artwork

Çağdaş sanat açıkhavada

8 yıl önce

0

Açıkhava şirketi Ströer Kentvizyon ile çağdaş sanat platformu artnivo.com, açıkhava reklam ünitelerinde çağdaş sanat sergisi düzenliyor. Konunun taraflarıyla projeyi konuştuk.

artnivo sanatçıları, ilki gerçekleştirilen “Çağdaş Sanat Açıkhavada” projesinde Ströer Kentvizyon billboard’ları için ürettikleri işleri sergiliyorlar. Ströer Kentvizyon ve artnivo.com işbirliğiyle gerçekleşecek projede, İstanbul’un semtlerine yayılan billboard’lar iki ay süreyle çağdaş sanat çalışmalarına açılıyor. “Çağdaş Sanat Açıkhavada” projesinin ilk sergisine yeni çalışmalarıyla Ali Şentürk, Alper Aydın, Can Akgümüş, Çağrı Saray, Öykü Ersoy ve Türkay Çotuk katılıyor. Projeyi, Ströer Kentvizyon Kurumsal İletişim Direktörü Burcu Dağgez ve artnivo Direktörü Özge İnal ile konuştuk.

Akın Arslan Proje nasıl bir ihtiyaçtan doğdu, nasıl başladı?

Burcu Dağgez Özellikle sosyal sorumluluk anlamında pek çok projeye yer veriyoruz, destek veriyoruz. Bunun dışında kendi sosyal sorumluluk projelerimizi gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl “Çocuklar Kaybolmasın” mottosuyla bir çalışmamız oldu. Onun ardından bu sene neler yapabiliriz, özellikle çağdaş sanatı sokağa nasıl çıkarabiliriz diye düşünürken, yollarımız artnivo ile kesişti. Açıkhavanın, halka ulaşmak anlamında en etkin mecra olduğunu düşünüyoruz çünkü hepimiz bütün gün dışarıdayız. Ayrıca açıkhavanın ticari amacın dışında da her alana hizmet ettiğini ve insanlara her açıdan ulaşabildiğini göstermek istiyoruz. “Çocuklar Kaybolmasın” kampanyasıyla bunu net bir şekilde gördük. Yeni projemizde içeriği tamamen artnivo’ya bıraktık.

Özge İnal artnivo online bir platform olarak başladı. Son bir senedir de bir proje mekanımız var ve orada sergiler yapıyoruz ama sanatı ve sanatçıları bununla kısıtlı tutmak istemedik. Galeri mekanından çıkıp dışarıda da kendilerini göstermelerini istedik. Kendilerinin de böyle düşünceleri vardı ama ama bunun için bir yol bulamamışlardı. Ströer’le iletişime geçtik ve onların da benzer düşüncede olduklarını gördük; güzel bir iş birliği yaptık. artnivo’da temsil ettiğimiz sanatçılarımıza ve dışarıdan sanatçılara yer veriyoruz bu projede. Özellikle galeri içinde ve online platformda değil de sırf açıkhava için özel işler üretmelerini istedik ve böyle yola çıktık. Hem daha görünür olmaları hem de daha çok insanın sanatla buluşması bizim için temel amaçtı.

Akın Arslan Ne zaman başladınız, sanatın billboard’lara çıkışı ne kadar sürdü?

Burcu Dağgez  İlk görüşmelere başlamamız, ne yapacağımıza karar vermemiz ve hayata geçirmemiz dört ayı buldu diyebilirim.

Akın Arslan  Bunlar hazır çalışmalar mıydı yoksa sıfırdan bu proje için mi yapıldı?

Özge İnal Çoğu iş billboard’a özel yapıldı. Bazıları da halihazırda olan ve billboard’a uyabilecek işlerdi. Hepsi belirli bir tema altında toplanıyor. Bu sergide İzlenimler ve Müdahaleler üzerine yoğunlaştı bütün sanatçılar. İnsandan, doğadan, sokaktan aldıkları izlenimler veya aynı şekilde onlara yaptığı müdahaleler üzerine ortak bir noktada buluştu bütün işler.

Akın Arslan Serginin yayılımı nasıl olacak?

