artwork

5 çalışmada kariyerim: Jay Benjamin

7 yıl önce

0

MUH-TAY-ZIK | HOF-FER’in yönetici kreatif direktörü Jay Benjamin’i kısaca tanıyor ve kariyer hayatında ilk 5’e yerleştirdiği çalışmaların hangileri olduklarını öğreniyoruz.

İsim: Jay Benjamin
Ünvan: MUH-TAY-ZIK | HOF-FER Yönetici Kreatif Direktörü
Reklam endüstrisindeki toplam yılı: Okulu ve stajları sayarsak 20’den fazla
Reklam endüstrisindeki ilk işi: Art Direktör Stajyeri, Arnold Worldwide, Boston

Jay Benjamin, New York’ta doğmuş olmasına rağmen dünyanın öbür tarafında, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki 30 saniyelik spotların ötesine geçen çalışmalarıyla ismini duyurdu. Beş yıldan fazla bir süre sonra, 2010’da yönetici kreatif direktör olarak Leo Burnett New York’un başına geçmek için Manhattan’a döndü. 2014 yılında CCO olarak Saatchi & Saatchi New York’ta göreve başladı. Ancak 1 Eylül 2016’da oradaki görevinden ayrıldı.

“Meraklı olduğunuzda dünya görüşünüz gün geçtikçe gelişiyor” diyor Benjamin. “Değişmez olduklarına inanmıyorum. Öyleyseler eğer demek ki kendinizden yeterince şüphelenmiyorsunuz.”

Şimdi de en iyi fikirlerin gerçekleşmesi için risk almayı destekliyor. “Doğruyu bulun. Onu söylerken cesur olun” diyerek, “Düşüncesizleri karanlığa gömün” diye ekliyor.

İşte Benjamin’e göre kariyerini ve kendisini tanımlayan 5 çalışma.

Marka: Thrifty
Reklamveren: Thrifty Car Rentals
Ajans: JWT Sidney
Çalışma: “Birthday Girl”
Yıl: 2007

“Bu reklam yarım düzine çekimde tamamlandı” diyor Benjamin, “Kız sesini kaybetmeden ve komşular polis çağırmadan önce.” Ancak senaryonun tek bir komik atışa bağlı olmasından dolayı önemli kararlar kayıt odalarında alındı. “Onu geri sayarak, babanın tepkisine ekleyerek, onu çıkartarak, yeniden ekleyerek, ta ki şaka ile zamanlamanın mükemmel olduğuna ikna olana kadar günlerimizi harcadık.”

Espriyi basit tutmaları gerekiyordu, ihtiyaç duydukları şey tek bir nottu. “Şimdi bile üstüne yazılmış bir senaryo veya fikir gördüğümde bu reklam aklıma geliyor” diyor Benjamin, “Kağıdınızı ters çevirip fikrinizi basitçe anlatamıyorsanız muhtemelen o kadar da muhteşem bir fikir değil.”

Marka: Canon EOS
Reklamveren: Canon Avustralya
Ajans: Leo Burnett Sidney
Çalışma: “Photochains”
Yıl: 2009

Sosyal medya platformu “Photochains”, 2010’da Cannes’da Media Grand Prix kazandı. Başlangıçta ise basit bir oyun olarak tasarlanmıştı. “Bunları bir araya getirdiğimizde ‘Bu sadece bir oyun değil, topluluk’ diye düşündük hepimiz. Böylece onu kurduk” diyor Benjamin. “Gerçekten ne yaptığımızı bilmiyorduk çünkü daha önce böyle bir şey yapılmamıştı, bence onu muhteşem yapan da bu.”

Acemi şansından ya da sınırları bilmemelerinden doğan güvenden dolayı ekip, yok olmaya yüz tutmuş pazara sahip bir işin çevresinde dönen interaktif ve bağımlılık yapan bir fenomen yarattı. Risk sonuç verdi ve ajans Yılın Medya Ajansı Lion ödülüyle eve geri döndü.

