Altı üst düzey yöneticiden altı önemli tavsiye

7 yıl önce

0

General Motors, PayPal, SoulCycle ve Twitter gibi büyük şirketlerde çalışmış altı yönetici kadın, "keşke gençken bilseydim" dediği altı tavsiyede bulundu.

En başarılı kişilerin, kariyerlerindeki her noktada, nerede olmak istediklerini tam olarak bilen uzman planlamacılar olduklarını varsaymak kolay. Oysa ki durum nadiren böyle ilerliyor. Bu kadınların başarılı olmaları altında yatan neden ise başından beri yeni fırsatlara açık olmaları. Onlar kariyerleri boyunca risk aldılar ve kendilerini özgün kılan şeyleri kucaklamayı öğrendiler. 

İşte, yöneticilerin gençlik hallerine verdikleri tavsiyeler:

1. Fazla plan yapma, çünkü gerçekleştiremeyeceksin

General Motors’un CEO’su Mary Barra, “Aşırı programlanmış dünyada, sürekli dikte edilen -22 yaşındayken bile- gelecekteki kariyerinizin her ayrıntısını planlamanız gerektiği oluyor. Geleceğiniz için planlama yapmak harika olsa da, asıl olay, 'şeylerin' değişmesi oluyor." açıklamasında bulunuyor geriye baktığında. "Her zaman yeni fırsatlar var ve sen aynı yerde beklerken önünde böyle bir fırsat durduğunu bilmeyeceksin. Eğer onları hâlihazırdaki planına uymadığı için pas geçersen ya da yeniliklerden korkarsan, büyümek için karşına çıkan en iyi fırsatları kolayca kaçırabilirsin.”

2. Eğer izin verirsen farklılıkların seni ileriye taşıyacak

PayPal Global Ürün, Mühendislik, Planlama ve Operasyon Başkan Yardımcısı Leah Sweet, kariyerine ilk başladığı yıllarda kendine daha fazla güvenmiş olmayı diliyor. “Her zaman herkesin benden daha zeki olduğunu varsayardım.”

Ama sıklıkla, genç profesyonellerin güvensizlikleri, onlara stratejik avantaj verecek bir sonuç doğurabilir. Sweet, “İnsanların her zaman farklı özellikleri olacaktır: Cinsiyet, kültür, yaş ya da başka bir şey. Ama hayatın güzelliği de burada. Farklılıklarını kucakla ve onlardan kaçma" tavsiyesini veriyor. "Onun yerine, farklılıklarının seni ileriye taşımasını nasıl sağlayabileceğini çöz.”

3. Yurt dışına çık, uzak olan daha iyidir

eBay Chief Strategy Officer’ı Kris Miller, eğer geçmişe gitseydi, genç haline yurtdışında çalışmayı ve yaşamayı öğütleyeceğini söylüyor. “Kariyerimin ilerleyen aşamalarında, tüm dünyayı gezdim. Diğer ülkelere seyahat etmeyi, yeni insanlarla tanışmayı ve yeni kültürleri deneyimlemeyi hep sevmişimdir. Ama yurt dışında hiç yaşamadım” diye de ekliyor.

Miller, genç profesyonelleri yeni bir yere gitmeye ve kök salmaya çağırıyor: “Dillerini öğrenin. Onlar gibi yaşayın. Dünyaya onların bakış açısından bakın.”

Etkileşimin artmasının sadece kendi bakış açınızı genişletmeyeceğini, ayrıca tüketici tutum ve davranışlarının dünyada neden farklı olduğunu anlamanıza faydası olabileceğini de ekliyor. “Daha da iyi bir global lider ve daha çok empati kurabilen bir insan olmanız yönünde yardımcı olabilir.”

4. Dikkatinin “yapman gereken” iş tarafından dağıtılmasına izin verme

SoulCycle CEO’su Melanie Whelan, tekrar genç olabilseydi başkalarının beklentilerine değil, kendini mutlu eden şey üzerine odaklanmayı diliyor. “Finans işinde çalışırken, avukat olurken ya da tıp öğrencisiyken kariyer adımlarını takip etmeniz gerektiğini düşünebilirsiniz. Çoğu zaman, yolunuza dair algılamalarınız inandığınız ve dinlediğiniz ailenizden veya arkadaşlarınızdan gelir."

Ancak Whelan bunun, size göre gerçekten önemli olanı bulmaktan daha zor olabileceğini söylüyor. “Sizi mutlu eden ya da heyecanlandıran şeyi bulun ve sonra bu tutkunuzla kesişen bir iş bulun.” Kulağa alışıldık ya da aşikar gelebilir ama genç olduğunuzda bunları gözden kaçırmak kolaydır, özellikle de size herkes kendi kariyer tavsiyesini verirken.

5. Daha azına razı olma, henüz başlarken bile.

Salesforce Kurumsal İlişkiler EVP’si ve Baş Hayırseverlik Şefi Suzanne DiBianca, başından beri haklı olduğu noktayı zorlamak konusunda kendine tavsiye verebileceğini belirtiyor.

“Kariyerindeki bazı noktalarda sabırlı ol ama diğer zamanlar belirleyici ol ve sınırları zorla.” Ancak iş gücündeki ilk birkaç yıldan sonra kazanç potansiyeliniz yoluna girer, dolayısıyla müzakere yapmamak önemlidir.

"Yıllık performans incelemeleri buna iyi bir örnektir. Çünkü günümüz modern ofislerde çalışan çoğu kadın sadece teşekkür ederim der ve daha fazlasını hak etse bile daha fazla maaş talep etmez. Bu konuda erkek meslektaşlarının ise tam zıttı bir yaklaşımı vardır."

DiBianca son olarak “Her zaman değerinizi öğrenin ve daha azı için uğraşmayın.” eklemesinde bulunuyor.

6. İş tanımın yüzünden kendini asla başın belada gibi hissetme

Twitter’ın kurumsal gelişim ve strateji direktörü Jessica Verrilli, “Her nerde çalışıyor olursanız olun, oraya bir nedenden ötürü katıldığınızı sakın unutmayın.” diyor. Verrilli, eğer kendi gençliğine bir tavsiye verebilseydi bunun basitçe “inisiyatif almak ve içgüdülerini dinlemek olduğunu” belirtiyor.

"Tüm iş hayatınız boyunca, bir iş teklifini kabul etmenizin nedeni liderlik, şirketin yörüngesi, ürünü, yöneticinize veya meslektaşlarınıza inanmak” olabilir. İş tanımınız ne olursa olsun, kendiniz için fırsatlar yaratmak, kullanışlı bir yakıt olur.

"Sizi buraya getiren enerjiden faydalanın ve mümkün olan en büyük etkiye sahip olmak için yönlendirin – rolünüzün keskin şekilde belirlenmiş sınırlarının dışına düşse bile."

 

Kaynak: Fast Company