artwork

Campaign yılın en iyilerini belirledi

12 yıl önce

0

Geçen yıl en merak ettiğimiz sorulardan biri, 2011 yılının bir dönüm noktası olup olmadığıydı. Ve reklam, dijital ve doğrudan hizmet ajanslarını birbirlerinden ayrı mı konumlandırmalıydık? Yoksa ajanslar her şeyin bir çatı altında toplandığı ortak bir zemine mi dönüşüyordu? Artık bu sorumuzun cevabını aldık. İletişim dünyası çok büyük bir değişim göstermedi. Ajanslar aynı değiller, belki daha alakalılar ama müşteriler, hala yıllardır rahatsız olsalar da sığınaklarını korumakta ısrarcı.

Bu yıl kategorilerin içeriklerini belirlemek, geçen bütün yıllardan daha zor oldu. İşin doğrusu şu ki; bu kategoriler için aday listesi belirlemek istediğimizde, reklam ajansları kategorisine girmek için çok sayıda ajans sırada bekliyordu. Ancak dijital ajans ya da mobil kategorileri için iyi adaylar bulmak zor oldu.

Bu, dijital kategorilerde yarışan adayların diğer kategorilerde yarışan ajanslardan daha kötü olduğu anlamına gelmiyor tabii ki. Dijital ve mobil kategoride de kazanmak kolay değildi. Fakat kategorilerin geleceğinin sallantıda olduğunu ve iyi olan adayların sayısının gün geçtikçe azaldığını söylemek mümkün.

Bu yüzden iletişim sektörünün 2011 yılının sonunda geldiği noktaya baktığımızda yeni yılda da sektörün özünde var olan zorlukları yaşamaya devam edeceğini görüyoruz. Tanıdık yüzler görmeye, bilindik isimler duymaya devam edeceğiz ama bu daha ne kadar böyle devam edecek diye de soracağız kendimize. Birkaç yıl içinde farklı alanlardan daha fazla katılımcıya yer açılacak mı? Eğer olacaksa kendilerini ve iş yapış biçimlerini değiştirmeden sektörde ayakta kalmayı başarabilecekler mi?

Yılın Reklam Ajansı

BBH (Bartle Boogle Hegarty’s)

Etkileyici yeni iş kazanım oranı ve ajansın kurucusunun yazdığı kitap gibi, kazandığı birçok ödülle, bu yıl listenin zirvesinde yer alan ajans BBH.

Bu yıl, ajansın kuruluşunun 29. yılında Sir John Hegarty, zekânın sihire nasıl dönüştüğünü anlattığı kitabını yayınladı. Yaratıcılıkta mükemmellik, stratejik zekâ ve iş ahlakının bir arada bulunmasına karar verilmesiyle Bartle Bogle Hegarty ajansında bir Rönesans başladı.

Yıl içinde de yavaş yavaş inşa edilen bu yapı sayesinde, yıl sonunda yeni müşteriler ve yeni bir parlak düşünce sistemi meydana getirildi. Ajansın burada yapmak istediği, İngiltere’deki gittikçe düşen yaratıcılık oranının yükselmesine katkıda bulunmaktı. Ajansın yeni yapılanmasının ilk geri dönüşleri çok iyiydi. İngiltere’de alanında yapılan on yarışmadan sekizini kazandı. WCRS ile 12 milyon pound’luk Weetabix hesabı için karşı karşıya geldi ve 25 milyon pound’luk Waitrose hesabını da Dare’den alarak büyük bir kazanımda bulundu. 60 milyon pound’luk Dulux global hesabının ardından da, 30 milyon pound’luk UniCredit ve Sol hesabını portföyüne ekledi. Kısaca bir ajans için olağanüstü bir yıldı. BBH birçok ajansın on yılda edinebildiği kazancı bir yılda edindi. Ve Yılın Ajansı olmayı hak etti.

Yılın Medya Ajansı

PHD

Ajansın yaratıcılıkta mükemmellikte  uzun soluklu bir üne sahip olması, yenilikçi medya tekniklerinden yararlanan müşterileriyle azalacağının işareti değil.

Yapılan yakın incelemeler sonucu, PHD Yılın Medya Ajansı müşteri portföyüne yaratıcılığıyla güvenilirliğini kanıtlarken, büyük ödüldeki yerini de korudu.

