artwork

Bilim açıkladı: Seks satıyor. Ama kime?

10 yıl önce

0

Reklam ve pazarlama dünyasının en büyük mottolarından biri olan “Seks satar” dün bilimsel olarak doğrulandı. ABD’de bulunan Minnesota Üniversitesi bünyesinde yer alan Carlson İşletme Fakültesi’nden bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre, reklamlarda kullanılan cinsel imge ve göndermeler sadece erkekleri satışlara yönelik olumlu etkiliyor.

Araştırmayı yürüten profesörler Darren Dahl, Jaideep Sengupta ve Kathleen Vohs deneklere dört farklı kol saati reklamı gösterdi. Bazı reklamlarda saatin yanında cinsel bir görsel yer alırken bazıları dağ manzarası kullanıldı. Bazı reklamlarda tanıtılan saatlerin fiyatı 10 dolar olurken diğerleri 1250 dolara kadar çıktı.

Araştırma sonucuna göre şu hareketlenmeler yaşandı:

– 10 dolarlık saat reklamında kullanılan cinsel imge kadınları öfkelendirdi ve üzdü. Fakat pahalı saatin yanında kadınların tepkileri azaldı.

– Yukarıdaki durumda erkeklerin tepkisi hiç değişmedi.

– Kadınların cinsellik temalı reklamlardan hoşlanmamasının sebebi olarak, hemcinslerinin öne çıkarılması olduğu gösterildi. Erkekler bu tür reklamlardan görece etkilenmiyor.

– Cinselliğin öne çıkarılacağı reklamlarda kadınların dikkatini çekmek için daha geniş bir alan kullanılmalı. Kadınların seksi bir ilişkiyle bağdaştırdığı belirtildi. Bu tür reklamlarda pazarlanan ürünün erkekten kadına verilen romantik bir hediye olarak lanse edilmesinin avantaj yaratacağı kaydedildi.

– Erkeklerin cinsellik temalı reklamlardan hoşlanmamalarının tek sebebi onların cinsel ilişkiye ulaşmak için para harcamayı hatırlatması oldu.