sizlerle bunları paylaşmaya devam edeceğim.

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...