Geçen sene gerçekleştirdikleri yeni iş birlikleri sayesinde büyük bir müşteri portföyüne sahip olan PHD, bu sene bu konumunu ve çalışanlarını korumak için kullandı. Ve bu sayede %99 oranında bir müşteri tutma oranı yakaladı. Kaybettiği tek müşteri de havayolunun konsolidasyonundan sonra ana şirkete geçen bmibaby oldu.

Yılın Dijital Ajansı

AKQA

Ajans, geleneksel ajansların sadece hayal edebileceği yenilikçi ve yaratıcı işleriyle dijital ajanslar için olan bayrağı elinde tutmaya devam ediyor.

Bu yılın kazananı, dijital iletişimde nasıl uzman olunur standartını belirlemenin mükemmel bir örneği. AKQA, çok az sayıdaki ajansın başarabildiği teknolojik hünerlerini ve duygusal yaratıcılıklarını mükemmel bir şekilde birleştirerek bunu müşterilerine sunmaya devam eden bir ajans.

Teknolojik yenilikler, dizayn, yaratıcılık ve iş zekası ile birleşince AKQA’nın nefes kesici bir rekoru var. Ajans 2011 sonunda,  müşterilerinin yüzde 100’ünü elinde tutmasının yanı sıra yüzde 12’lik bir büyümeyle yıllık geliri 41.5 milyon pounda yükseldi. Ve içinde İskoçya Kraliyet Bankası, EDF Enerji, NatWest, Nissan, Arsenal ve Virgin Money gibi markaların bulunduğu yeni markalarla da 5.2 milyonluk yeni iş anlaşması yaptı.

Yılın Kampanyası

JOHN LEWIS

John Lewis, 2010’da da yarattığı yeni yıl reklamıyla milletin hayal gücünü yakalayarak, Campaign’in Yılın Reklamvereni olarak büyük bir zafer kazanmıştı.

John Lewis yine aynı başarıyı gösterdi. Geçen yıl, yılın reklamvereni ödülü kazanmasına neden olan reklamından on sekiz ay sonra televizyonlarımıza yine sevimli, içten ve dobra bir yeni yıl reklamıyla döndü. Bu reklam yine milletin gözlerini yaşartmayı başardı. Televizyonlarda yayınlanmadan bir gün önce Twitter’da trending topic oldu. Televizyondaki ilk yayınının ardından, 24 saat içerisinde YouTube’da yarım milyon kere izlendi. (Bu yazı yazılırken bu sayı üç buçuk milyondu.) Reklamda kullanılan şarkı, İngiltere’deki Top 40 Single listesinde yer aldı.

Bir çocuğun anne ve babasına aldığı yeni yıl hediyesini vermek için sabırsızlanmasını anlatan reklam, Phillip Schofield gibi ünlülerin reklama olan sevgilerini online olarak paylaşmalarını da sağladı. Adam&Eve ajansından Ben Tollett, Emer Stamp, Matt Gay ve John Long tarafından yaratılan ve Dougal Wilson tarafından yönetilen reklam, Blink prodüksiyon tarafından çekildi. Ve güzel bir soundrack’le süslendi.

 Yılın Medya Network’ü

MAXUS

Yeni iş kazanım rekoru ve mevcut işlerindeki büyük kazanımları sayesinde bu ödül, WPP destekli Maxus’a gidiyor.

Campaign’in 2011’in medya ajansı kategorisinde, etkileyici büyüme hızlarıyla birlikte diğerlerine göre genç olan iki ajans öne çıktı. Bunlardan birincisi WPP’nin Maxus’u ve diğeri de Omnicom’un 2005’te PHD adıyla kurduğu medya ajansıydı.

Maxus, Recma verilerine göre, 2010 yılında gelirlerinde yüzde 28’lik bir artış kaydetmişti. 2011’de, mevcut işlerinin yanında, 2.5 milyar dolarlık da yeni iş kazanımı yaparak bu çıkışını sürdürdü.

Network’ü Maxus’a şüphesiz diğer köklü rakiplerine oranla, yeni işler için daha özgür bir alan ve daha az müşteri çatışması gibi avantajlar sundu. Aynı zamanda yeni iş birliklerinde WPP’nin ve Group M’nin gücünden de fayda sağladı. Ama Maxus ekibinin kalitesi ve konumlandırılması da 2011 başarısında büyük bir etken.