Burcu Dağgez İlk sergimiz İstanbul’da. Şehirdeki tüm bölgelere hemen hemen eşit bir şekilde yaydık. Çoğunlukla dörtlü kullanımlar yapıyoruz. Yani bir sanatçının üç eserini yan yana görebileceğiz. Kimi yerlerde de ikili billboard’lar kullanacağız. Bunlardan biri işi anlatan künye olacak. İstanbul bir galeri alanı olacak diyebiliriz. İki ay böyle devam edecek. Bağcılar’da da, Beylikdüzü’nde de, Şişli’de de görülebilecek; eşit dağılım olacak. Herkese ulaşabilecek şekilde paylaşım yapmaya çalıştık. En başından beri şirkette herkes bu projeye çok önem verdi. Bir ilk olduğu için de bizim için çok önemli. Planlama tarafından reklam ajansına kadar herkes çok özenli çalıştı. Umarım aynı heyecanla halka ulaşacaktır.

Akın Arslan İki ayın sonunda yenileri mi gelecek yoksa ara mı verilecek?

Burcu Dağgez Ağustos-Eylül olarak düşündük. Yıl bitmeden bir sergi daha yapmayı hedefliyoruz ki, o farklı bir sergi olacak.

Özge İnal Dışarıdan başvuracak bütün sanatçılara da açığız. Yalnızca bu proje için değil, herkes artnivo.com’da başvurusunu yapabiliyor. Her zaman yeni sanatçılar tanımak istiyoruz, onlara projelerimizde yer vermek istiyoruz.

Burcu Dağgez Bir de performansımız olacak ki bu da Türkiye’de bir ilk aslında. Bir sanatçımız billboard’un üzerine eserini çalışacak.

Özge İnal Kent üzerine çalışan bir sanatçı, Öykü Ersoy, çektiği bir görüntünün üzerine, billboard üzerinde resim yapacak, müdahalede bulunacak. Performatif bir müdahale olacak ve kayıt altına alınacak.

Burcu Dağgez Bir de internet sitemiz var; ÇağdaşSanatAçıkHavada.com. Sokaktaki tüm eserlerimiz bu siteden de takip edilebilecek.

Akın Arslan Sokaktakilerden nasıl bir tepki bekliyorsunuz?

Özge İnal İlk başta anlamaya çalışacaklardır diye düşünüyorum. Böyle bir alanda sanat eseri görmek eminim ki dikkatlerini çekecek ve biraz mola verdirecektir. Bundan keyif alacaklarını düşünüyorum. Onları o sanat eseriyle buluşturmak bizim için önemli olan. Bizi mutlu edecek olan şey de bu zaten.

Burcu Dağgez Burada başlangıç noktamız zaten sanatı biraz daha ulaşılabilir kılmak. İnsanların bir şekilde şaşıracaklarını düşünüyorum. Bir süre sonra aramaya ve beklemeye başlayacaklar. Hedefimiz bu. Sanata çok ihtiyacımız var. Çok zor bir gün geçirmişsem bile, bir sergiye gittiğimde kendimi iyi hissederim. Bir film izlediğinde, tiyatroya gittiğinde ne olursa olsun kendini iyi hissedersin. Biz de bunu sağlamaya çalışıyoruz. İstanbul’la başladık ama artarak devam edecek. Ströer Kentvizyon Türkiye’nin 27 ilinde, biliyorsunuz. Bu projenin her şeyden önce çok iyi bir örnek olduğuna inanıyoruz. Böyle bir şey ilk defa bu ölçekte yapılıyor. En kitlesel mecra açıkhava ve bunun etkisini kullanmak istiyoruz. Kitleyle iletişim kurmak açısından en doğru mecrada olduğunu düşünüyoruz.

*Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Ağustos 2016 sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
BOM Karting Takımı Yeni Genç Pilotlarını Tanıttı

Borusan Otomotiv Motorsport (BOM) Karting Takımı, 2024 Türkiye Karting Şampiyonası...

Yeni Volkswagen Tiguan Satışa Sunuldu

2007’den bu yana 7.6 milyonun üzerindeki satış adediyle 2018’den günümüze...

Yeni Renault Captur’un Dünya Lansmanı Gerçekleşti

İçten yanmalı ve hibrit motor seçenekleriyle tanıtılan yeni Renault Captur...