Marka: Earth Hour
Reklamveren: WWF
Ajans: Leo Burnett Sidney
Çalışma: “Vote Earth”
Yıl: 2009

2007 yılında başlayan “Earth Hour” kampanyası, Benjamin’in Leo Burnett Sidney’e geçmek istemesinin sebeplerinden biriydi. “Gereçten inandığım bir fikirdi ve onu geliştirmeye yardım etmek istiyordum.”

Böyle bir kampanya üzerinde çalışmak ona eyleme dikkat çekmeyi öğretti. “Umursamazlık gibi küçük sorunumuz vardı” diyor Benjamin, “İnsanlar ‘Gerçekten katılmak zorunda mıyım? Fark yaratacak mı?’ diye soruyorlardı.” Eylemsizliği iklim değişikliği için bir oy olarak kullanmak dünya çapındaki birçok insanı Earth Hour’a katılmak için motive etti. “İnsanlara fikirler vermek inanılmaz derecede etkileyici” diyerek, “çünkü insanlar, fikrin küçük bir kısmına bile sahip olduklarını düşündüklerinde onun için savaşacaklar. Onu yayacaklar” diye ekledi.

Marka: New York Writes Itself
Reklamveren: The Village Voice
Ajans: Leo Burnett New York
Çalışma: “8 Million Protagonists”
Yıl: 2012

Çok az şey, Village Voice için Broadway dışında bir oyun hazırlamak kadar New York’u yansıtabilir. Benjamin gene deneyim eksikliğinin iyi fikri öldürmesine izin vermedi. “Bu fikre hayır demek çok kolaydı ve evet demek de çok zordu. Tiyatro hakkında hiçbir şey bilmiyorduk ve onu gerçekleştirmek için çok az paraya sahiptik.”

Ajans, yerlilerin şehirdeki hayatlarını anlatabilecekleri “New York Kendini Yazıyor” kitabı için kitle kaynaklı içerik platformu yaratmıştı. “Oyun hazırlamadan gidemeyeceğimizi hissettik” diyor Benjamin.

Ekip, East Village’teki bir tiyatro ile iş birliği kurdu ve oyunu senaryolaştırmaya, dekoru tasarlamaya ve biletleri satmaya yardım etti. Gala haftasında Sandy Kasırgası tiyatroya akın etti ve 39’uncu Cadde’nin altındaki her şeyi kararttı. Yapım kendini şehirden daha hızlı toparladı.

“Bir hafta sonra artık ayaktaydık ve her gece kapalı gişe oynadık” diyen Benjamin, “Sandy bile ‘8 Million Protagonists’in gerçekleşmesine engel olamazdı” diye ekliyor.

Marka: Lucky Charms
Reklamveren: General Mills
Ajans: Saatchi & Saatchi New York
Çalışma: “Marshmallow Only Sweepstakes”
Yıl: 2015

Bu online kampanya, sosyal dinlemeden kaynaklanıyor, geleneksel bir brief’ten değil diyor Benjamin. “Her 15 dakikada bir birilerinin internette Lucky Charms şekerlemelerini ne kadar sevdiklerinden söz ettiklerini gördük.”

Bunun üzerine, General Mills sadece şekerlemelerden oluşan 10 tane Lucky Charms kutusu hazırladı, Saatchi de “internettekilerin erimesini sağlamak için harekete geçti.” Fikrin hedef gruplarına veya testlere ihtiyacı yoktu çünkü internet daha en başta ona çözüm buldu. “Biz sadece onu en ilginç şekilde nasıl servis edeceğini bulmaya çalışan şeflerdik. Bunu da rapçi Biz Markie ile yaptık.”

Senin için
Tümünü göster
Castrol ilerlemenin olduğu her yerde

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticisi Castrol, yenilenen marka kimliğinin...