artwork

Allianz, Yapı Kredi Sigorta’yı bünyesine kattı

11 yıl önce

0

Allianz ve Yapı Kredi 15 yıllık münhasır banka kanalı anlaşması yapmak ve Allianz’ın Yapı Kredi’nin hayat dışı sigortalar şirketi Yapı Kredi Sigorta ile hayat ve emeklilik şirketi Yapı Kredi Emeklilik’i satın alması üzerine anlaşmaya vardı.

Yapı Kredi Sigorta, 531 milyon Euro prim üretimiyle Türkiye’nin beşinci büyük hayat dışı sigorta şirketi olarak gösteriliyor. Yapı Kredi Emeklilik hayat sigortalarında 90 milyon Euro prim üretimi ile dördüncü sırada yer alırken, emeklilik branşında 1.5 milyar Euro değerindeki fon yönetimi ile üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye pazarında 90 senelik tarihi olan Allianz, bünyesine kattığı bu işlerle beraber mal, kaza ve sağlık sigortalarında lider konuma gelecek, emeklilik branşında ikinci, hayat sigortalarında ise üçüncü sıraya yerleşecek.

Anlaşmaya varılmış satın alma işlemine göre; Allianz, Yapı Kredi’nin Yapı Kredi Sigorta’daki %93,9 payını 684 milyon Euro karşılığında satın alacak. Geri kalan %6,1 hisse payı İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem görüyor. Allianz, işlemlerin tamamlanmasının ardından zorunlu hisse senetlerini devralma teklifini sunacak. Yapı Kredi, Allianz ile uzun dönem stratejik ortaklığını desteklemek için Yapı Kredi Emeklilik şirketinde %20 hissesini tutacak.

Allianz SE Yönetim Kurulu Üyesi Oliver Bate konuyla ilgili olarak “Türkiye 75 milyonluk genç nüfusuyla, ekonomik açıdan bakılırsa sigorta konusunda güçlü bir şekilde büyüyen bir pazar” diyerek “Yapı Kredi ile yapılan bu satın alma işlemi, Avrupa ve Orta Doğu / Orta Asya arasında önemli bir köprü görevi gören Avrupa’nın önemli büyüyen pazarlarından birinde pazar lideri olarak devam etme fırsatını veriyor. Bu satın alma, Allianz’ın büyüyen pazarlarda konumunu güçlendirmesi adına uyguladığı satınalma stratejisi ile birebir örtüşüyor” şeklinde konuştu.

Gelişmekte olan Türk ekonomisinin de etkisiyle Türk sigorta sektörünün dünyada dikkat çeken pazarlardan biri olduğunu vurgulayan Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın ise “Performansı ile sektörde öncü konumda olan Yapı Kredi Sigorta ve müşterilerin hayatında yarattığı katma değer ile önemli bir yeri olan Yapı Kredi Emeklilik şirketlerimiz satış sürecinde, birçok güçlü uluslararası kurumdan yoğun bir ilgi gördü. Bu süreç sonucunda Allianz ile anlaşmaya varmaktan mutluyuz. Bu anlaşma sigorta ve emeklilik ürünlerinin bankamızın geniş hizmet ağı üzerinden müşterilere sunulmasını da içermektedir. Böylelikle, bu sektörde beraber yürüyebileceğimiz, stratejik işbirliğini pekiştireceğimiz ve müşterilerimizle birlikte katma değer yaratacağımız bir iş ortağı seçmiş oldu” dedi.

İşlemlerin 2013’ün ikinci yarısında tamamlanması bekleniyor. Satınalma ve bankasürans anlaşmaları Hazine Müsteşarlığı ve Rekabet Kurumu’nun onayına tabidir.