artwork

Başarının formülü: teması kaybetmeyin

8 yıl önce

0

Dünyanın farklı bölgelerinde birçok markayla çalışan Y&R Orta ve Doğu Avrupa CCO’su Jaime Mandelbaum, en büyük hatanın insanlarla temas kurmayı unutmak olduğunu söylüyor.

Y &R’ın Orta ve Doğu Avrupa’daki yaratıcı isimlerinden sorumlu Jaime Mandelbaum, Kristal Elma öncesi sorularımızı yanıtladı. 3 kıtada Adidas, Absolut Vodka, BMW, Coca-Cola, Harley Davidson, Nike ve Vodafone gibi markalarla çalışan Mandelbaum, kariyeri boyunca TBWA/Berlin, Leo Burnett ve Jung von Matt gibi ajanslarda çalıştı. Sao Paulolu CCO, başta Cannes ve Golden Drum olmak üzere, ADC New York, Clio, London International gibi etkinliklerden ödülle dönmeyi başardı. Y&R Prag’dayken iki defa ülkenin en çok ödül alan ajansını yöneten Mandelbaum, “Ödül kazanmak için ödüle odaklanmamak gerek” derken, başarılı bir marka ve ajans olmanın sırrının ise insanlarla temasın kaybolmaması olduğunu ifade ediyor.

Yiğit Can Kaytmaz Birçok farklı ülkede ve kıtada çalıştınız. Ülkeler ve bölgeler arasında yaratıcılığa ve başarılı marka yaratımına yaklaşımda benzerlikler ve farklılıklar nelerdir?

Jaime Mandelbaum Bu sürecin bazı kısımları bölgeden bölgeye çok büyük değişiklik gösteriyor.

Fakat dünyanın neresinde olursanız olun değişmeyen tek bir gerçek var; o da bir insanın her zaman başka bir insanla konuştuğudur. Bu ne kadar basit bir düşünce gibi görünse de birçok marka bu gerçekle temasını koparıyor. Bunu teknoloji yüzünden ya da konuştukları insanlara ekranın arkasından baktıkları için yapıyorlar. Eğer böyle bir durum varsa, bir şeyleri yanlış yaptığınız açıkça ortadadır. En başarılı marka ve ajanslar bu gerçeği bilir ve asla teması kaybetmezler.

Yiğit Can Kaytmaz Ödüllerin ajanslar için önemi nedir?

Jaime Mandelbaum Ödül basitçe bir sonuçtur ama bir hedef değildir. Fakat ödül  önemlidir çünkü bir ajansın profilini yükselten metriklerden bir tanesidir. Bu da dolaylı yoldan yetenekleri size çeker; en iyi insanlar olmadan müşterileriniz için en iyi işleri üretemezsiniz. Bu böyle bir döngüdür.

Yiğit Can Kaytmaz Peki kişisel olarak sizin için ne ifade ediyor ödüller?

Jaime Mandelbaum Kişisel olarak harika insanlarla çalışmaya devam edebileceğim ve sürekli harika insanların bizim ekibimize katılmasının önünü açacağını düşünüyorum.

Yiğit Can Kaytmaz Y&R Team Red, Türkiye’nin ilk Grand Prix’sini kazandı. Bu ödül hakkındaki ve Türkiye reklam dünyası hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Jaime Mandelbaum Türkiye’deki ajansımız çok özel, çok yetenekli, kendini işine adayan insanları barındıran bir ekip, fakat bundan ziyade yaptıkları işlere tutkuyla bağlanan çok iyi insanlar. Bunu alt edemezsiniz ve bu sayede onlarla çalışmak harika bir durum. Grand Prix, bu yapının getirisiydi aslında. İstanbul’a bizim ofise gittiğim her zaman heyecanlanırım, çünkü orada her zaman inanılmaz bir şeylerin hazırlandığını hissedebilirsiniz. Herkesi güldürebilen Hüseyin’den tutun da ajansı yeni boyutlara çıkaran Arzu’ya kadar herkesi görünce yakında gerçekleşecek harika şeylerin başlangıç aşamalarına tanık oluyorsunuz.

