artwork

Büyük markaların isimlerinin anlamları neler?

7 yıl önce

0

Büyük markaların isimlerini nereden aldıklarını hiç merak ettiniz mi?

Aşağıda sıraladığımız markaları dünya çapında bilmeyen yoktur; ama hepimizin aşına olduğu bu isimlerin arkasında oldukça ilginç anlamlar saklı. Mesela LEGO, “iyi oyna” anlamına gelen iki Danca kelimenin birleşiminden geliyor.

Ikea‘nın kurucusu Ingvar Kampad kendi adının ilk harflerini ve doğduğu çiftlik  olan Elmtaryd‘ı ve köyü Agunnaryd’in ilk harflerini bir araya getirerek bu ismi yaratıyor.

LEGO ise adını “leg got” ya da “iyi oyna” kelimelerinden alıyor.

Pepsi’nin adı, “sindirim bozukluğu” anlamına gelen “dyspepsia”dan geliyor. Böylelikle markanın kurucusu Caleb Bradham’ın amacı bunun sağlıklı ve sindirime yardımcı olan bir içecek olduğu mesajını vermekti.

Reebok, hızı ve zarafeti çağrıştıran Karaca antilobunun yerel dildeki “rhebok” anlamına gelen kelimenin farklı bir okunuşu.

Skype, ilk önce “Sky Peer-to-Peer”(Gökte Uçtan Uca) olarak çıkıyor ama ardından “Spyper” olarak kısaltılıyor, sonra da sondaki “r” kaldırılarak günümüzde kullanılan ismi kalıyor.

Sony, Latincede ses anlamına gelen “sonus” ve 1950’lerde Japonya’da konuşma dilinde “zeki ve düzgün görünüşlü genç erkekleri” tanımladıkları “sonny boy” kelimelerinden türüyor.

İlk başta bir arama motoru olarak hizmet veren Yahoo, hem “Yet Another Hierarchical Officious Oracle”ın (Bir Tane Daha Basamaklı Çokbilmiş Uzman) kısaltması hem de Jonathan Swift’in kitabı “Gulliver’in Gezileri”nde anlattığı “Yahoo” adındaki fantastik yaratıklardan geliyor.

Spotify’ın kurucu ortakları Daniel Ek ve Martin Lorentzon nasıl bir isim koysalar diye beyin fırtınası yaparken Ek yanlışlıkla bir öneriyi Spotify diye duyunca bu isimde karar kılıyorlar. Fakat şu anda böyle rastgele olmasında utanarak “spot” ve “identity” (eğlence yeri ve kimlik) kelimelerinden geldiğini söylüyorlar.

Starbucks, aynı adı taşıyan Herman Melville’ın “Moby Dick” romanındaki ikinci kaptan Starbuck’tan geliyor.

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, alfabetik sıraya göre en üstte yer alacağı için “A” harfiyle başlayan bir isim bulmak istediği için dünyanın en geniş nehri Amazon’un markası için en uygun isim olduğuna karar veriyor.

BlackBerry telefonları 1999’da ilk çıktıklarında klavye tuşları küçük meyve tanelerini anımsattıkları için “blackberry” (böğürtlen) isminde karar kılınıyor.

Budist tanrıça Kwanon’un adından ilham alan Canon kurucuları, dünya çapında daha rahat kullanılmasını sağlamak için ismi bu şekilde değiştirdiler.

Google, adını 10100‘e eşit olan matematiksel terim “googol”dan alıyor.

Kaynak : Business Insider

Senin için
Tümünü göster
Castrol ilerlemenin olduğu her yerde

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticisi Castrol, yenilenen marka kimliğinin...