artwork

Cannes Lions 60. yılını kutlamaya hazırlanıyor

11 yıl önce

0

Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali, bu sene 16-22 Haziran tarihleri arasında, 60. yılını kutlamaya hazırlanıyor. Festivalde iletişim sektörünün önemli isimlerinin sunduğu 55 kadar seminer, 20’den fazla atölye çalışması ve 30 yaş altı gençlere yönelik 20 kadar “master class” ile sektörel bilgilendirme imkanı sunuluyor. Ayrıca geçen yıl uygulanmaya başlanan “forum” toplantılarında delegeler sektörü ilgilendiren konular üzerine detaylı bilgi alıyor ve teknolojideki ilerlemelerin anlatıldığı “techtalks” oturumlarında en son gelişmelerden haberdar olma fırsatına sahip oluyorlar. Katılımcılar tüm bunlara ek olarak 34 bin kadar yaratıcı çalışmayı inceleme fırsatını da buluyor.

Her ülkede saygın basın ve medya kuruluşları ile reklam filmi distribütörleri tarafından temsil edilen Cannes Lions’un Türkiye temsilciliğini Doğan Burda yürütüyor. Doğan Burda, Cannes Lions’u Türkiye’de tanıtma, Türkiye’yi de festivalde tanıtma misyonuna paralel olarak bir dizi etkinlik düzenliyor.

Young Lions Türkiye Elemeleri

Bu etkinliklerden belki de en önemlisi olan, genç reklam yaratıcılarının ve pazarlamacıların katıldığı Cannes Lions Genç Aslanlar Yarışması’nın Türkiye elemeleri bu sene Mart ayında yapılması planlanıyorTürkiye elemeleri geçmişte olduğu gibi bu yıl da Reklamcılık Vakfı’nın desteğiyle düzenlenecek. Yarışmanın ana sponsoru olan Akmerkez,  15 Mart’ta genç yarışmacıları ağırlayacak.

Türkiye 5 kategoride yarışacak. Daha önceki yıllarda yarıştığımız siber, film, basın, genç pazarlamacılar  kategorisine bu sene medya  kategorisi de eklendi. Genç yaratıcılar ve pazarlamacılar 11 Mart tarihine kadar başvurularını Reklamcılık Vakfı’nın www.rv.org.tr web adresinden yapabilecekler.

Siber, film, basın, medya kategorilerine başvuracak kişilerin 29 yaşından; genç pazarlamacıların da 30 yaşından gün almamış olmaları gerekiyor.

Basın dalında, gençler 24 saatlik bir zaman diliminde verilen brief doğrultusunda bir dergi ilanı hazırlayacaklar. Internet dalında yarışan ekiplerin amacı ise yine 24 saat içerisinde yaratıcı bir dijital çözüm üretmek olacak. Buna karşılık film ekipleri 48 saat içerisinde cep telefonlarında izlenebilen bir reklam filmi hazırlamak için heyecanlı bir koşuşturma içerisinde olacaklar. Bu sene Türkiye’de ilk kez düzenlenecek medya yarışmasında ise gençler sosyal içerikli bir sorunu kamuya duyurmak 24 saat içerisinde bir medya stratejisi geliştirmek için çalışacaklar. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan “genç pazarlamacılar” kategorisinde ise yarışmacılar yaratıcılar ve iletişim/pazarlama profesyonellerinden oluşan bir jüriye en iyi reklam kampanyası brief’ini vererek festival biletlerin kapmaya çalışacak.

Bu sene beş kategoride yarışacak olan gençlerden birinci gelen ekipler, 60. yılını kutlayacak olan festivalde 16-22 Haziran tarihleri arasında Akmerkez’in ve Doğan Burda’nın davetlisi olarak Cannes’da gerçekleşecek olan festivalde Türkiye’yi temsil etme şansını yakalayacaklar.

Kısaca Cannes Lions

  • 16-22 Haziran 2013 tarihleri arasında 60.sı düzenleniyor
  • Her yıl iletişim, pazarlama ve reklam dünyasından 11 bin kadar delege katılıyor, bu sene bu rakamın çok daha yüksek olacağı tahmin ediliyor.
  • 55 seminer, 20’den fazla atölye, 20 kadar master class, Forum ve Techtalks oturumlarıyla delegelere emsalsiz bir sektörel bilgi akışı sunuyor
  • Türkiye’den Cannes’a 120 kadar delege katılıyor; bu sayı 2002’deki seviyenin 8 katı
  • Dünyanın dört bir yanından 34 bin kadar çalışma 15 kategoride yarışıyor. Bu kategoriler: basın, film, açıkhava, film craft, internet, radyo, doğrudan pazarlama, medya, promosyon & aktivasyon, tasarım, halkla ilişkiler, mobil, markalı içerik & eğlence, yaratıcılıkta etkinlik ve en büyük iletişim fikrinin ödüllendirildiği Titanyum & entgre aslanlar.
  • 2012 Cannes Lions’taki iki yeni kategori Mobil ve Markalı İçerik & Eğlence oldu.
  • Geçen yıla göre katılan çalışma sayısının yüzde 19 oranında arttığı Cannes Lions’a Türkiye’den katılım ise yüzde 51 artarak 560 adetle rekor seviyeye ulaştı.
  • 2003 yılından beri Türkiye’den 17 jüri üyesi festival’in basın, açıkhava, medya ve promosyon & aktivasyon jürilerinde görev aldı.
  • Türkiye, 2012 Cannes Lions basın jürisinde Yaşar Akbaş ve açıkhava jürisinde Elif Önay tarafından temsil edildi.
  • Türkiye 2003’ten beri 2 altın, 7 gümüş ve 24 bronz olmak üzere 33 aslan kazandı, 114 adet çalışma ise finale kalarak finalist sertifikası kazandı
  • Genç Aslanlar yarışmasında Türkiye’den katılan yarışmacılar basın dalında 2004’te bronz, 2006’da ise gümüş madalya olmak üzere iki kez ödül aldı