Yiğit Can Kaytmaz Sizce yakın gelecekte Türkiye gibi yükselişte olan ülkeler Grand Prix’lerde de ağırlığını hissettirecek mi?

Jaime Mandelbaum Kesinlikle hissettirecekler. Bu yıl en beğendiğim işler ufak ve beklenmeyen yerlerden geldi. Bu trendin devam etmesini bekliyorum. Sadece reklam sektöründe ya da Cannes’da değil, bütün alanlarda. Dünyanın geçmişte çok da önem vermediği yerlerden gelen büyük inovasyon ve fikirlerle daha çok karşılaşacağız.

Yiğit Can Kaytmaz Birçok ödül de kazandınız kariyeriniz boyunca. Ödül kazanmanın sırrı nedir sizce?

Jaime Mandelbaum Ödül kazanmanın sırrı, ödüle odaklanmamaktır. Müşterinin günün sonunda evine gidip ailesine gururla “Biz yaptık” diyebileceği ve sizin de parçası olmaktan dolayı çok mutlu olduğunuz bir iş yapmak.

Bu süreci sevmek ve hayatta tutkulu olduğunuz fikirleri buralarda uygulamak önemlidir. Kendinizi bilgilendirin, kazananlara dikkat edin fakat asla ödüle odaklanmayın.

Yiğit Can Kaytmaz Son zamanlarda en sevdiğiniz kampanya hangisi?

Jaime Mandelbaum Son dönemde gördüğüm McWhopper işi en iyisi diyebilirim. Y&R’ın Yeni Zelanda’daki ekibi tarafından kotarılmış bir iş.

Yiğit Can Kaytmaz İnsanların kalplerine dokunan ve reklamverenlere para kazandıran başarılı bir kampanyanın püf noktası nedir?

Jaime Mandelbaum Öncelikle bu ikisi farklı şeyler, bazen bir arada bulunur bazen de ayrı ayrı bulunur. Reklamverenin para kazanmasını sağlamanın sırrı, tamamen onların neden para kazanamadığını anlamakta yatıyor. Yine çok basit bir bakış ama genelde reklamverenler ve ajanslar bu mantığı unutuyor ve para kazanmaya odaklanınca her şey karmakarışık bir hal alıyor. Bir örnek vermek istiyorum. Benim doğup büyüdüğüm Brezilya’da ilkokulların önünde seyyar satıcıların patlamış mısır satması çok yaygındır. Bir keresinde bir satıcı bir ilan astı ve üzerinde “Ağlarsan, baban sana alır” yazıyordu. Bu adam sadece işindeki sorunu net bir biçimde anlamakla kalmadı bir de dahi bir reklamcı gibi para kazanmak için aradaki bariyerin ebeveyn olduğunu anlayıp hedef kitlesinin basit bir cümle okuyabilen çocuklar olduğunu fark etti. Bu sayede satışlarını artırmak için çocukları harekete geçmeye çağırdı. İnsanların kalbine dokunmak için birçok marka, bir binanın insanla konuşması gibi reklam yapıyor. Fakat burada bir durum var, kimse bir binayla konuşmak istemez. Önce normal olmak gerek, kitleden uzaklaşmayın. O zaman insanların kalplerine daha çok yaklaşırsınız.

Kristal Elmada Jamie Mandelbaum

“Saul ile birlikte gerilim halinde olma hakkında konuşacağız. Bu, etrafımızdaki en ilginç insanlar, filmler, TV şovları, markalar ve ünlülerin temelindeki en önemli unsurdur. Biz, gerginliğin markalar ve kampanyalarda nasıl bu kadar iyi sonuçlar doğurabileceğini,  dönüşümün devam ettiği günümüzde gizli gerginlikte bizi neyin çektiğini ve gizli değişmezlerin başarıyı nasıl getireceğini masaya yatıracağız.”