artwork

7 markalı sanal gerçeklik deneyimi

8 yıl önce

0

Reklamverenler sanal gerçekliği ilk deneyenler arasında. Şimdiye kadar yapılmış, bu sanatı tanımlayan 7 marka deneyimini inceledik. Paul Hiebert

Tribeca Film Festivali’nde katılımcılar Sanal Pasajı ziyaret edip, film yapımcılarının sanal gerçeklikle şimdiye kadar neler yaptıklarını görerek hayran kaldılar. Mountain Dew’den Lowes ve St.Petersburg’daki Dali Müzesi’ne kadar markalar ilk ortaya çıkmaya başladığı günden beri sanal gerçeklikle ilgili adım attılar ve ortaya çıkardıkları işler bu alanda gelinen son durumu hepimiz için tanımlamaya devam ediyor.

Geldiğimiz en güncel aşamada neredeyse her gün yeni bir marka uygulamasıyla karşılaşıyoruz ama biz aralarından şimdiye kadar en temel olan yedi çalışmayı seçtik.

1. Lowe’s Holoroom

Lansman: 2014

VR’ın karanlık çağı 2014’te tanıtılan Lowe’s Holoroom teknolojinin, alışverişin geleceğini nasıl değiştirebileceğine dair en iyi örnekler arasındaki yerini koruyor. Holoroom müşterilerin aynı evdeki gibi bir banyo ya da mutfağı hayallerindeki gibi döşemelerine olanak sağlıyor. Arzu ettikleri parçaları seçen ve beğenilerine göre hayali odalarını dekore eden müşterilerin bu tasarımı, bilimkurgu Holoroom tarafından Oculus Rift ya da Google Cardboard ile görülebilecek 360 derece bir videoya dönüştürülüyor.

Ailesine ya da ustaya kafasındakileri açıklamakta zorlananlar için bu teknoloji vizyonlarını gerçekçi bir şekilde sunmalarını sağlıyor ve tahmine dayanan sonuçlar yok oluyor. İnovasyon danışmanlığı SciFutures işbirliğiyle geliştirilen Holoroom, ilk başladığında iki yerde bulunuyordu, şimdiyse 19 lokasyonda…

2. Merrell’s TrailScape

Lansman: Sundance Film Festivali, 22 Ocak- 1 Şubat, 2015

Ayakkabı markası Merrell ve sanal gerçeklik stüdyosu Framestore, TrailScape ile mazağalara heyecan verici bir alternatif hazırladı. Sundance 2015’te tanıtılan TrailScape, kullanıcıları, Kuzey İtalya’da bulunan sıradağlar Dolomites’e götürüyor. Burada yolcular tehlikeli kaya kaymalarından kaçınarak halatlarla yapılmış gıcırtılı bir köprüyü geçip dar bir resifte parmak uçlarında, aşağıdaki korku veren derinliğe düşmeden yürümeliler. Tabii manzara da çok güzel. Oculus Rift ve hareket yakalama teknolojisi dijital illüzyonu sağlarken fiziksel gerçek ipler, taştan bir duvar ve fanlar aracılığıyla yapılan rüzgar deneyenlere o atmosferi gerçekmişçesine yaşatıyor ve bir anda mağazaya yapılan bir yolculuk o kadar da sıradan gelmemeye başlıyor.

3. Dew VR Snow

Lansman: 4 Mart, 2015

Bazen en iyisi en basit olan yaklaşımdır. Havalı özellikler ve gösterişli eklemeler etkiyi azaltabilir ve ilgiyi dağıtabilir. Karmaşıksız güzelliğe en güzel örneklerden biri: Mountain Dew’un Sanal Gerçeklik Karı. Kullanıcı üç elit snowboardcu ile – Danny Davis, Scotty Lago ve Jack Mitrani – Utah’ın el değmemiş uzak köşelerindeki bir dağdan aşağı iniyor. Olay gerçekten bundan ibaret ama sonuçlar muhteşem. Zıpladıklarını ve bağırdıklarını duyabiliyorsunuz. Hepsi de çok havalı.

Çekim, dijital ajans Firstborn ve prodüksiyon şirketi Brain Farm’ın ortak çalışmasıyla gerçekleştiriliyor. Sade dedik ama havalı bir özellik de bulunuyor: Time Warp. İzleyiciler gördüklerini geri sarabiliyorlar. Sanal gerçekliğin de yapabileceği ve yapması gereken de bu zaten; normalde mümkün olmayan bir deneyimi yaşatmak.

4. Dreams of Dalí

Lansman: Dali Müzesi’nde “Disney and Dalí: Architects of the Imagination” sergisi, 23 Ocak- 12 Haziran, 2016

Dünyaya ıstakoz telefonları ve eriyen saatleri tanıtan, sürrealist ressam Salvador Dalí’den daha yaratıcı bir zihin olamaz. Bu yüzden kullanıcıyı, ressamın 1935 yapımı Archeological Reminiscence of Millet’s “Angelus”un içine doğru bir yolculuğa çıkaran Dreams of Dali sanal gerçeklik deneyimi son derece yerinde ve anlamlı. Eşlemenin neden çalıştığını görmek için hiçbir hayalgücüne gerek yok. Güncel olarak St. Petersburg, Florida’daki Dali Müzesi’nde gösterilen “Disney and Dalí: Architects of the Imagination” sergisinin bu parçası hem unutulmayacak hem sarsıcı bir deneyim sunuyor.

İzleyiciler karanlık atmosferde yukarı, aşağı, sola ya da sağa bakabiliyor ve örümcek bacakları gibi ince bacaklara sahip dev filler, çorak bir manzarada ip atlayan yalnız bir kız ile karşılaşabiliyorlar. Başından sonuna kadar rahatsız edici sesler de eşlik ediyor. Goodby Silverstein & Partners tarafından oluşturulan proje, yeni mecraların daha önce gördüğümüz bir şeyin nasıl farklı yorumlanabileceğine dair mükemmel bir örnek.

5. The Art of Patrón Virtual Reality Experience

Lansman: 1 Mayıs, 2015

Şirket; barmen, distribütör ve diğer paydaşları getirmek için 2015’te sabır otlarının hasat edildiği, tekilanın yapıldığı ve şişelendiği, işin iç yüzünü gösteren iki dakikalık “Art of Patrón Virtual Reality Experience” adında bir film çekti. Tüm yolculuk Patron’un simgesi arının gözünden izleniyor, kişi böylece anahtar deliklerinden geçme deneyimi gibi bir deneyimi de yaşıyor.

Firstborn işbirliğiyle yaratılan video GoPro kameralarla giydirilmiş ve isteğe göre yapılmış drone’larla çekildi. Canlı çekim görüntü ve CGI animasyonun birleşmesiyle oluşturuldu. Bir markanın süreci her zaman eğlenceli olmaz ama dikkat ve amaca uygun yapıldığında izleyici biraz daha aileden gibi hissedebilir. Burada olan da işte bu.

6. Happy Goggles

Lansman: 29 Şubat, 2016, İsveç

Pastel boya, labirentler, plastik heykelcikler – bunlar dünün Happy Meal eğlenceleriydi. Bugün çocuklar Chicken McNugget’larını yerken daha çok teşviğe ihtiyaç duyuyor. Tahminen, Happy Meal kutularını bir sanal gerçeklik görüntüleyicisine dönüştüren Happy Goggles fikrinin arkasında bu düşünce vardı. İsveç’te McDonald’s kendi akıllı telefonunuz ve bu kutu aracılığıyla oynanabilen; engel ve diğer kayakçılardan kaçarken yıldızları toplamaya çalıştığınız 360 derece, Slope Stars adında bir oyun çıkardı. Stockholm’deki deneyim tasarımı şirketi North Kingdom oyunu yarattı, DDB Stockholm ise stratejisini geliştirdi,

tasarım ve paketlemesini yaptı. Şu anda Happy Goggles sadece İsveç’te ve kısıtlı bir süre için var. Ama işler beklenildiği gibi giderse yakında her yerde görülmesi bekleniyor.

7. The New Revolution: Virtual Reality Coaster
Lansman: 10 Mart, 2016, çeşitli lokasyonlar

Gelecek aylarda Six Flags, Kuzey Amerika’daki eski roller coaster’larından dokuz tanesini yeni sanal gerçeklik roller coaster’larına dönüştürmeyi planlıyor. Nasıl mı? Samsung Gear VR başlıklarını yolcuların başına geçirip sonra da hız trenini çalıştırarak. Bir anda katılımcılar kendilerini dünyayı uzaylı istilasından koruyan savaşçı pilotlara dönmüş halde bulacaklar. Bir başka sürüşte de Superman ezeli düşmanı Lex Luthor ile savaşırken onun yanında uçacaklar.

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Haziran 2016 sayısında yayınlandı.

 

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...